A legnépszerűbb úticélok idén nyáronA nyár közeledtével kezdetét veszi az utazási szezon is. Számtalan gyönyörű ország és látnivaló akad, amit érdemes lehet meglátogatni, de minden évben megvannak a kedvenc úticélok. A tengerpartok még mindig a közkedveltek közé tartoznak, az utazni vágyóknál azonban egyre nagyobb szerepet játszik a biztonság és a szervezettség.

A nyaralás, a kikapcsolódás sokak számára létfontosságú, hiszen a hétköznapok egyhangúságából kiszakadni nem csak testi, de mentális feltöltődést is jelenthet. Az utazók egy része már nemcsak feküdni és pihenni szeretne a tengerparton, hanem kulturális élményekre is vágyik, így a kikapcsolódást összekötik a különböző látványosságok megtekintésével is. A vakációnak csak a pénztárca szabhat határt, de a kisebb költségvetéssel gazdálkodók is megtalálhatják a számukra kedvező ajánlatokat.

A 2015-ös nyári szezonban nem várható nagyobb változás, a nyaralók körében továbbra is Görögország, Törökország, Tunézia a legnépszerűbb célállomás. „Vannak továbbra is horvátországi foglalások is, habár ez már inkább a drágább kategóriába esik. 1-2 évig pedig még Bulgária is megfizethető úticél“ – mondja Pohlmüllner József, a dél-komáromi Beki Tours vezetője. A korábban népszerű horvát tengerparti lehetőségek ugyanis fokozatosan változtak, az árak pedig emelkedtek. Nem ritka, hogy egy görögországi kirándulás jóval olcsóbb, mint egy horvát tengerparti. Hozzátette, az iroda kínálatában az idei évben újdonság, és ár-érték arányban is megfelelő lehet Málta, Ciprus, és egyre többen foglalnak spanyolországi helyszínekre is.

Nagy Tibor, a Tip Travel munkatársa is megerősítette ezt a trendet, náluk is a top úticélok közé tartozik Törökország, ahol elmondása szerint nagyon jól felszerelt szállodák, medencék, csúszdák várják a nyaralni vágyó családokat. Utazási irodájuknál csak ebbe az országban 40 szállodában lehet szállást foglalni, mindegyikben all inclusive ellátást biztosítanak. Ugyancsak közkedvelt hely Bulgária, ahová buszos kirándulás esetén garantálni tudják a komáromi felszállást. Albánia még mindig az újdonságok közé tartozik, az áraik és a kiszolgálás is elfogadható, az üdülőközpontjaik pedig viszonylag újak. Tapasztalatai szerint az araboktól az elmúlt időszakban egy kissé tartanak az emberek, azonban sem Tunéziában, sem Kairóban nem kell aggódni a közbiztonság miatt, a turistákra mindenhol vigyáznak. Az utazás előtt érdemes lehet tájékozódni a külügyminisztérium honlapján, ahol az adott országra vonatkozó ajánlások olvashatóak.

Toddlers having ice cream on the beach

First és last minute

Az utazási irodák sok esetben hasonló ajánlatokat kínálnak, így az árak tekintetében nincs nagy különbség. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb irodáknak nagyobb a mozgásterük, így nagyobb kínálattal, kedvezményekkel várják az utazni vágyókat. A kisebb irodák a legtöbb esetben azonban csak más, nagyobb turisztikai cégek ajánlatait közvetítik.

Korábban sokan a last minute ajánlatokra esküdtek, a  Beki Tours vezetője ezzel kapcsolatban egy érdekességre is rámutat: az elmúlt időszakban átrendeződtek a piaci igények, az 5-6 évvel ezelőtti last minute ajánlatok szerinte már kevésbé jellemzőek. Az emberek többsége inkább időben foglal utazást és igénybe veszik az előfoglalási kedvezményeket.

