„A közélet állapota ellen lázadok“

Interjú Benyó Zoltán független komáromi polgármesterjelölttel.

Tisztább, nyugodtabb, rendezettebb Komáromot szeretne Benyó Zoltán. Megválasztása esetén a lakosok igényeire és kéréseire fogékonyabb városi hivatalt képzelne el, ráncba szedné a városi cégeket és intézményeket, a lakótelepi parkolást pedig korlátozná. Kampányra egyetlen centet sem költ. Folytatódik a komáromi polgármesterjelölteket bemutató interjúsorozatunk.

benyo

• Az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy megpályázza a polgármesteri tisztséget…

– Régóta fontolgattam, mégis nehezen szántam rá magam. Az elmúlt években volt néhány konkrét ügy, amit felvállaltam, illetve egy elvi hozzáállásom a közügyekhez, amit képviseltem. A nézeteimet és megyőződésemet képviselőként nem tudtam elfogadtatni. Csalódott vagyok, amiért nem sikerült változtatni a komáromi képviselő-testületben és közéletben gyökeret vert rossz szokásokon. Gondolok itt például a háttér­alkukra, trükközésekre és azokra a döntésekre, amik nem igazán szolgálták a közérdeket.

A polgármesteri tisztség megpályázása kapcsán arról szólt a belső dilemmám, hogy a tisztább közéletre, őszinteségre és személyes felelősségvállalásra épülő elveimet hagyjam-e csendben szertefoszlani, vagy tegyek-e egy utolsó próbát, és a választásokon tisztázzam, van-e egyáltalán igény az általam képviselt alternatívára? Végül, sok hozzám közelálló biztatatását figyelembe véve úgy döntöttem, belevágok.

• Azt beszélik indulásában egy gazdasági csoport támogatása is szerepet játszott.

– Ezt a leghatározottabban visszautasítom. Nehéz az ilyen pletykák ellen védekezni és csak remélni tudom, hogy nem a lejáratásom a céljuk. Csakis a saját meggyőződésem miatt indulok. Nem vagyok senkinek elkötelezettje vagy lekötelezettje, senkitől nem fogadok el segítséget a kampányban sem.

• Kampánya ezt alátámasztja, hiszen még nem hirdetett programot, a világhálón sem aktív, nincsenek plakátjai, szórólapjai sem.

– Nem is lesznek. Kampányomra nulla eurót költök, így a gyanúja sem merülhet fel, hogy bárki is áll mögöttem. Azt tartom fontosnak, hogy indulásommal a választóknak lehetőségük adódik az általam képviselt elveket választani. Nem vágyódom a polgármesteri pozícióba, de készen állok ezt a feladatot felvállalni.

• Ha csak három dolgot sorolhatna fel, amelyekbe megválasztása után belefogna, mik lennének azok?

– Természetesen fontos a munkahelyteremtés, befektetők támogatása, a folyó programok továbbvitele. Kiemelném a városi hivatal átszervezésének, hatékonyabbá tételének szükségességét. Kapkodás nélkül, alapos megfontolás után, a jogi és humánus szempontokat figyelembe véve fognék ehhez hozzá. Lehet, bizonyos osztályokon túl sokan dolgoznak, másutt esetleg kevesen. Olyan hivatalra van szükség, ahol a hivatalnokoknak munkával kiérdemelt tekintélyük van, ugyanakkor számíthatnak arra, hogy a polgármesterük kiáll mellettük. A városházának őszintébb kapcsolatra kell törekednie a lakosokkal, meg kell találni a módját, hogy közölhessék igényeiket, véleményüket. De rendbe kell tenni a városi cégeket és intézményeket is, a sokszor emlegetett KOMVaK-on kívül például a Comorra Servist, vagy éppen a városi idősotthont.

Összességében tisztább, nyugodtabb, rendezettebb Komáromot szeretnék. Ennek egyik kulcskérdése a lakótelepi parkolás megoldása. Fegyelmezettebbé kell tenni a parkolást, az átlagpolgár igényeihez igazítani. A lehetséges parkolóhelyek száma behatárolt, lehetetlen követni a személyautók elszaporodását, ezért azonnal neki kell látni egy törvénnyel összhangban álló megoldás keresésének és bevezetésének. A céges autók, furgonok számára végképp nincs hely a lakótelepeken, számukra gyűjtőparkolókat kellene kialakítani az egyes városrészekben.

Javaslatomra a képviselő-testület elfogadta, hogy készüljön szakmai tanulmány az elkerülőút nyomvonala jövőbeni megváltoztatásának lehetőségéről, annak folyamatáról. Remélem, a tanulmány alátámasztja, hogy kereshető egy Holt-Vágot békénhagyó, szakmailag és gazdaságilag is jobb megoldás.

• Mit tart az elmúlt évek fő hibájának?

– A legnagyobb hiba, hogy a várost érintő súlyos problémák nem kellő nyitottsággal és őszinteséggel voltak kezelve. És nem is közérthetően. Bíztam abban, hogy a jelenlegi polgármester ebben a tekintetben „jobb karmester“ lesz elődeinél, azonban fokozatosan átvette a régi, rossz beidegződéseket. A komoly ügyeknél teljes transzparenciára van szükség.

• Történt olyan intézkedés, amit jónak tart?

