Négysávos út Komáromtól Székesfehérvárig

Dél-Komárom. Elkezdődött az M81-es gyorsforgalmi út tervezése, amely az új komáromi Duna-hídtól Székesfehérvárig vezet majd, illetve onnan egy további szakasszal egészen Sárbogárdig. Ezzel szemben a Duna északi oldalán teljesen elmaradtak a közlekedési fejlesztések, annak ellenére, hogy négy évig magyar nemzetiségű miniszter vezette az illetékes tárcát.

MTI/Vasvári Tamás

Már tavaly megírtuk, hogy a magyar kormány döntése értelmében négysávossá bővítik a Komárom és Székesfehérvár közötti 120 kilométeres útszakaszt, vagyis a 13-as és 81-es főutakat – így egy gyorsforgalmi út épül ki. A komáromi Monostori híd forgalomba helyezése nyomán várhatóan megnövekedik a teherforgalom mind az M1-esen Budapest felé, mind a déli régiók, azaz Székesfehérvár irányába. Ezt a helyzetet kezelnék a gyorsforgalmi úttal, mely egyúttal a Győr felől érkező forgalomnak is alternatívát adna Budapest elkerülésére.

Mosóczi László magyar közlekedéspolitikai államtitkár bejelentette, a gyorsforgalmi út nyomvonala a települések elkerülésével, illetve az M1 és M7 autópályák érintésével vezet majd. A tervezést az Uvaterv Zrt. és az Utiber Kft. végzik, az előkészületek első szakasza 2022 első felében zárulhat le a környezetvédelmi engedély megszerzésével.

A Dél-Komáromot elkerülő 2×1 sávos út már korábban elkészült, ez a néhány kilométeres szakasz az új Duna-hídtól a 13-as főútig vezet. Az előzetes tervek szerint ezt a szakaszt nem bővítenék négysávosra – a csatlakozásától számítva azonban már gyorsforgalmi úttá alakítanák.

Észak-Komárom aggódhat

Miközben a Duna magyarországi oldalán láthatólag már most felkészülten várják az új híd megnyitását, az északi oldalon sajnos a távoli jövőbe veszik a várost elkerülő út megépítése. Sőt, bár korábban volt róla szó, hogy Nyitra irányába itt is gyorsforgalmi út épül – az R8-as –, ezt már az előző közlekedési miniszter, Érsek Árpád lefújta 2019 júniusában. Helyette marad a kétsávos főút, mivel ennek felújítása olcsóbb, egyszerűbb a tervezése és az engedélyeztetése – ezzel indokolta a döntést a Híd akkori minisztere.

Utódja, Andrej Doležal két hónapja Komáromban egyeztetett a régió polgármestereivel. Ekkor megerősítette, csak korszerűsítik a Nyitra felé haladó főutat, mégpedig úgy, hogy a városokat elkerülő új útszakaszokat is építenek. E téren csak az a bökkenő, hogy a jelenlegi közlekedési miniszter szerint eddig szinte semmilyen előkészület nem történt – legfeljebb a komáromi elkerülő útról létezik valamiféle elképzelés. Andrej Doležal szerint az előkészítetlenség miatt a komáromi elkerülő út építése biztos nem kezdődhet meg minisztersége alatt, ugyanakkor dolgozni fognak azon, hogy legalább a következő választási ciklus idejére minden készen álljon. Elhangzott, az elkerülő út építése leghamarabb 2024-ben kezdődhet meg, ám arról nem esett szó, hogy mikorra épülhetne meg a jelenlegi tervek szerint a Holt-Vágot érintő (felette haladó?) és egy új Vág-híd megépítését is magába foglaló útszakasz.

Hogy az új Duna-híd mekkora forgalomterhelést jelent majd az észak-komáromi régiónak, hamarosan kiderül: hacsak a járvány nem szól közbe, szeptember 17-én megtörténik a Monostori híd átadása.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Megépült a Monostori híd
Polgármesterekkel tárgyalt a közlekedési miniszter
Újra kamionok robognak a Vág-hídon
Követelik a gyorsforgalmi út építését

Top