Bezár a fogorvosi ügyelet

Július elsejétől valószínűleg hiába keresünk fogorvosi ügyeletet a Komáromi járásban. Az egészségügyi minisztérium egyik új előírása a fő oka annak, hogy országszerte több ügyeletet is bezárnak az üzemeltetők, nemcsak Komáromban, hanem például Érsekújvárban is. Úgy tudjuk, a megyében legközelebb Nagysurányban lesz elérhető fogászati elsősegély.

Évek óta a komáromi Shopping Center – volt Prior – legfelső emeletén működik fogorvosi ügyelet a régióban. Akut, fájós eseteket látnak itt el hétköznap 15 órától 18 óráig, hétvégén pedig reggel 8-tól 13 óráig. A rendelőben a Komáromi járásban praktizáló fogorvosok váltják egymást, egy hétvégén akár 20 fogfájós páciens is felkeresi. Értesüléseink szerint azonban hamarosan megszűnik ez a lehetőség, aminek elsődleges oka az egészségügyi minisztérium egy friss rendelete.

Sokba kerül az új előírások betartása

Februárban ugyanis megjelent a közlönyben a minisztérium előírása, mely új kötelezettségeket ró a fogorvosi ügyeletek üzemeltetőire. Összesen 24 pontos listában sorolja fel, milyen feltételeknek kell megfelelnie a fogorvosi elsősegélyt nyújtó rendelőknek. Ezek között szerepel néhány olyan tétel, amely nyilvánvalóan komoly költséget jelent, egyúttal megkérdőjelezhető, hogy valóban szükség van-e rá. Az egyik ilyen, egyértelműen a legdrágább követelmény, hogy a rendelőnek rendelkeznie kell fogorvosi röntgen (RTG) berendezéssel.

rtg_zuby1 (1)

Ez az általunk megkérdezett fogorvosok szerint szakmailag nem indokolt, hiszen egy ügyeleten csak gyors elsősegélyt nyújtanak – egy fogfájós betegnek az ügyelet hétvégi felkeresése után saját fogorvosához is el kell látogatnia szokásos rendelési időben, hogy fogát átfogó módon kezeljék. Ekkor viszont már nem okoz gondot röntgenfelvétel készítése, mivel ha egy állandó rendelőnek nincs RTG berendezése, másutt megcsinálják. A praktizáló fogászok szerint nem volt gyakorlati tapasztalata annak, aki a kérdéses minisztériumi előírást megfogalmazta.

Egy fogászati RTG készülék ára 2500 eurónál kezdődik (a kisebb intraorális), ráadásul kezeléséhez hozzáértő személyt is kell biztosítani, ami további költséget jelenthet – sok fogorvos, vagy asszisztens ugyanis nem rendelkezik ilyen képesítéssel. Két fogorvossal is beszéltünk, akik állították, a fogorvosi ügyeletek ezek miatt a költséges feltételek miatt zárnak be országszerte – nemcsak Komáromban, hanem április 1-jétől például már Érsekújvárban sem működik. Ráadásul a hatályos előírások bírságokat helyeznek kilátásba azon ügyeletek működtetőinek, akik nem teljesítik maradéktalanul az új feltételeket – nincs meg az összes felsorolt felszerelés.

Kis fogfájásból lesz a nagy

Volt olyan fogorvos is, aki az ügyelet jövőbeni bezárása kapcsán megjegyezte: egy fogorvosi beavatkozás nem életmentés. Egy akut, kínzó fogfájásnak szinte mindig vannak előjelei jóval korábban. Aki rendszeresen jár az évi egyszeri kötelező fogorvosi vizsgálatra, illetve nem várja meg, amíg egy kisebb fájdalom elfajul, annak valójában nincs is szüksége azonnali fogorvosi beavatkozásra, vagy­is az ügyeletre. Nem szabad halogatni a fogorvosi kezelést, és akkor nem fordul elő, hogy valakinél pont hétvégén jelentkezik egy kibírhatatlan fájás.

59dfc0d94f0fc.image

Nem lesz a közelben ügyelet

Ugyanakkor ilyesmi mindig előfodulhat. Mit tegyen a hétvégén egy fogfájós ember? Ezt a kérdést is feltettük a Nyitra Megyei Önkormányzatnak, illetve a megyei hivatal egészségügyi osztályának, amelynek hatáskörébe tartozik a megyében működő egészségügyi szolgáltatások ellenőrzése, illetve engedélyezésük is. Oľga Prekopová megyei szóvivő egyrészt megerősítette, a komáromi fogászati ügyelet üzemeltetője május 31-i határidővel valóban kérvényezte az elsősegély megszüntetését. Ennek a kérésnek a megyei hivatal valószínűleg eleget tesz, a törvény szerint nincs is nagyon más lehetősége. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a hatályos kormányrendelet szerint 400 ezer lakosra kell legalább egy fogorvosi ügyeletnek jutnia, és ez az előírás teljesül a komáromi ügyelet megszüntetésével is. Arra a kérdésünkre, hogy a Komáromi járásban élők hol találják a legközelebbi fogorvosi ügyeletet a megyében, nem kaptunk választ sem a szóvivőtől, sem pedig a megye vezető orvosától, Ľubomír Ševčíktől.

Úgy tudjuk, mivel Érsekújvárban már megszűnt, legközelebb Nagysurányban lesz elérhető fogorvosi ügyelet a megyében. (Működik Dunaszerdahelyen is, ám – mivel Nagyszombat megyéről van szó – hivatalosan csak a Dunaszerdahelyi és Galántai járások lakosait fogadja.) Dél-Komáromban egyébként szintén nincs ügyelet, ráadásul úgy tudjuk, kifjezetten fogászati elsősegély igénybevételéhez Magyarországon magyar TAJ-kártya szükséges. Elképzelhető az is, hogy egy komáromi fogorvos előzetes egyeztetés után rendelési időn kívül, hétvégén fogad egy pácienst, ugyanakkor ha erre kerül sor, nyilván alaposan megfizetteti a különleges időpontot – hogy hétvégén is dolgoznia kell.

1_20_odontiatros

Megkerestük a komáromi fogorvosi ügyeletet üzemeltető vállalkozás képviselőjét, Németh Erika doktornőt is, aki közölte, semmit nem szeretne nyilatkozni az ügyben addig, amíg a megyétől hivatalos választ nem kap. Csupán annyit tudtunk meg, hogy nagy valószínűséggel július 1-jétől szűnik meg a fogászati elsősegély Komáromban. Persze más is vállalhatja, hogy fogászati ügyeletet működtet Komáromban, de információink szerint egyelőre nincs érdeklődő, aki átvenné, ami a fentiek fényében talán nem is meglepő.

Csaba Ádám

Top