Városi rendőrök a Pozsonyi úti körforgalomnál

Jelentősen mérséklődött a reggeli dugó a Kaufland áruház melletti körforgalomnál, