service to do homework service to do homework service to do homework service to do homework the homework help paper writing services in brooklyn an example of an academic essay on e-businesses help homework online english essays for primary students

Harmincöt kakaspörkölt versenyzett

Keszegfalva kakasfőző feszt

Régiónk egyedülálló főzőeseménye a Nemzetközi Kakasfőző Fesztivál. Idén már 12. alkalommal gyűltek össze a kakaspörkölt specialistái, hogy megmérkőzzenek egymással Keszegfalván.


A remek idő jó alapot adott ahhoz, hogy a Kakasvölgyben mindenki jól érezze magát. Az esemény filozófiája a kezdetek óta nem változott, ragaszkodnak a bevált recept­hez: összejönni, együtt lenni, pörköltet főzni, szeretetben és barátságban adózni a kulináris élvezeteknek. Évről évre egyre többen jönnek főzni, vagy csak kóstolni és szórakozni.

Most 35 csapat gondolta úgy, hogy egy jó kakaspörit csinál. A versenybe négy ország pörköltszerelmesei kapcsolódtak be: Szlovákiából, Magyarországról, Csehországból és Szerbiából érkeztek. A házigazdákon kívül több régiós település is képviseltette magát, így Szilasról, Füssről, Csicsóról, Tardoskeddről, Komáromból és Gútáról is jöttek kakasfőzők. A látogatottságra sem lehetett panasz, hiszen több mint ezer néző fordult meg a fesztivál helyszínén.

Kakasfőző Keszegfalva

Délután egy órakor Lehocký Milan polgármester nyitotta meg a rendezvényt, majd Benke László többszörös olimpiai bajnok mesterszakács, a zsűri elnöke egy-két jótanáccsal látta el a főzőcsapatokat. A kakasok kézbevétele után pedig indult a főzőpárbaj. Miközben a bográcsokban az ízletes pörkölt rotyogott, a családokat igazán színes program várta, hiszen kipróbálhatták a segway önegyensúlyozó járműveket, íjászkodásban és különböző játékokban is jeleskedhettek. Ráadásul sörivó és horalky-evő, valamint ugrókötél versenyben is összemérhették erejüket. Előbbit Bába Juraj, utóbbi két versenyszámot pedig a keszegfalvai Holub Dániel nyerte.

Időközben a kakaspörköltek is elkészültek, majd az ítészek meghozták döntésüket. Eszerint az idei kakasfőzőt a szilasi SZISZETA nyugdíjasklub csapata nyerte, a második a keszegfalvai Buzás István és főzőgárdája lett, a harmadik pedig Füss község alakulata. A főzőalkotások mellett több különdíj is gazdára talált: az Első Magyar Fehér­asztal Lovagrend díszserlegét Keszegfalva község kapta a magyar gasztronómia hagyomány megőrzéséért, de elismerést kapott a keszegfalvai Coop Angyalai főzőcsapat is, akik a legjobb hangulatú gárda címet érdemelték ki, míg a szerbiai Csantavér csapata a leghűségesebb résztvevő díját zsebelte be. Az eredményhirdetés után Bernáth Tamás konferanszié felvezetésével a zenei programok következtek: a komáromi Alibi együttes, majd NG Budapestről, Mészáros Tamás, Solymos Tóni, végül az Irigy Hónaljmirigy. Este tábortűzzel és DJ Caled zenefelelőssel zárult a 12. kakasparty.

Pint Sándor
Fotó: Pézman Zoltán

Top