A bérek gyorsabban nőttek, mint az árak

Talán az emberek nem így érzik, de az elmúlt 10 évben gyorsabban nőttek a fizetések, mint az árak. A munkanélküliség viszont továbbra is magas, az EU-s csatlakozás óta csak enyhe javulás mutatkozott ezen a téren – derül ki a Postabank legfrissebb elemzéséből.

Az átlagfizetések 72 százalékkal emelkedtek egy évtized alatt, a nominálbér jelenleg 824 euró, míg 2003-ban 477 euró volt. Eközben 39 százalékkal lett drágább az élet, de az utóbbi években a válság következtében minimálisra csökkent az infláció. A bank rámutat, a szlovákiai háztartások havi kiadásainak negyedét élelmiszerekre fordítja, ezen a téren 32 százalékos volt a drágulás 10 év alatt.

A munkanélküliség nem sokat javult 10 év alatt. Jelenleg 14,2 százalék körül van az állástalanok aránya, ami 3 százalékkal alacsonyabb, mint az EU-ba történő belépés előtt. Az akkori 460 ezer munkanélküli mostanra 386 ezerre olvadt, ám a válság előtt volt olyan időszak, amikor jóval kevesebb állástalant tartottak nyilván, 2008-ban 8 százalék alá süllyedt az országos ráta.

A gazdaság több korszakon is átesett, az EU-csatlakozáskor 5 százalék volt a gazdasági növekedés, 2007-re azonban már 10 százalék fölé nőtt. Ezután beütött a válság, és megtorpant a gazdasági növekedés üteme, tavaly éves szinten mindössze 0,9 százalékkal nőtt a GDP. Összességében a szlovák gazdaság teljesítménye 49 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben.

(cs)

Top