Civil családsegítő hálózat már nálunk is

Kárpát-medencei tavaszi körutat szervezett a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Magyar Védőnők Egyesületével és az Otthon Segítünk Alapítvánnyal közösen, a 2018 a külhoni magyar családok éve program keretében. A körút utolsó állomása Komáromban volt. Múlt kedden előadásokat hallgathattak, majd gyakorlati bemutatókon szerezhettek tapasztalatokat a magyarországi szakemberektől az érdeklődők a Tiszti pavilonban, a Víz utcai óvodában és a Selye János Gimnáziumban.

SONY DSC

„Ez a 2018 a külhoni magyar családok éve program nyitórendezvénye a Felvidéken” – fogadott Berki Angelika koordinátor. „Szlovákiában hiányzik a védőnői hálózat. Fontos, hogy az itteni szakemberek elsajátítsák ezeket az ismereteket. A Nemzetpolitikai Államtitkárság tervei között szerepel, hogy Szlovákiában is elkezdhesse tevékenységét az Otthon Segítünk Alapítvány. Magas szakmai színvonalat képviselnek, hiányterületet érintenek. Felvidéki kollégákat vinnének továbbképzésre, Budapestre, hogy azután segítsék egy itteni hálózat kialakítását” – tudatta az Óvópedagógusok Országos Társulásának elnöke, a harmadik éve futó Cseperedő Program szakmai koordinátora.

Erősíts meg egy. anyát megerősítesz egy gyermeket!

„Most az a fontos, hogy megtaláljuk azokat, akik szívesen elindítják a Home-Start, otthon segítünk típusú családsegítést a Felvidéken” – nyilatkozta Lebőcz Monika, a 2001-től működő alapítvány elnöke, hozzátéve, szándékuk és határozott céljuk, hogy legyenek határon túl szervezeteik. A magyarországi Otthon Segítünk Alapítványt a többgenerációs nagycsalád hiánya hozta létre, elsősorban az anyáknak segítenek. „Erősíts meg egy anyát, megerősítesz egy gyermeket” – hangoztatják. Önkénteseik úgy segítenek, ahogy azt a család igényli: „Ha az édesanyának beszélgetésre van szüksége, az önkéntes nem kezd el takarítani.”

A nap folyamán a fogamzásgátlásról és az önvizsgálat fontosságáról adtak elő Józsa Erika győri, valamint Patik Edit ifjúsági védőnők a Selye János Gimnázium diákjainak.

SONY DSC

A Víz utcai Tulipán Óvodában pedig zöldségekből és gyümölcsökből készült háromféle, sárgarépás-almás-zelleres, céklás-narancsos és banános salátát kóstolhattak a gyermekek és gyakorolhatták a helyes kéz- és fogmosást.

Sokat tudnak a komáromi ovisok

„Jól éreztük magunkat, kedves fogadtatásban volt részünk” – hangsúlyozta Omanné Földi Melinda szügyi védőnő a Tulipán Óvodában, ahol a 78 óvodás közül 35 nagycsoportos vett részt a bemutatón. „Az itteni óvodások interaktívak, azonnal válaszoltak kérdéseinkre, részt vettek a foglalkozásokban” – tudatta Keményné Balogh Ágnes ferencszállási védőnő. Elmondta, azért tartja fontosnak a Kárpát-medencei tavaszi körutat, mert a határon túli területeken nincs olyan védőnői hálózat, mint amilyen Magyarországon működik, nekik pedig rengeteg anyaguk, módszertanuk van, amivel segíteni tudják az itteni szakemberek munkáját. Március elsején Topolyán kezdték a körutat, majd Nagyvárad, Marosvásárhely, Beregszász, végül Komárom következett. „A gyermekek mindenütt nyitottak voltak, úgy szívták magukba az új ismereteket, mint a szivacs. A komáromi óvodások nagy tudással rendelkeznek” – emelte ki végül Keményné Balogh Ágnes.

Kép és szöveg: Bárány János

Top