Belica ötödször is megyefőnök

Múlt szombaton megyei önkormányzati választások zajlottak országszerte. Milan Belicát ötödször választották meg nyitrai megyefőnöknek. Az MKP kissé vesztett erejéből, de így is jól szerepelt, a Híd párt egyértelműen a vesztesek közé sorolandó. A függetlenek előretörtek. Komárom városa csak egyetlen képviselőt küldhet a megyei parlamentbe.

IMG_5434

Rekordrészvétel

Soha nem szavaztak még ennyien megyei választáson, mint a mostanin: az egész országban közel 1 millió 350 ezren járultak az urnákhoz, ez országosan 29,95 százalékos részvételi arányt jelent.

A legnagyobb részvétel Besztercebánya megyében volt, ahol a megye lakosainak 40,29 százaléka adta le szavazatát. A magas részvételi arány a széleskörű Kotleba-ellenes összefogásnak és az ezt övező médiafigyelemnek is köszönhető: az országos lapok hetekig foglalkoztak azzal, hogy a szélsőséges Marian Kotleba tud-e újrázni Besztercebányán (ellenfele, Lunter végül magabiztosan verte – lásd kapcsolódó írásunkat!).

Eperjes megyében az országos átlaghoz közelített a részvétel (29,4 %), Kassán és Trencsénben viszont pár százalékkal ez alatt maradt. A legkisebb érdeklődést Nagyszombat megyében váltották ki a megyei választások, itt az emberek 24,74 százaléka ment el voksolni.

Izsa volba
Választás Izsán

Nyitra megye

Megyénkben 26,8 százalékos volt a részvétel, ami azt jelenti, hogy közel 153 ezren szavaztak – ez 9 százalékkal több, mint négy évvel ezelőtt. Az akkori adatokhoz képest némileg nőtt a szavazási kedv a Komáromi járásban is, de így is csak a választók 19,6 százaléka járult az urnákhoz. Az egész megyében ez a legalacsonyabb részvételi arány.

A várakozásoknak megfelelően Milan Belicát meggyőző fölénnyel választották meg immár ötödször a Nyitra Megyei Önkormányzat élére. A megyei képviselő-testületben a Smer elvesztette korábbi többségét. Az 54 tagú testület 17 képviselőjét adja a Smer-SNS-Híd koalíció (a koalíción belül a Híd csak egy mandátumot szerzett), az MKP pedig 11 képviselővel a második legerősebb frakciót alakíthatja meg – ugyanakkor ez így két képviselővel kevesebb, mint eddig. Az SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca, DS koalíció 10 megyei mandátumot szerzett, a Kotleba-párt csupán egyet. Ahogy szinte mindenütt, Nyitra megyében is előretörtek a függetlenek: 15-en kerültek be a közgyűlésbe.

tab1

Komáromi járás

A Komáromi járásban nem történt nagyobb földrengés: az MKP jelöltjei szerepeltek a legjobban, bár a párt logója egy kicsit azért vesztett varázsából. Eddig 7 MKP-s megyei képviselője volt a járásnak, az elkövetkező 5 évben 6 lesz. A Smerrel és SNS-szel közösen induló Híd a vesztesek közé sorolható, mivel kormánypártként csupán egyetlen megyei képviselőjük lesz, Jobbágy József szentpéteri polgármester személyében, aki korábban is a megyei közgyűlés tagja volt. Nyolcadikként egy független képviselőt küld a Komáromi járás Nyitrára, Stubendek László komáromi polgármestert a Független Erők Csoportja (FECSKE) jelöltjeként – egyben ő az egyetlen, aki a 33 ezer lakosú járási székhelyet képviseli majd a megyei parlamentben.

tab2


Becse Norbert, az MKP járási elnöke:

„Öt képviselővel zártuk a most végződő választási ciklust, az újat azonban hattal kezdjük meg, ennyi képviselőnk kapott bizalmat a választóktól. Ezt előrelépésként értékelem. Jó hír az is, hogy nagyobb volt a választási részvétel, a korábbiakhoz képest sikerült tehát jobban mozgósítanunk. A megyei politizálásban eltolódtak a törésvonalak, már ránk, magyarokra is partnerként tekintenek. Ezt szeretnénk a továbbiakban is kihasználni.“


Hat új megyefőnök

Szlovákia nyolc megyeelnökéből mindössze ketten, Jaroslav Baška (Smer, SHS, Híd, SZ) Trencsén megyében és Milan Belica (Smer, SNS, Híd) Nyitra megyében tudta megvédeni posztját, hat másik megyében azonban új megyeelnököt avatnak.

Nagy várakozás előzte meg az elnökjelöltek versenyét Besztercebánya megyében, ahol az volt a tétje a választásoknak, sikerül-e kiütni a megyeelnöki székből Marian Kotlebát. Ez végül Ján Lunternek sikerült, méghozzá nagyon magabiztosan. A független jelölt a szavazatok 48,53 (99 169 szavazat) százalékát, míg Kotleba 23,24 (47 502 szavazat) százalékát szerezte meg.

Változás történt Nagyszombat megyében is, ahol az eddig elnököt, Tibor Mikušt Jozef Viskupičnak (OĽANO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, DÚ) sikerült legyőznie. Berényi József, a Magyar Közösség Pártja jelöltje a harmadik helyen végzett, jócskán megelőzve a Híd jelöltjét, Rigó Konrád kulturális államtitkárt.

Szoros volt a verseny Kassa és Pozsony megyében: Kassán végül Rastislav Trnka (OĽANO, SaS, KDH, NOVA, ŠANCA), Pozsonyban pedig Juraj Droba (OĽANO, MKP, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚ) lett a befutó. Eperjes megyében a jobboldali pártok támogatását élvező Milan Majerský (KDH, SaS, OĽANO, NOVA) győzte le az eddigi elnököt, Peter Chudíkot (SMER-SD).

Zsolnán Erika Jurinová (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA) személyében megválasztották Szlovákia történetének első női megyeelnökét. Jurinová a szavazatok 43,67 százalékát szerezte meg, megelőzve ezzel a Smeres Juraj Blanárt.


-csá, lm-

(Cikkünk a Delta november 6-i számában jelent meg)

Top