50 ezer euró fiatal gazdáknakMég több mint három hónapig van lehetőség arra, hogy fiatal gazdák agrárvállalkozásuk beindításának támogatására pályázzanak. Olyan kezdő mezőgazdászok kaphatnak 50 ezer eurós állami támogatást, akik zöldség- és gyümölcstermesztésbe, valamint állattenyésztésbe vágnak bele.

Idén nyáron hirdették meg a vidékfejlesztési program keretében a fiatal gazdák támogatását célzó pályázatot. Legfeljebb 40 éves mezőgazdászok 50 ezer eurót kaphatnak az Agrárkifizető Ügynökségtől (PPA) agrárvállalkozásuk beindítására. Lényeges feltétel, hogy a pályázó saját neve alatt, fő foglalkozásként kezdjen mezőgazdasági termelésbe, jogi személy esetében pedig a vállalat alapítója és irányítója legyen. Nem mindegy az sem, hogy milyen agrártevékenységet kíván folytatni, hiszen a támogatás csak zöldség- és gyümölcstermesztésre, valamint állattenyésztésre igényelhető. Jelen állás szerint 2016. január 8-ig lehet pályázni, azonban csak napok kérdése, és két hónappal, március 8-ig hosszabbítják meg a beadási határidőt (csütörtökön ez megtörtént).

Pém Bálint, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének (ASYF) elnöke kérdésünkre elmondta, szervezetük kifejezetten kérte az agrártárcát, hogy a támogatás az egyszerűbb gabonatermesztésre is vonatkozzon, ám sajnos ez nem ment át. „A zöldség- és gyümölcstermesztés, továbbá az állattenyésztés is egy jóval bonyolultabb és munkaigényesebb ágazat, bizonytalanabb piaccal, költségesebb indulással, tehát a kezdő fiatal gazdák rögtön mélyvízbe kerülnek. De ezzel együtt is jó irányba indult el a minisztérium ezzel az agrártámogatással” – mutatott rá a fiatal farmereket tömörítő szervezet vezetője, majd hozzáfűzte: „50 ezer euró már valami, egy közepes traktort lehet belőle venni. A traktor a gazda alapeszköze, viszont a támogatás összege kevés korláttal felhasználható a gazdaság elindításához, akár telep vásárlásra, jószág , ültetőanyag beszerzésére, hosszú távú bérletre, de legjobb befektetésnek a mezőgazdasági föld megvásárlása látszik!”

A zöldség és gyümölcs termesztése akkor igazán kifizetődő, ha nagy területen zajlik, csak így lehet versenyezni a külföldi nagy gazdaságokkal. „Éppen ezért az egyik kitörési pont az lehet, ha a fiatalok összefognak. Az együttműködés lehet a siker kulcsa, amire a fiatal gazdák jóval nyitottabbak, mint az idősebbek, illetve a nagyobb szövetkezetek” – vélekedett Pém Bálint, aki szerint a másik megoldás, ha a zöldséget, gyümölcsöt már feldolgozva kínálják a piacon a termelők, azaz például gyümölcsléként, vagy éppen szárítva.

Jelenleg a mezőgazdasági termelők fele az idősebb korosztályhoz tartozik, ötvenes, hatvanas éveikben járnak, akik 10-15 év múlva befejezik a munkát. Csak a farmerek ötöde fiatalabb 34 évesnél. Pém Bálint szerint ezért is fontos lenne a fiatalok támogatása, hogy legyenek, akik majd átveszik a stafétabotot. A mezőgazdászok hiánya egyébként pont a sokrétűbb munkát követelő gyümölcs- és zöldségtermesztés, valamint az állattenyésztés terén jelentkezhet a jövőben, hiszen a gabonatermesztés a modern technológiák kihasználásával akár feleannyi emberrel is működhet.

De mit üzen azoknak, akik a támogatás segítségével belevágnának a gazdálkodásba? „Ez alapvetően nem egy romantikus műfaj, hanem kemény és pontos munka. Sokan nem tudnak vele megbirkózni, Magyarországon például minden 10. kezdő gazdának vissza kellett adni a miénkhez hasonló támogatást” – figyelmeztetett arra, a támogatás önmagában kevés a sikerhez. Ugyanakkor hozzáfűzte, az állami pénzek egyértelműen segíthetik, hogy az elöregedő mezőgazdaság új lendületet kapjon.

Bővebb információk a pályázat feltételeiről az Agrárkifizető Ügynökség honlapján (apa.sk) találhatók, de a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének weboldalát (mladyfarmar.sk) is érdemes felkeresni.

pem_balint


Pém Bálint

Nyolc évvel ezelőtt alapította a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségét, mely a kisgazdák érdekképviselete. Ő maga 18 évnyi munka után jelenleg 500 hektáron gazdálkodik, családtagjai és két alkalmazottja segítségével. Paton lakik, családi háza mellett négy traktor, egy kombájn parkol. Gabonafélék és hüvelyesek mellett 80 hektáron mákot is termeszt, melyekből kézművesek bevonásával készül a mákolaj, mákos csoki, szappan, sőt, újabban egy különleges krémméz gyártásában is részt vesz, a legjobb minőségű fehér és kék mákjukat adva hozzá. Legújabb mákos különlegességeikkel az András-napi vásáron is találkozhattak az emberek, de elképzelhető, hogy 1-2 napon a komáromi karácsonyi vásáron is bemutatják azokat.


-csá-

 

Top