Csetepaté a gútai romatelepen

A hatalmi viszály dulakodáshoz vezetett a gútai Dankó Pista telepen, ahol a helyi roma közösség nagy része lakik. Új vajdát választottak, az ünneplés során viszont családi konfiktusok kerültek elő.

A Dankó Pista telepen több mint 300 roma lakik. Bár ide is érkeznek újonnan betelepültek, de az ott lakók számítanak tősgyökeres gútai romáknak. Múlt szerdán egy heves összecsapás alakult ki a családok közt, miután új vajdát választottak. Korábban a Golyó néven ismert roma férfi vallotta magát a közösség vezetőjének, azonban – állítólagosan a szenci vajda jóváhagyásával – most a Gulomet nevű férfit választották meg vezetőnek. Az új vezető nem régi gútai, azonban családi szálak kötik oda.

gutaroma2

A választás utáni ünneplés konfliktusba tor-kollott, a dáridó közepén családi sérelmek kerültek felszínre. A vita úgy elfajult, hogy többen szerszámokat és más veszélyes eszközöket ragadtak, és a két fél egymásnak esett. A forró hangulat elsősorban a telepen élőket érintette, a környék lakóit csak a hangoskodás zavarta, más incidensre nem került sor. A nap folyamán aztán megnyugodtak a kedélyek. A rendőrség mellett működő roma specialista is a helyszínre érkezett, majd szerda délutánra már a leváltott vezér, Golyó is kezet adott Gulometnek.

Gútán egyre gyakrabban merül fel a romák ügye. Az önkormányzatnak rendszeresen meggyűlik a baja egy betelepült roma családdal a Radnóti utcán, sőt az elmúlt években több család is érkezett a városba. Pár hete egy lakossági fórumot is szerveztek, ahol az illetékesek közösen keresték a megoldást.

(kb)

Top