custom college paper professional business letter writing services essay on responsibility law school personal statement public service

Bajuszok mustrája Marcelházán

Idén harmadik alkalommal gyűltek össze arcszőrzetüket büszkén viselő bajuszosok és szakállasok a Felvidéki Bajusz Találkozóra. De több volt ez a rendezvény puszta bajuszmustránál, hiszen a színes kulturális és sportprogramok, valamint a kézműves és helyi termékeket felvonultató vásár mind hozzájárult a környék lakóinak kikapcsolódásához és szórakozásához.

Bajuszfesztivál 001

Az ötletgazda és főszervező Lengyel Zoltán a Magyar Bajusztársaság találkozóiból merítve kezdte szervezni 3 évvel ezelőtt a felvidéki rendezvényt a bajusz népszerűsítésére, közösségépítésre, valamint a helyi termékek népszerűsítésére.

Péntek délután fotókiállítással nyitották meg a szervezők a rendezvényt, Pálinkás Eszter, Turányi József, Krűger Tibor, Lengyel Zoltán alkotásait tekinthette meg a közönség a kultúrház galériáján. A fotók az előző két találkozó, valamint a község rendezvényeinek eseményeit, illetve népviseletbe öltözött menyecskéket örökítettek meg. A megnyitót követően a Kuttyomfitty Társulat szórakoztatta a nézőket zenés-táncos műsorával, melyben az 1848-49-es szabadságharc hőseinek állítottak emléket. Az est zárásaként pedig a Fórum Kisebbségkutató Intézet közreműködésével a Muszkaföldön c. filmet láthatta a közönség. Szombat reggel a Fürge Ürge sporteseményé volt a főszerep, kerékpárosok és futók sorakoztak a marcelházai kultúrház előtt, ahol két futó és két kerékpáros távban próbálhatták ki magukat. A kerékpárosokat Izsa, Dunamocs, Búcs, Szentpéter községek látták vendégül. A résztvevők az élményeken túl oklevéllel és kitűzővel gazdagodtak beérkezésük után. A kultúrház udvarát kézművesek és háztáji termelők vették birtokba, akik egész nap portékáikat kínálták a résztvevőknek. Egy régiség bemutató is színesítette a palettát, a régi korok tárgyai pedig nagy népszerűségnek örvendtek kicsik és nagyok körében. A nap folyamán borbélyszalon, ringató és fotóstúdió, fotó és irodalmi kiállítás várta a látogatókat. Ez utóbbi az Arany János emlékév keretében a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével az „Arany200” busz, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából, életét feldolgozó interaktív vándorkiállítás volt. A megéhezők négyféle házi rétest kóstolhattak, délben pedig ízletes pörkölttel várták a résztvevőket.

Bajuszfesztivál 003

Az ebédet követően vette kezdetét a III. Felvidéki Bajuszmustra, a Magyar Bajusztársaság, Szilágyi Péter elnök vezetésével, majd az I. Felvidéki Szakállmustra, a Komáromi Szakállasok Klubjának képviseletében Kántor István közreműködésével. Sorra felvonultak elsőként a magyarországi, majd a felvidéki bajuszosok, végezetül a megjelent szakállasok. Az elnök röviden mesélt az „embörmérték”-nek is nevezett arcszőrzetről. A 2017 Felvidéki Bajusza címet a komáromi Papp Ernő, a 2017 Felvidék Szakálla címet Birkus Péter nyerte el, akik át is vették gravírozott lapos üvegeiket. Szilágyi Péter javaslatára a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai segítségével megválasztották a leginkább Arany bajuszt (Arany János bajszára emlékeztető arcszőrzet), melynek díját, szintén komáromi, Szalay Károly vehette át. A Magyar Bajusztársaság egy bajuszt kímélő kerámia kupával díjazta a hasonlóságot.

A délután folyamán fellépett a perbetei Napraforgó néptáncegyüttes, a komáromi Concordia vegyeskar egy Kodály emlékév előtt tisztelgő összeállítással, valamint Korpás Réka és Dömény Krisztián, majd a Bellő zenekar népzenei koncertjét hallhatta a közönség. Lehetőség volt továbbá moldvai csángó mindennapokról és csángó ételekről beszélgetni a Pusztinából érkező Nyisztor Tinka néprajzkutatóval. A nap népszerű eseménye volt a tombolasorsolás, melyen helyi termelők és a piacon résztvevők felajánlásait vihették haza a szerencsések, pálinkák, fűszerek, ékszerek, csokoládék, mákos készítmények, szörpök, olajok találtak gazdára.

bajusz

A változatos programok sorát a „Felvidék Ízei” vacsora koronázta meg, ahol pálinka- és borkóstoló mellett kacsazsíros és juhsajtos előételt, kacsasültet, pörköltet, valamint mákos rétest fogyaszthattak a résztvevők. A vacsorát Mucha Attila sörkóstolója zárta, melynek során betekintést nyerhettek a vendégek a különböző sörök készítési módjába, ízeibe. Az italokon kívül a hangulatról a Bellő zenekar és Szeleczki Mónika, nívódíjas mesemondó gondoskodott.

„Nagyon örülök, hogy az évek óta visszatérő vendégeink és az első ízben hozzánk látogatók is egyöntetűen pozitív visszajelzést adnak a rendezvényünk minőségéről. A nagy létszámú fesztiválokkal nem tudunk és nem is akarunk versenyezni. Inkább Berzsenyi Dániel gondolatát szeretnénk rendezvényünk zászlajára hímezni, mely szerint: „Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat” – értékelte a rendezvényt Lengyel Zoltán főszervező.

fbm

Top