research paper writing service reviews analysis essays to buy university essays for sale write my college paper affortable research paper for me best custom essay company

Nem lesz légi szúnyogirtás

Idén valószínűleg nem lesz légi vegyi szúnyoggyérítés Komáromban. Elsősorban azért, mert sem a város által felkért parazitológus, sem pedig a közegészségügyi hivatal nem javasolja. Helyette a földi szúnyogirtás folytatását ajánlják.

d__vg20160804010-1024x576

Korábban beszámoltunk arról, hogy – bár a város előtte beharangozta – végül mégsem került sor légi vegyi szúnyogirtásra Komáromban és külterületein. Ennek fő oka, hogy néhányan feljelentették a várost a tervezett légi permetezés miatt, arra hivatkozva, hogy ez ellenkezik a hatályos előírásokkal, illetve az emberi egészségre veszélyes. Mint írtuk, elég zavaros a kérdés törvényi szabályozása, egy friss EU-s irányelv szerint a légi vegyi permetezés csak kivételes esetekben engedélyezett, akkor, ha nem helyettesíthető földi irtással. Egy hazai előírás szerint pedig csak akkor lehet légi szúnyoggyérítést végezni, ha rendkívüli helyzet van.

A város a helyzet tisztázása érdekében egy neves pozsonyi szakértőt, Nasir Ahmad Jalilit, a Komenský Egyetem orvosi karának docensét bízta meg azzal, hogy felmérje a komáromi szúnyoghelyzetet, a lakóövezetek több pontján, valamint a városhoz tartozó vizes területeken.

A felmérés megállapította, elsősorban Komárom külterületein szaporodtak el a szúnyogok, mégpedig főként a Vág és a Nyitra folyók mentén, illetve a Duna egyes partszakaszainál. A szakember ezeken a területeken haladéktalan földi szúnyoggyérítést javasolt, mégpedig a reggeli és esti órákban, függően az időjárástól – esős időben ugyanis nem ajánlott a permetezés.

A parazitológus viszont az emberek egészségének védelme érdekében nem ajánlja a légi szúnyoggyérítést. Leszögezi azt is, hogy a légi vegyi szúnyoggyérítés alapelvei szerint csak a környezetvédelmi hatóság beleegyezésével végezhető, miközben például lakott területeket, folyómedret, védett természetvédelmi területet, ivóvízforrásokat sem szabad lepermetezni. Ha mégis fennállnak a repülőgépes vegyi permetezés feltételei, akkor a lakosságot előre értesíteni kell a légi szúnyogirtás tervezett időpontjáról, és felszólítani az embereket, hogy csukják be házaik ablakát és ne tartózkodjanak a szabadban. A szakember megjegyzi, a Közegészségügyi Hivatal egyelőre nem adott ki irányelveket a szúnyogirtás szabályozásáról.

A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal ugyanakkor állásfoglalást tett közzé július elején. Ebben leszögezik, mivel eddig nem bizonyosodott be, hogy a szúnyogok fertőzéseket terjesztenének, a hivatal nem is rendelheti el a szúnyoggyérítést, a szükséges lépések meghozatala az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A közegészségügyi hivatal a szakemberhez hasonlóan földi szúnyoggyéritést javasol a Vág és a Nyitra folyók mentén, illetve a Duna egyes partszakaszain. A tisztiorvos ugyancsak ellenzi a légi vegyi permetezést. Mindkét fenti szakvélemény elolvasható a város weboldalán.

Keszegh Béla polgármester kérdésünkre elmondta, a két állásfoglalás ismeretében az elkövetkező napokban folytatódik a földi szúnyoggyérítés, repülőgépes kémiai permetezésre azonban nem kerül sor. Hozzáfűzte, e pillanatban a szúnyogirtásra eredetileg elkülönített 30 ezer eurós pénzcsomagot még nem merítették ki teljesen, a júniusban megszavazott újabb 30 ezer eurós keret felhasználása ügyében pedig közbeszerzést írnak ki, mely beárazza a légi szúnyogirtás lehetőségét is – ennek elrendelésére azonban csakis a törvényi előírások teljesülése esetén kerülhet sor. „Ha a szúnyoghelyzet indokolja, hozzányúlunk a pénzcsomaghoz, de feleslegesen nem fogjuk elszórni az elkülönített összeget” – jelentette ki Komárom polgármestere.

(cs)

(Cikkünk a Delta július 23-i számában jelent meg.)

Top