advantages of buying essays online safe sample motivation essay for admission top sites to buy an essay cheap essay writing what to write my research paper on my best friend writing

Megoldásokat sürgetnek a Vág-híd ügyében

Komárom képviselő-testülete határozatban fejezte ki elégedetlenségét a Vág-híd állapotával és az ott zajló intézkedésekkel kapcsolatosan, melyek negatívan befolyásolják a komáromiak és környékbeliek életét. Ebben az áll, hogy a gondok az állami szervek hanyag hozzáállása miatt alakultak ki, illetve megoldásukban az illetékeseknek hatékonyabban kellene közreműködniük.

V2

A határozat pontokba szedve sorolja fel azokat a közlekedési gondokat, melyek Komáromot és lakosságát negatívan érintik. Leszögezi, a Vág-híd rossz műszaki állapota annak a következménye, hogy az állami Szlovák Útkezelő Vállalat hosszú évekig elhanyagolta a karbantartását, illetve a műszaki állapotának rendszeres felmérését. Annak ellenére sem fordítottak kellő figyelmet a hídra, hogy egy fontos közlekedési folyosó része, és rossz műszaki állapota hatással van egész Nyitra megye gazdasági fejlődésére.

Június végén ugyanis a híd terhelésének csökkentése céljából tiltották meg, hogy a 15 tonnánál nehezebb járművek, köztük a hulladékszállító teherautók, tűzoltóautók, mezőgazdasági gépek, nagyobb autóbuszok a hídon keresztül közlekedjenek. Ugyancsak a híd tehermentesítése végett marták fel a híd aszfaltrétegének egy részét, ám a város szerint gyenge minőségű munkát végzett az útkezelő vállalat: durva egyenetlenségek keletkeztek, az úttest szélén olyannyira, hogy a kerékpárosok nem tudnak biztonságosan közlekedni a hídon.

A határozatban ugyancsak elégedetlenségét fejezi ki az önkormányzat amiatt, hogy a nyilvánosságot nem tájékoztatják kellőképpen a részleges lezárásról és a javasolt forgalom-elterelésről, sőt, a tiltó táblák kihelyezése óta – két és fél hónapja – még mindig nincsen kijelölve az elkerülő út a 15 tonnánál nehezebb járművek számára, ami a közlekedés biztonsága szempontjából aggályos.

A közútkezelő szeptember eleji tájékoztatása szerint a komáromi Vág-hidat egy átmeneti pillérrel támasztják alá a közepén, amire várhatóan 1,3 millió eurót költenek, a közbeszerzést már elindították. A híd aládúcolása 2020 májusáig történhet meg. Komárom ezzel a folyamattal sem ért egyet.

V1

Keszegh Béla polgármester a testületi ülésen elmondta, hiába tárgyaltak többször is az illetékesekkel – a közútkezelő vállalat igazgatójával, a közlekedésrendészettel, a nyitrai járási hivatallal –, és sürgették a problémák megoldását, jelenleg semmilyen pontosabb információt, konkrét ígéretet nem kaptak arra vonatkozólag, hogy maga a felújítás – tehát nem az aládúcolás –, mikor kezdődhet meg és meddig tart majd. Ráadásul, bár kértek tőle találkozót, Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszterrel egyelőre nem tudtak egyeztetni a kérdésről.

Lapunk is kérdezte a Vág-híd ügyében a közlekedési minisztériumot, illetve az alá tartozó közútkezelő vállalatot is, többek között azt tudakolva, miért nem lehet valahogy megoldani, hogy ne egy évig tartson a híd alátámasztása, ezzel pedig a forgalomkorlátozás, ám nem kaptunk választ.

(cs)

Top