– Úgy látom, sok viszályt és túlcsorduló érzelmet sikerült higgadtan kezelni, és a legégetőbb veszélyeket elhárítani. A lakosok bizonyára eredményként tekintenek az utak felújítására vagy a KOMVaK összeomlásának megakadályozására. Az viszont már más kérdés, hogy ezek optimális módon történtek-e?

• Nyolc éve városi képviselő. Ebben az időszakban Ön szorgalmazta a legkövetkezetessebben a KOMVaK korábbi, Olláry Viktorhoz köthető vezetésének lecserelését, elsőként javasolt új vállalati alapszabályt, mély átvilágítást és figyelmeztetett gyanús ügyekre.

– Még most sem tartom lezártnak a KOMVaK ügyét. Jelenleg ugyan jobb helyzetbe került a vízmű, viszont a jövő évtől hatályba lépő működési szerződést nem gondolom a város szempontjából megfelelőnek, és szerintem a cég vezető szerveinek összetétele és jutalmazása is átértékelendő.

A múltbéli gyanús ügyek miatti jogi és gazdasági felelősségrevonás az erre illetékes szervek dolga lenne. Viszont nem először mondom, politikai felelősségük van azoknak a képviselőknek is, akik a figyelmeztető jelek ellenére hagyták, hogy idáig fajuljon a helyzet. Ha a testület időben lép, figyel a szakértők véleményére, akkor nem kerül csődközelbe a vízmű, nem keletkeznek milliós nagyságrendű adósságok. Ezek a képviselők annyit sem mondanak, hogy elnézést, sőt, újra jelöltetik magukat. Ha ők nem képesek szembenézni tetteik következményeivel, akkor a választóknak kell ezt megtenni helyettük.

• Mely képviselőkre gondol?

– Azokra, akik még az előző ciklusban, 2014 nyarán nem fogadták el az alapszabály módosítását, azokra, akik miután kiderült az eltitkolt jelzálogszerződés ügye, mégis úgy döntöttek, hogy a korábbi elnököt újra beválasztják az igazgatótanácsba, vagy akár azokra, akik elodázták a cég mélyreható átvilágítását.

• Többször javasolta a városi képviselők 25-ről 17-re csökkentését, sikertelenül.

– Most is meggyőződésem, hogy 17 képviselő elég. Ezzel közpénzeket takarítanánk meg, a testület munkája hatékonyabb, követhetőbb lenne, a személyes felelősség kérdése is előtérbe kerülne. Polgármesterként újra megpróbálnám meggyőzni ennek előnyeiről a majdani képviselőket. Itt jegyezném meg, nem véletlen, hogy most csak a polgármesteri tisztségért indulok, képviselőjelöltként nem. Többször hangsúlyoztam, nem egészséges egyhuzamban 8 évnél hosszabb ideig képviselőként dolgozni. Szeretném ezt az elképzelést a magam példájával a választók figyelmébe ajánlani.

• Javaslatait többnyire nem támogatta a többség. Polgármesterként viszont biztosan szüksége lenne támogató képviselőkre. Kikkel működne együtt?

– A választók dolga, hogy eldöntsék, kikkel kellene együttműködnöm, kiknek szavaznak bizalmat. Bárki is kerül a testületbe, a múltat félreteszem, hogy együtt oldjuk a mindannapi gondokat és döntsünk a jövőről, természetesen a régi „rossz szokások“ mellőzésével.

• Elképzelhetőnek tartja, hogy bármelyik ellenfele javára visszalépjen?

– Nem. Ha látnék mást, aki az én meggyőződésemet képviseli, akkor nem is indultam volna. De sajnos nincs ilyen. Annak sem örülnék, ha bárki az én javamra lépne vissza.

• Hogyan látja esélyeit, ellenfeleit?

– Tisztában vagyok az erőviszonyokkal, de meg sem próbálom a saját esélyeimet növelni, nem harcolok senki ellen. Egy alternatívát kínálok, ez a legfontosabb. Döntsön az eddigi szerepvállalásom. Ez a lázadás békés formája. Nem a király ellen, hanem a közélet állapota ellen.


Benyó Zoltánbenyo_zoltan-lightbox

– 65 éves, nős

– 4 gyermek apja, a legidősebb 38,

a legfiatalabb 27 éves

– orvos, belgyógyász-gasztroenterológus,

korábbi kórházigazgató

– kedvenc könyvei: Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Joseph Heller: A 22-es csapdája, József Attila versei


Csaba Ádám


Minden komáromi polgármesterjelöltet megkerestünk és felajánlottuk, hogy interjút készítünk velük. Egyedül Bósza János nem kívánt élni a lehetőséggel. A többi 5 jelölttel készült interjúkat fokozatosan közöljük a Deltában a választásokig. Elsőként Feszty Zsoltot kérdeztük, majd Benyó Zoltánt – utóbbi interjú, melyet most közöltünk online, a Delta október 16-i számában jelent meg.

Hat polgármesterjelölt versenyez majd Komáromban az önkormányzati választáson:

1. Benyó Zoltán (független, 65 éves, orvos),

2. Bósza János (Národná koalícia, 63 éves, nyugdíjas),

3. Feszty Zsolt (független, 47 éves, regionális menedzser),

4. Héder Ágnes (Most-Híd, MKDSZ, 56 éves, mediátor),

5. Keszegh Béla (független, 42 éves, alpolgármester),

6. Knirs Imre (MKP, 57 éves, vállalkozó).


Interjúnk Feszty Zsolttal: “Mélyreható átvilágítással kezdeném”

Top