A komáromi Rózsás Attila körbezenélte a világot

Öt éve szállt hajóra Rózsás Attila (45) komáromi gitáros és zenekara, hogy óceánok és tengerek hullámain ringva német turistákat szórakoztassanak minden este. Amikor kikötöttek, cédéket vásárolt a világ minden táján. A zenébe menekült a honvágy elől is. Most pedig, hogy a koronavírus megállította a hajót, régi komáromi zenekarait indítja újra, mert a villanytelepi próbatermük bérleti díját a Föld másik feléről is havonta fizette.

• Hol voltatok tavaly ilyenkor, augusztus közepén?

– Nagykabátban, térdig hóban álltunk az Északi-sarkon, és néztük a szánhúzó kutyákat. Nyáron télbe, télen nyárba hajóztunk mindig, akkor éppen Németországból mentünk Észtországba, Fehéroroszországba, Szentpétervárra, onnan pedig az Északi-sarkhoz és vissza. A Tui német utazási iroda hét luxushajója közül a négyes számúval tettük meg az utat. Shoody Break nevű zenekarunk mindig másik hajójukon játszott. Ősszel, éppen a születésnapomon, New York-ba utaztam. A Mein Schift nevű hajón kezdtük a tizennegyedik szerződésünket.

• Mekkora hajó volt?

– Négy és félezer embert szállított a hajó, ebből 1200 volt az alkalmazott, akik 48 nemzetiséget képviseltek. Ami a szórakoztatást illeti, mi öten voltunk a show band, volt még egy vonósnégyes, egy dzsessz trió, egy szólózongorista, egy DJ, 5 táncos, 5 színész és 4 artista. Naponta este kilenctől éjfélig zenéltünk, egy héten egyszer pedig élőben kísértük az egyórás gigantikus show-műsort. Szerepeltünk a show előkészületeit bemutató hivatalos werkfilmben is. Miami, Kanada, Mexikó, Jamaica, Beliz, Honduras, Costa Rica, Kolumbia voltak az állomások. Január 25-én érkeztünk haza. Azóta állnak a cég hajói.

• Mikor kezdődött hajózenész karriered?

– Hat éve kérdezte meg Dombóvári Gergő zenészbarátom, aki az olasz Costa hajón gitározott, hogy miért nem rakok össze egy hajósbandát, hiszen abból nagyon jól meg lehet élni, és zenészként is megbecsülnek. Belevágtam. Megszerveztem a zenekart. Egy magyar ügynök segítségével kerültünk a német hajóra, az első három szerződés idején állandóan figyeltek bennünket Berlinből. Ma már 320 számot tudunk fejből, amiből 80 német szám. Magyar dal nincs közöttük.

• A ZBG zenekar frontembereként még a punk volt a világod. Könnyen ment a váltás?

– Sokszor szörnyen ment, de volt az a Tequila-mennyiség, amely enyhítette azt az érzést, hogy meg kellett tanulni mondjuk DJ Ötzi slágereit… Lassan beletanultunk, hogy meg kell csinálni, mert ez a munkánk, a zenélésből élünk. Mi lettünk a cég legrégebbi zenekara. Ha új show készült, felszálltak a hajóra az alkotók, a koreográfusok, a tervezők, a rendező, elkészült a produkció, felvették videóra, és valamennyi együttes, amely utánunk jött, a videó alapján betanulta a számokat.

• Mi a jó és mi a rossz egy hajóbanda életében?

– Az volt a jó, hogy minden este zenélhettem. Olykor világsztárok érkeztek a fedélzetre. A Metal Cruise című ötnapos rockfesztiválon kipróbálhattam fiatalkori kedvencem, a Grave Digger zenekar gitárosának a cuccait, egy másik alkalommal a Weather Girls duó tagjaival koktéloztam és sokat beszélgettünk. Karácsonykor érkeztek, két koncertet adtak. A hajóslét rossz oldala a honvágy és a bezártság. A tudat, hogy otthon a feleségemnek és a két fiamnak hiányzom.

• Hogyan telt egy napod?

– Reggel tíz óra körül keltem, tizenegytől fél egyig a konditeremben voltam, azután ebédeltem. Délután kimentünk a strandra, körülnéztünk a városban, ahol éppen kikötött a hajó. Rengeteg mindent láttam. Hatra visszamentem a hajóra, megvacsoráztam. Egy kis pihenés, nyolckor készülés következett, kilenckor kezdődött a koncert. Amilyen hangulat volt, olyan számokat játszottunk. Aki dalt kért, teljesítettük. Amikor három évvel ezelőtt hazatértünk a keleti hajóútról, a jobb karomra tetováltattam a keleti kultúra egy jellegzetességét. Két éve következtek a bal karomra a viking kultúra fő jegyei a norvég út után. A kamocsai Morgen István tetoválóművész alkotásai. A nyakamban egy maja szimbólum lóg, amit egy mexikói zenésztől kaptam. Erőt és tisztaságot jelent ez a jel.

• Maradnak az emlékek, hiszen a luxushajó lehorgonyzott. A zene azért szól tovább?

– Tavaly ilyenkor már leszerveztük a következő évet is, most azt mondták a cégnél, nem adtak el egyetlen jegyet sem. A koronavírus-járvány miatt áprilisban nem tudtunk ismét elindulni a hajóval. Visszatértem hát a villanytelepnél lévő próbaterembe, és írtam egy új dalt, a hamarosan visszatérő, idén 20 éves komáromi Brothers Clan zenekarnak, amelyben Fantom Crucifix mellett, húsz év után ismét rappelek. Toto je regere a szám címe, és nemsokára videoklipet forgatunk. Szeretném bekapcsolni a hajón megismert fülöp-szigeteki, indonéz, orosz és más nemzetiségű barátaimat. Sokan hívnak, szívesen jönnének. Rengeteg cédét vásároltam egészen különleges zenékkel, amelyek hatnak rám. A ZBG zenekar is a visszatérésre készül, a régi csapattal. Közben pedig Vágsellyére járok zenélni a Rebel Sky zenekarba. A zene tehát továbbra is szól.

Bárány János
Fotó: Rózsás Attila archívuma

Top