Csuja Imrével filmről, humorról, tehetségről

Közvetlen volt és szívesen mesélt, pedig előadásra készült Őrsújfalu kultúrházában. Bábja, Jónás, az apró színpadon várta, és nem is olyan hosszú idő múlva csodálatosan játszotta vele Babits Mihály lírai önvallomását, a Jónás könyvét. De most még mindez előtt voltunk Csuja Imre Jászai Mari-díjas érdemes művésszel, a budapesti Örkény Színház tagjával. Mindenki ismeri legendássá vált filmszerepét az Üvegtigrisben, „Ízirájder öcsém!” Csokit, azt viszont talán kevesebben, hogy unokái Gútán várják.

„Amikor tehetem, jövök az unokákhoz Gútára”

Nemrég megtalálta egy korábbi figurája. Életmentő tanácsadó kisfilm készült Balával, a Valami Amerika 2 című film maffiózójával, aki azért Bala, mert övé a fél Balaton.

Hasznos kisfilm lett. Jó ötlet volt az Országos Mentőszolgálat Alapítvány részéről humoros formában eljuttatni ezt a nagyon is komoly információt a nézőhöz. Jól gondolták, hogy így jobban odafigyelnek rá. Komoly visszajelzések érkeztek, ami azt jelenti, eredményes volt a reklámfilm, életet mentettek az emberek az utcán és egyéb helyeken.

Életmentő kisfilm-4

Jó forgatás volt a Valami Amerika 2?

Nagyon jó volt. Néztem otthon a forgatókönyvet, és agyaltam, mit lehetne kezdeni Bala szerepével. Zselézzem hátra a hajam? Minden eszembe jutott már. Aztán elkezdtem olvasni még egyszer a szöveget. Oda volt írva, hogy „Ha baj van, szólj Alexnek”. Mondom, ez így nincs jól, legyen Alexnak. És ettől beindult az agyam. Hoppá! Itt van a szerep. Kapott egy gellert ez a maffiózó. Végigolvastam a forgatókönyvet, és rájöttem, hogy ezt végig lehet vinni. Bala, ez a vérengző maffiózó odafigyel a magyar nyelvkultúrára. Herendi Gábor rendező először nagyon sokáig nem jött ki a monitor mögül. Amikor azután kijött, vörös fejjel visított a röhögéstől, és azt mondta, „Imi, nagyon jó, de nem merem”. Azt mondtam neki, működik, csak nagyon diszkréten kell csinálnom, arra ügyelj, ne menjek el ripacsba, vagy ne huncutkodjak a szememmel.

Valami Amerika-2-jelenet-1

A humor a lételeme?

A humor, a groteszk és az abszurd. Humor nélkül nem lehet élni. Egy drámai monológot sem lehet humor nélkül felépíteni. Semmi sem csak fehér és csak fekete. Minél drámaibban ragaszkodik a pénzhez a fösvény Harpagon, minél szószátyárabb Polonius, a Hamlet főkamarása, annál mulatságosabb lesz.

Komáromban járt a múlt hónapban, a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon. Ennyire érdekli a tehetségek kutatása?

Nem nagyon foglalkozom ezzel, Komáromba elhívtak, eljöttem. Meglepődtem, mennyire tehetségesek voltak a gyerekek. Mindegyikről azt hittem, hogy valahol valamilyen színjátszó körben szerepelnek. Le a kalappal! Meglepő tehetségek mutatkoztak, főleg versértelmezésben, hiszen az a lényeg. Nem volt mindenki zseniális, de mindenkire azt lehetett mondani, hogy egy tárgyalási alap. Persze, voltak kiugró tehetségek is.

Image: 73623400, Csuja Imre, magyar színmûvész. Több mint 800 filmben kölcsönözte hangját. Beceneve: "Csujus"., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Hogyan szedték rá tavaly, hogy beüljön a Hungary’s Got Talent zsűrijébe?

Felhívtak, hogy lesz erre egy casting, várnak. Mondtam, ez tőlem távol áll, nem megyek. Azután letettem a telefont, gyorsan felhívtam a feleségemet, kérdeztem tőle, ez mi lehet, és hogy hülye vagyok-e, hogy nem vállaltam; ő pedig azt mondta, igen, hülye vagy, és azonnal hívd vissza őket. Visszahívtam őket, hogy egy castingot megér. A fene gondolta, hogy engem választanak. Jól éreztem magam, bár elbírtam volna több versmondó fiút, lányt, ők kevesen voltak. Ha folytatódik a műsor, megint benne leszek, mert olyan a szerződés.

Nyáron is játszik. Nemrég, a Múzeumok Éjszakáján adták elő a Haspók úr ebédel című összeállítást Für Anikóval és Szilágyi Tiborral.

A Petőfi Irodalmi Múzeum nyári fesztiváljának műsorán is szerepelt. Jó írásokat szedtek össze Seres Tomiék, Gábor Andortól, Karinthy Frigyestől, Szabó Lőrinctől, Molnár Ferenctől és másoktól, színvonalas írás valamennyi. Nemes humor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Augusztus végén pedig a tavaly bemutatott Tévedések vígjátékát játsszák újra Szegeden, a Dóm téren. Vannak közös jelenetei vejével, a Gútáról indult Telekes Péterrel?

Egy nagyon kicsi jelenet.

Milyen vő Telekes Péter?

Jó srác. Nagy haverságban vagyunk. Évad közben annyit dolgozunk, hogy még azt sem tudjuk egyeztetni, hogy főzzünk egy bográcsgulyást. Évek óta nem jön össze.

Amikor nincs színpadon, lazít?

Forgatok majd a nyáron, hogy mit, az titok. Ami már nem titok, hiszen részben velem is reklámozzák, epizódszerepet alakítok a whiskey-s rablóról szóló filmben. Azután egy harmadik filmben is van egy kisebb szerepem.

Ki sem fekszik a napra?

Amikor tehetem, jövök az unokákhoz Gútára. Azért már van egy kis színem, kacsáztunk a kismedencében az udvaron. Ha van két-három nap szabadom, jövök a gyerekekhez, és együtt töltjük legalább a nyarat.

Bárány János

Top