Mi lesz a szemkórházból?Újabb egészségügyi központ épül-újul meg Komáromban: az egykor pártházként működő – a komáromiak által Zdravcentrumként ismert – épület után a jövőben a valamikori szemkórház is orvosi rendelőknek és különböző, egészséggel összefüggő szolgáltatásnak adhat helyet. A tulajdonos képviselője szerint akár már a jövő évben élet költözhet a ma még lepukkant épületbe.

Évekig üresen állt az egykori szemkórház épülete, egyre rosszabb állapotba került, kertjében burjánzott a gaz. Mivel a városközpontban, a Magyarországra vezető 64-es főút, azaz a Kertész utca mentén áll, hatványozottan csúfította a városképet az ingatlan. Ez azonban megváltozik: a nyáron az új tulajdonos elkezdte az épület felújítását. A komáromi Origoinvest Kft.-nek az a terve, hogy a jövőben újra egészségügyi célokat szolgáljon az épület.

SONY DSC

Patinás épület a városközpontban

Kevesen tudják, hogy a város központjában, 1936-ban – funkcionalista stílusban – épült ingatlan valamikor Komárom legmodernebb épületei közé tartozott. Arra, hogy eredetileg milyen céllal épült meg és milyen funkciót töltött be, nem sikerült rábukkannunk, korabeli fényképek azonban arra utalnak, hogy közintézmény lehetett. Az épület tervezője sem ismert az utókor számára: egyes források szerint Csízy István, mások szerint Henhardt Petrovský tervei alapján épült meg. Mindketten koruk jelentős építészei közé tartoztak. Az új tulajdonos számára fontos, hogy a felújítás során megőrizzék az épület eredeti stílusjegyeit. „Úgy gondoljuk, hogy ez a belvárosi ingatlan különös értékkel bír, ezért arra törekszünk, hogy megőrizze eredeti állapotát és küldetését. A munkálatokat szeretnénk mihamarabb befejezni, hogy már 2018-ban átadhassuk a felújított épületet” – mondta el lapunknak az Origoinvest Kft. képviselője.

SONY DSC

Széleskörű szolgáltatások

A komáromi cég – közbeszerzés útján – négy évvel ezelőtt, 2013-ban vásárolta meg az épületet Nyitra megyétől. Akkor már 15 éve nem volt használatban. Az új tulajdonosnak tehát az volt az első dolga, hogy a legszükségesebb munkálatokat elvégezze, megóvva ezzel az épületet a teljes enyészettől. A felújítás a nyár elején kezdődött el, és kiterjed a háromszintes ingatlan teljes egészére. A tulajdonos szeme előtt egy olyan XXI. századi, modern egészségközpont képe lebeg, amelyben széleskörű szolgáltatások (nemcsak általános orvosok, hanem különböző specialisták), sőt még egy gyógyszertár is helyet kapna. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy egynapos sebészeti központként működik majd a jövőben.

Éles konkurenciaharc

A tulajdonos képviselője lapunknak elmondta, mivel a város több pontján már most is több kisebb-nagyobb orvosi intézmény működik, éles konkurenciaharcra számítanak (mint arról korábban részletesen írtunk, a Zdravcentrum fél éven belül ugyancsak megnyithatja kapuit, különböző egészséggel kapcsolatos szolgáltatásoknak helyet adva), a versenytől ugyanakkor nem félnek. Ha pedig úgy hozza az élet, változtatni is hajlandók az elképzeléseken. Információnk szerint a tulajdonos azt sem zárta ki, hogy miután befejezik az épület komplex felújítását, túladnak rajta. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, még az sem elképzelhetetlen, hogy a majdani tulajdonos egy egészen új koncepcióval áll elő, és a jelenlegi tervek helyett mégsem orvosi rendelők költöznek az épületbe.

SONY DSC

A szemkórházat tulajdonló Origoinvest testvérvállalata annak a Coording Ltd.-nek, amelynek neve jól cseng az építőiparban. Az építkezési vállalat több ismert komáromi irodaházat, cégépületet, gyártócsarnokot épített fel az elmúlt években. Kurucz Csaba építészmérnök (a szlovák cégjegyzék szerint ő az Origoinvest és a Coording cégek egyik ügyvezető igazgatója) tervei alapján épült meg többek között az Agroservis és a Gamota cég főépületei, az Origo üzlet- és irodaépület, a Silcotec gyártócsarnoka, a komáromi Startup-épület vagy a dunaszerdahelyi Sagax-klinika és Legend-hotel.

Langschadl Mátyás

Top