Nagy Tibor hozzátette, a kedvezmények mértéke változó lehet a first és last minute-ek esetében. A first minute esetében nagyobb a százalékos kedvezmény a felnőttek részére, egy vagy két gyermek ingyen utazhat. Elmondása szerint a gyerekes családok inkább időben foglalnak. A first minute ezen kívül azok számára ajánlott, aki az egész kínálatból akarnak választani, pontosan tudják, hová szeretnének utazni és a szabadidejük is behatárolt. A last minute ajánlatot azok használják ki, akik kevés pénzből, utolsó pillanatban utaznának, és az úti cél sem elsődleges szempont. Az utolsó pillanatos foglalások Pohlmüllner szerint abban veszélyesek is, hogy sok esetben nem felelnek meg azoknak a minőségi elvárásoknak a szolgáltatások, amit például az utas támaszt, sokszor az ár sem jobb, mint az előfoglalások lehetőségeknél. A last minute piac ráadásul sok esetben szegényesebb kínálattal rendelkezik, az utazásszervezők ugyanis próbálják az optimális kapacitásokat lefoglalni, nem tehetik meg, hogy olyan mennyiségeket foglaljanak, amit a szezon folyamán nem tudnak értékesíteni.

Scuba Diver explores coral reef

Tudatosabban szervezünk, tervezünk

Úgy gondolom, hogy egyre tudatosabban utaznak az emberek, egyre inkább a biztonságot keresik“ – véli a Beki Tours vezetője. Elmondása szerint egyre inkább tendencia az is, hogy az utasok szeretik kicsit aktívabban tölteni a szabadságukat, értelemszerűen mikor egy nyaralásról van szó, ott is keresik a legkülönfélébb aktivitásokat.

A nyári időszakban nagyrészt a családi utak iránt érdeklődnek az utazni vágyók. Őket családi kedvezmények várják, ezeknél érdemes odafigyelni, az adott utazásszervezőnél hány éves kortól kapnak kedvezményeket a gyerekek, ez ugyanis változó lehet. Ha turistaközpontokban és szállodákban gondolkodunk, a legtöbb helyen a legkisebbtől a legnagyobbig kínálnak különféle programlehetőségeket, animátorok foglalkoznak velük, és mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szolgáltatást.

Vannak olyan szolgáltatások is, amelyek a kalandturizmus felé veszik az irányt – az elmúlt évekkel szemben ugyanis többen keresik a vadvízi evezéseket, a falmászási és a hegymászási lehetőségeket. Az ilyen kikapcsolódásra az összeállított program mellett a szervezettség, és a jól biztosított háttér is jellemző. A térség viszonylatában, az egzotikusabb kirándulások közül még az afrikai úticélok jellemzőek nyaraló programokként, a szezonon kívül pedig, nagyobb értékű utaknál szóba jön Ázsia, Dél-Amerika, a karibi-szigetvilág, ezek azonban nem tömegesen keresett helyek.

gorog

Pórul járhatunk?

Korábban lehetett hallani utazás irodai csődökről és bezárásokról, akik „ottfelejtették“ ügyfeleiket egy távoli országban, ma már azonban ez nem jellemző. A szervező cégeknél mindenhol vagy kaució, vagy felelősségbiztosítás formájában biztosítottak az utasok, így a cégek garantálni tudják, hogy megvalósul a program, vagy visszaszállítják az utasokat a kiinduló helyszínre. Ha csőd miatt zárna be egy cég, a piac többi szereplője a nyaralóknak akciós ajánlatokkal áll elő, és átveszik az ügyfeleket.

A Tip Travel munkatársa kiemelte az utazás előtt kötött biztosítás fontos szerepét. Előfordulhat ugyanis, hogy az utas egy váratlan betegség, egy nem várt hír vagy haláleset miatt akár egy már régóta tervezett utat lemondani kényszerül, a befizetett összeg viszont a biztosítás nélkül kárba mehet.

Magyarországon is foglalunk

Az észak-komáromi térségben felmerül a magyarországi foglalások lehetősége is, a forint/euró aktuális árfolyamának tekintetében ezek szerencsés esetben olcsóbbak lehetnek. Egy nagyobb értékű nyaralásnál például szerepet játszhat a gyengébb forint. Pohlmüllner József szerint ahogy az elmúlt években, idén is gyakoriak náluk a szlovákiai ügyfelek. Emögött az is állhat, hogy sok szlovákiai magyar szívesebben utazik magyar utazótársakkal, vagy éppen a magyar idegenvezetőket részesíti előnyben a nyaralás ideje alatt.

Az utazási irodák távolsága sem mérvadó már, az ügyfelek a legtöbb irodánál ugyanis már telefonon és interneten keresztül is elintézhetik a foglalást. Nagy Tibor azonban azt mondja, a rendelést sokkal jobb személyesen intézni, és nem csak a katalógusokban és az interneten található képek alapján dönteni.

(Sztankó Annamária)

Top