Barangolás a játékok és bábok birodalmában

„Játékok és bábok birodalmában” néven nyílt kiállítás a komáromi Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli kiállítótermében. A 20. század játéktörténetét több aspektusból bemutató kiállítás anyagát a kékkői SZNM – Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeuma gyűjteményéből állították össze.

A két világháború korszakában készült marionettfigurák, a drezdai Olaf Bernsetnegel bábművész magán bábszínháza, valamint a 20. század különböző korszakainak stílusát, kulturális irányvonalát kiválóan jellemző bábfigurák és játékok varázslatos hangulatú világa nemcsak a gyermekeket varázsolják és repítik el a mesék birodalmába, de a felnőtteket is, akik a régi játékok láttán felidézhetik saját gyermekkoruk emlékeit, és örömmel ismerhetik fel a kiállított tárgyakban saját kedvenceinket. Komáromban viszonylag ritkán szerveznek olyan kiállítást, amelybe a látogatók interaktív módon bekapcsolódhatnak. A gyerekek számára azonban az az igazi öröm, ha a játékok és bábok birodalmát közelről is megismerhetik, ha kézbe vehetik a különböző figurákat, ezért a szervezők a terem egy részében interaktív teret rendeztek be, ahol a legkisebbek kedvükre belebújhatnak egy bábozó bőrébe, megtanulhatják mozgatni a figurákat és eljátszhatják saját történetüket, megélhetik közös kalandjaikat.

„Az itt látható marionettfigurák és bábok az ország különböző bábszínházaiból kerültek a Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeuma gyűjteményébe. Valamennyi egy-egy kimagasló tehetségű művész keze munkáját és a rá jellemző stílusjegyeket viseli magán. Emellett három tárolószekrényben történelmi játékok kaptak helyet, egyben pedig Kiét község népművészeti hagyományait őrző kézműves játékok, melyeket a 20′-as évek végén kezdtek gyártani. Fél évszázaddal később azonban a játékmanufaktúra megszűnt és ma már ennek a szép hagyománynak az emlékét egyedül a Népművészeti és háziipari egyesület (ÚĽUV -Ústredie ľudovoumeleckej výroby) ápolja.” – árulta el Sipos Anna néprajzkutató-muzeológus, a kiállítás szervezője. A tárlat egyik érdekes színfoltja, hogy egymás mellett állították ki a falusi és a városi miliőben élő gyermekek játékait is, így látni lehet milyen óriási különbség volt a természetes alapanyagokból készült tárgyak és a városi boltokban kapható pléh, műanyag játékszerek között. Később, a szocialista Csehszlovákiában az ország vezetői a „minden gyereknek jusson játék” elvet vallották. Ennek biztosítása érdekében egymás után nyíltak meg a különböző játékgyártó kisvállalatok, amelyeknek a ma már retro kategóriába sorolt termékei, annak idején számtalan gyermeknek csaltak mosolyt az arcára.

A kiállítás egyik érdekessége, hogy a kékkői SZNM munkatársai, a kiállítás kurátorai Erika Antolová, Zuzana Kaličiaková, megkérték a komáromi kiállítás szervezőit, hogy követve a hagyományt, állítsanak ki egy olyan régi fotográfiát, amelyen egy komáromi gyermek van a kedvenc játékával. „Hosszas kutakodás után a történész kollégáinknak sikerült egy fényképet találniuk, amin Csízi István kisgyermekként nyújtja oda édesapjának a kedvenc plüss kutyusát. A családi emléket korábban Csízi Istvánné Feszty Zsuzsanna ajándékozta a múzeumnak – tudtuk meg Sipos Annától. – Nagy örömmel vennék, ha a családi hagyatékokban, gyűjteményekben kallódó régi, de jó állapotban lévő játékokat, abban az esetben, ha nincs rájuk már szükség, a lakosok odaajándékoznák a komáromi múzeumnak, és ezzel bővítenék, annak saját gyűjteményét.”

A Játékok és bábok birodalmában c. tárlat augusztus 28-ig látogatható. Amennyiben az óvodás- és iskolás csoportok részére igénylik a múzeumpedagógiai foglalkozást, előzetes egyeztetés szükséges.

Janković Nóra

Top