Bosszantóbb nagytakarítás a Vág-híd miattKomárom. Idén nem a szokásos módon zajlik a november második hétvégéjén sorra kerülő őszi nagytakarítás, melynek oka a Vág-hídon bevezetett súlykorlátozás. A komáromiak a harcsási gyűjtőudvarra, illetve az őrsújfalusi Vadas részen található gyűjtőpontra vihetik a zöld hulladékot, illetve a lomtalanítás során keletkező szemetüket.

takaritas

„A Vág-hídon érvényben lévő forgalomkorlátozás miatt az idei őszi nagytakarítás más módon valósul meg. A Clean City hulladékszállító vállalat járművei ugyan bizonyos kivételt kaptak a tiltás alól, de a 15 tonnás súlykorlátozást a szemételhordást biztosító vállalat sem lépheti túl, ezért csak félig megrakott járművekkel haladhatnak át a hídon, amit méréssel kell igazolniuk“ – tájékoztatta a Deltát a komáromi városi hivatal szóvivője. A szemétszállító vállalatnak a szokásos kukaürítések során egyébként is kétszeres gyakorisággal kell fordulniuk félig megrakottan, az őszi nagytakarítás azonban megkövetelné, hogy még többször szállítsák a konténerekben felhalmozott lomtalanításos és zöldhulladékot. Információink szerint azonban ezt az intenzitást már nem engedélyezné az illetékes hatóság a Vág-híd leterheltsége miatt, ezért idén rendhagyó lesz a nagytakarítás.

A november 7. és 10. között sorra kerülő őszi nagytakarítás során ugyanis nem helyeznek ki konténereket a város megszokott pontjain, helyette csupán két gyűjtőhelyen lehet lerakni a lomtalanításos szemetet – feleslegessé vált, illetve elhasználódott matracokat, bútorokat, szőnyegeket –, valamint a zöldhulladékot. Az egyik ilyen pont a harcsási gyűjtőudvar a Vág-híd túloldalán, a másik gyűjtőhely pedig Őrsújfalu Vadas részében a korábbi közlekedési pálya területe. Mindkét helyen a megadott napokon, azaz november 7. és 10. között – csütörtöktől vasárnapig – reggel 9.00-től 17.00 óráig lehet ingyenesen lerakni a lomtalanítási szemetet és a kertből származó zöldhulladékot. Kivételt képez az építkezési hulladék (csempék, téglák, betontörmelék), amelyért az őszi nagytakarítás idején is a törvény által megszabott módon kell illetéket fizetni, amit a gyűjtőudvarban kiállított számla alapján a városi hivatalban kell utólagosan rendezni.

Varga Tamás alpolgármester szerint az utóbbi években „nagyon elfajultak a dolgok a tavaszi és őszi nagytakarítások során, a város egy hatalmas szemétdombnak nézett ki“. Több helyszínen előfordult, hogy már a város által meghirdetett nagytakarítások előtt kihordták a lakosok a szemetüket a „megszokott” helyre, vagy pedig a megadott időpontokban a kiállított konténerek mellé annyi oda nem való hulladékot raktak le, hogy egyes esetekben két-három hétig tartott a helyszín teljes kitakarítása. Ez pedig jelentős pluszköltséget jelentett a városnak. Az alpolgármester szerint ezért fontolgatják a városi nagytakarítások átszervezését a jövő évtől. „Kérjük a lakosokat, hogy ezúttal csakis a két kijelölt helyszínen rakják le a hulladékot“ – hangsúlyozta Varga Tamás.

A komáromi városi hivatal segít az elszállításban azoknak az idősebb, vagy nehezebb körülmények között élő lakosoknak, akiknek gondot jelent a fuvar biztosítása. A városi traktort november 5. és 8. között rendelhetik meg a 035/2851 205-ös telefonszámon. Ennek szervezése kapcsán külön türelmet kérnek az illetékesek, egyúttal garantálják, hogy minden bejelentett helyszínről elszállításra kerül a hulladék.

Egész évben nyitva a gyűjtőudvar

A hivatal ismételten felhívja a lakosok figyelmét arra, hogy a harcsási gyűjtőudvar egész évben elérhető a komáromiak számára, munkanapokon – hétfő kivételével – délelőtt 9.00-től este 17.00 óráig, szombaton reggel 8-tól délig. A lakosoknak tehát nem kell várniuk az őszi nagytakarítás időpontjára, a kerti és más háztartási hulladék lerakását már a napokban is megtehetik folyamatosan a gyűjtőudvar területén az egész évre vonatkozó nyitvatartási időpontokban. Különválogatva ingyenesen leadhatók az akkumulátorok, az elektronikai hulladék, a háztartási olajak és a gumiabroncsok is – a felsorolt hulladékfajtákat azonban nem szabad a lomtalanításos, illetve zöldhulladékra szolgáló konténerekbe rakni az őszi nagytakarítás során sem.

További információ a városi hivatal 035 / 2851 362-es telefonszámán kérhető.

(cs)

Top