Egy lépés hátra

Hosszasan lehetne érvelni amellett, hogy miért Csaba-Adam-e1430117563575ne vezesse a helyi közmédiát pártkötődésű személy, politikai döntéshozó. Mert úgy nem tud független lenni. Mert a lakosok pénzéből működik, nem a pártéból, érdekcsoportéból, és nem is kereskedelmi alapon. A közmédia mindenkié, és a lakosok teljes joggal várhatnak minőségi tájékoztatást. 

Nem pártatlan, sokba kerül, és ehhez képest alacsony színvonalú – évek óta ezekkel a kritikákkal illetik a Komáromi Lapokat kiadó és a városi televíziót működtető komáromi médiacéget, a Com-Médiát. A bírálatok ellenére azonban lényegi változást nem látni. Pék Zoltán, a médiacég ügyvezetője a napokban lemondott posztjáról, így esély nyílik a változásra, egy új vezetővel jobb irányba indulhatnak el a dolgok, és a lakosok szívonalasabb és pártatlanabb tájékoztatást kaphatnak pénzükért. De a komáromi képviselő-testület első nekifutásra leverte a lécet.

Pék Zoltán helyett ugyanis ideiglenes ügyvezetőre van szükség, aki vezeti a céget addig, amíg állandó igazgatót nem választ a testület. Az ideiglenes vezető személyére három jelölés érkezett, kettő közülük azonban a minimális pártatlansági szempontokat sem teljesítette. A Híd frakciójában ülők a jelenlegi főszerkesztő, Batta György mellett kardoskodtak, aki a Híd színeiben lett városi képviselő. Less Károly pedig az MKP-s kötődésű Králik Róbertet, városi szóvivőt jelölte, aki korábban szintén volt már önkormányzati képviselő többször volt képviselőjelölt az említett párt színeiben. A harmadik jelölt, Bajkai János volt az egyetlen, aki pártatlanságból nem bukott meg.

Volt egy kis szócsata a testületben ülők között, amely palástolni volt hivatott, hogy a többségnek csak az a fontos, hogy az ő emberük kerüljön a médiacég élére – egyelőre átmenetileg –, és nehogy a másik oldalé. Aztán a szavazás ékes bizonyítékkal szolgált arra, miért nem jó, ha egy politikai döntéshozó a helyi közmédiában vállal vezető szerepet. Egy szavazattal ugyanis Batta György lett a Com-Média ideiglenes igazgatója. Ebben az a különösen sajnálatos, hogy Batta György saját magára szavazott, enélkül nem választották volna ügyvezetővé. Közben érintettségét sem jelentette be – bár Hortai Éva szerint ez teljesen rendben van.

syavay

Az ember szomorú szívvel írja le egy kolléga kapcsán, akivel magánemberként semmi baja: de pontosan az ilyen erkölcsi hozzáállást kellene messzire űzni a közmédiából. És ez a magatartás pontosan annak a következménye, hogy valaki túlságosan beágyazódott egy politikai csoportba. A városatyák tettek egy lépést a rossz irányba.

Csak a jövő mutatja meg, hogy az ideiglenes igazgató meddig marad a posztján, és kit választanak meg állandó jelleggel. Nagyon ráférne végre a városi médiára egy olyan szakmai vezető, aki – bár kis város vagyunk, ahol szinte mindenki mindenkit ismer – nem tartozik szorosan a pártok és csoportok egyikéhez sem, a sajtó alapvető szabályait tiszteletben tartja, ráadásul még erkölcsi tartása is van. Komáromban akadnak ilyen alkalmas emberek, de a sikerükhöz egyrészt az kell, hogy pályázzanak is a posztra, de még inkább az, hogy a végső döntést meghozó képviselők a jelölt kiválasztásakor ne csak saját emberükben gondolkozzanak. A versenypályázaton nemcsak az igazgatói posztra jelentkezők mérettetnek meg, hanem a képviselő-testület is vizsgázik.

Sikerül olyan személyt választani, hogy ne fordulhasson elő, hogy a testületen mellette ülő képviselő sajtótájékoztatójáról kelljen beszámolnia? Vagy önmaga megválasztásáról? Vagy éppen saját pártja tevékenységéről? Lesz valaha hitelesebb és jobb közmédia Komáromban?

Csaba Ádám, főszerkesztő

Top