Basternák-gyilkosság: új gyanúsítottakNégy személyt gyanúsítanak Basternák László korábbi ógyallai polgármester és főellenőr megölésével – pontosabban a gyilkosságban való bűnrészességgel. Köztük van a komáromi Alena Zsuzsová, aki szeptember óta letartóztatásban van, miután a rendőrség szerint ő rendelte meg Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolását is. Sajtóhírek szerint ugyancsak gyanúsított Roman Ostružlík, aki 2010-ben a Híd jelöltjeként az MKP-s Basternák László ellenfele volt az ógyallai polgármesteri székért folyó harcban. Basternák László meggyilkolásáért 2011-ben már 25 évre ítéltek egy férfit, a végrehajtót.

Múlt szerdán, január 23-án nagyszabású akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). Országszerte hét személyt vettek őrizetbe. Egy nappal később négy személlyel szemben vádat emeltek bérgyilkosságban való részvétel miatt – tájékoztatott a rendőrség.

A bűnüldöző szervek lapzártánkig hivatalosan nem tájékoztattak a részletekről, az országos sajtó azonban tényként kezeli, hogy Basternák László korábbi ógyallai polgármester meggyilkolása kapcsán történtek a letartóztatások. A Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolása ügyében szeptember óta vizsgálati fogságban lévő Alena Zsuzsovát, továbbá három frissen őrizetbe vett személyt gyanúsítanak.

50463106_2352650398098502_9217124182289022976_n

2010-ben gyilkolták meg

Basternák László 2002 és 2006 között Ógyalla polgármestere volt, 2010-ben a kisváros főellenőreként tevékenykedett. Ekkor bejelentette, az MKP jelöltjeként újra igyekszik elnyerni a választók bizalmát és megpályázza a polgármesteri tisztséget a 2010 őszén esedékes önkormányzati választásokon. A választást azonban már nem élte meg. 2010 első felében kétszer is megpróbálták eltenni láb alól, július 9-én a harmadik kísérlet során meggyilkolták – ógyallai családi háza előtt az esti órákban lőtték agyon.

A rendőrség elfogta a gyilkosság végrehajtóját, Štefan Kaluzt, akit 2011 őszén jogerősen 25 év börtönre ítéltek – jelenleg is rács mögött van. A bűncselekmény indítékára, az esetleges megrendelők kilétére azonban nem derült fény, ahogy arra sem, a korábbi gyilkossági kísérleteket ki hajtotta végre. Štefan Kaluz zavarosan vallott, mintha félne, illetve féltené családját a megtorlástól. Már ekkor felmerült Alena Zsuzsová neve – és Andruskó Zoltáné is, aki szintén gyanúsított a Kuciak-gyilkosságban – ám csupán tanúként hallgatták ki őket.

kaluzA 25 éves börtönbüntetését töltő Štefan Kaluz tehetett vallomást

Politikai ellenfelét is letartóztatták

Ők ketten segítették egy másik ógyallai polgármesterjelölt, Roman Ostružlík kampányát, aki a Híd párt jelöltje volt. 2010-ben kifejezetten piszkos, éles kampány zajlott már hónapokkal a választás előtt. Basternák László és Roman Ostružlík legfőbb politikai vitája összefüggött az ógyallai csatornázás kiépítésével. Miután Ostružlík sikertelenül szerepelt a polgármester-választáson, befejezte politikai karrierjét és Ógyalláról is elköltözött.

Tavaly októberben Ostružlík úgy nyilatkozott, semmi közös ügye nincs a Kuciak-gyilkosság két gyanúsítottjával. Most Basternák meggyilkolásával kapcsolatban őt is gyanúsítják, valamint még két személyt, Ladislav V.-t és Vladimír Mosnárt – írta az Aktuality.sk hírportál, amely szerint utóbbi ugyanannál a biztonsági cégnél dolgozott, mint a gyilkosságért elítélt Štefan Kaluz, és a bűncselekmény előtt és után is telefonáltak egymással. A portál szerint emiatt ő is képbe került a 8 évvel ezelőtti nyomozás során, tanúként hallgatták ki. Nem sokkal a gyilkosság után Zsuzsová 4 ezer eurót utalt át Mosnár barátnőjének.

emlekhely

A Speciális Ügyészség tavaly novemberben indította újra a nyomozást a néhai ógyallai polgármester meggyilkolásának ügyében. Az Aktuality.sk úgy tudja, a börtönbüntetését töltő Štefan Kaluz azt követően kezdett el beszélni a rendőröknek, hogy tavaly szeptemberben letartóztatták Zsuzsovát a Kuciak-gyilkosság kapcsán. Az általa közölt új információk vezethettek a mostani őrizetbe vételekhez.

A Speciális Büntetőbíróság szombaton arról tájékoztatott, döntésük értelmében három őrizetes rács mögött marad, Alena Zsuzsová mellett Roman Ostružlíkot és Vladimír Mosnárt is vizsgálati fogságba helyezték. Ladislav V. szabadlábon védekezhet. A gyanúsítottak jogi képviselője közölte, panaszt tettek a vizsgálati fogságba vétel ellen, és ügyfelei ártatlanságukat hangoztatják – állítják, semmi közük a bűncselekményhez.

(csá)
(fotók: rendőrség)

(Cikkünk a Delta január 29-i számában jelent meg)

Top