Az Amicius pincészet diadala

Március 19-én zajlott a XIV. Borverseny Bátorkeszin. Száraz, félszáraz, fél-édes és édes borok kategóriájában lehetett indulni. A 349 bormintát öt, egyenként négytagú bírálóbizottság kóstolta.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen megjelent Labancz Roland polgármester, a szakmai zsűrit pedig Zsidek Vilmos szentpéteri borász képviselte. Tóth Lajos, a SZEGAB Polgári Társulás elnöke beszédében elmondta, a szervezőket is meglepte, hogy ilyen magas létszámú bormintával neveztek az idei versenyre. Ez is bizonyítja a társulás sikeres működését.

Bátorkeszi borverseny 11

A versenybe benevezett 349 borminta (228 fehér-, 121 vörösbor) közül a fehérborok kategóriában 38 arany-, 75 ezüst-, 73 bronz-érmet adtak át és 31 bormintát oklevéllel értékelt a zsűri. A vörösborok kategóriában 14 arany-, 38 ezüst-, 43 bronzérmet osztott ki a zsűri, 26 borminta oklevelet kapott.

A Szegab Polgári Társulás vezetőségének döntése értelmében külön értékelték a három legtöbb pontszámot elért fehér- és vörösbort, valamint a legtöbb pontszámot elért vendég borászt is. Ennek értelmében az Amicius pincészet Zöldveltelíni, Pálinkás Viktória Zöldveltelíni, a Gyöpös pincészet Fehér burgundi, a Bottyán pincészet Dunaj, a Borvin Alibernet Dunaj bora kapott a hazai gazdák közül aranyérmet és mellé kupát. A vendég borászok közül a szentpéteri Zsidek Vilmos 2009-es évjáratú Tramini bora kapott aranyérmet.

A megtisztelő Champion címet az Amicius pincészet (Matusek Zoltán és Juhász Zoltán) nyerte el 2015-ös évjáratú Irsai Olivér félszáraz borával. A pincészet 2009 óta működik. Jelenleg 1 hektáron termesztenek szőlőt. Az idei borversenyen a fehérborok kategóriában 9, a vörösboroknál 2 aranyérmet szereztek bormintáik.

Kép és szöveg: miriák

Top