Terítéken Komárom közlekedési gondjai

Október elején a városházán zajlott egy szakmai egyeztetés a közlekedésrendészet járási vezetői és a városi rendőrség képviselői között, melyet Komárom polgármestere szervezett abból a célból, hogy a várost érintő közlekedési problémákról és azok megoldásáról egyeztessenek. A tanácskozáson szó esett az Erzsébet-sziget és Őrsújfalu közlekedési gondjairól, továbbá a VII-es és II-es lakótelepet összekötő útszakasz bővítéséről is – utóbbi belátható időn belül megvalósulhat. Az elhangzottakról Keszegh Béla polgármester tájékoztatta a Deltát.

Erzsébet-sziget

Az Erzsébet-sziget lakosai, illetve néhány önkormányzati képviselő is kezdeményezte, hogy legyen korlátozva a szigetet érintő autós forgalom. Felmerült, hogy egyszerűen be kellene tiltani az áthaladó forgalmat, ám a közlekedésrendészet szakértői szerint ez nem lenne ideális megoldás. Pontosabban az Erzsébet szigeten élők számára igen, viszont az innen kitiltott autós forgalom a város más pontjain, elsősorban a főutakon jelenne meg, és itt okozhatna fennakadásokat. Szóba került az egyirányúsítás kérdése is, amely során a forgalmat a keresztutcák segítségével vezetnék, hosszabb és lassabb útvonalon. Ez csökkentené az áthaladó forgalmat, mivel például a dél-komáromiak számára már nem lenne olyan előnyös az útszakasz használata, amikor az észak-komáromi bevásárló negyedbe (Komáromi Korzó, Family Center, áruházak) igyekeznek. Itt azonban problémát okoz, hogy olyan szakaszokat is érint, amelyek jelen állapotukban nem igazán alkalmasak nagyobb forgalom elvezetésére, de egyes lakosokat is kedvezőtlenül érinthet. Felmerült egy dél-komáromi infókampány szervezése, amely során arra kérnék a magyarországi vásárlókat, hogy az új Monostori hidat használják akkor, amikor a Pozsonyi út melletti üzletekbe tartanak. Ugyancsak szó esett a forgalom lehetséges lassításáról, hogy az kevésbé legyen veszélyes. Egyelőre csak a szóba jöhető lehetőségekről zajlott egyeztetés, a felek egyik konkrét elképzelés mellett sem tették le a garast.

Biztonságosabbá tenni Őrsújfalut

Őrsújfalu képviselője, Molnár Marian a városrész közlekedési gondjaival kapcsolatban javasolta egy előzni tilos tábla kihelyezését. Előfordul ugyanis, hogy kamionok a lakott területen belül előzik egymást, ami veszélyforrást jelent. Szóba került az is, hogy egy sebességre figyelmeztető radarral próbálják biztonságosabbá tenni a közlekedést – lakossági kérésre nemrég Gadócra került ki ilyen –, ám a jelenlévő közlekedési szakértők úgy vélték, ez nem túl hatékony megoldás, mivel a szabálytalankodó autósok pontosan tudják, hogy semmilyen következményt nem jelent számukra, ha a kijelző a megengedett sebességnél nagyobb értéket mutat. Ennél jobb megoldásnak tartanák, ha egy járdaszigetet építenének Őrsújfalu bevezető útjához, ugyanis ez mindenképp lassításra kényszerítené a sofőröket. Ezzel csak az a baj, hogy – mivel a főút állami – a város legfeljebb kérheti az illetékes állami cégtől ennek kiépítését, az önkormányzat saját maga nem tud érdemi lépéseket tenni az ügyben.

Átkötés a II-es és VII-es lakótelep közt

Egy további fontos közlekedési fejlesztésről is szó esett, mégpedig a II-es és VII-es lakótelep közötti útszakasz kibővítéséről. Ez belátható időn belül meg is valósulhat, miután városi utakat érint, csak az önkormányzaton múlik a döntés. A közlekedésrendészet szakemberei ugyanis szintén helyesnek gondolják a felüljáró alatt vezető útszakasz áteresztő képességének növelését. Ezt azzal indokolják, hogy az egész város közlekedésére kedvező hatást gyakorol, ha az autósok minél több alternatív útvonalat használnak, hiszen a forgalom jobban eloszlik, kevésbé terhel meg egy-egy csomópontot, főutat. Az előzetes tervek szerint a KOMVaK székházánál – az E. B. Lukáč utca és a Barátság utca kereszteződésénél – egy körforgalmat alakítanának ki, hogy a VII-es lakótelepről érkező autók ne torlódjanak fel. Innen kezdve a VII-es lakótelep felé szélesítenék is az utat, mégpedig úgy, hogy csak a Barátság utca egyik sávja vezessen a közeli lakóház átjárója alatt, a másik sáv pedig kerülje azt meg – így ennél a résznél sem lennének fennakadások. Tekintettel arra, hogy az új Billa üzletház építésével kapcsolatban egy másik körforgalom is épül néhány száz méterrel odébb – az E. B. Lukáč utca és a Szakszervezetek utcája kereszteződésében –, ez a fejlesztés folyamatosabbá teheti a környék autósforgalmát. A polgármester elmondta, a vonatkozó tervdokumentáció elkészítését átmenetileg jegelték a járványügyi helyzet miatt, ám novemberben a képviselő-testület zöld utat adhat az elképzelésnek. Miután elkészülnek a részletes tervek – valamikor a jövő évben –, az építkezés ügye is napirendre kerülhet.

Szó volt továbbá a kauflandi körforgalomról, illetve az itteni reggeli dugók mérsékléséről is – erről bővebben kapcsolódó cikkünkben olvashatnak.

Izsai körforgalom

Bár a szakmai tanácskozásnak nem volt témája, Keszegh Bélától megkérdeztük, történt-e bármilyen előrelépés az izsai kereszteződés biztonságosabbá tétele, illetve a torlódások megszüntetése terén. A polgármester elmondta, két állami főút kereszteződéséről van szó, így a város itt is csak sürgetheti a közlekedési minisztériumot, illetve a közútkezelő vállalatot. Megjegyezte, a minisztérium mostani vezetői egyelőre partnerek a probléma orvoslásában, ami az előző tárcavezetőről nem volt elmondható. Már zajlik a közlekedési felmérés, amely az erre haladó autók mennyisége és más közlekedési szempontok alapján javasolni fog egy megoldást. „Ez lehet egy körforgalom építése, amit én laikusként helyesebbnek gondolok, de akár egy jelzőlámpás kereszteződés kiépítését is javasolhatják. Ha a szakértők ez utóbbit választják, természetesen az ellen sem lesz kifogásom. A legfontosabb, hogy valamilyen módon megoldják a közlekedési gondokat” – mondta Komárom polgármestere, hozzátéve, legjobb esetben is csak jövőre kezdődhet meg a kivitelezés, amennyiben a közútkezelő már 2021-ben talál pénzforrást erre.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Városi rendőrök a Pozsonyi úti körforgalomnál
Négysávos út Komáromtól Székesfehérvárig
Polgármesterekkel tárgyalt a közlekedési miniszter
Vág-híd petíció: a követkető kormányra gyakorolnának nyomást

Top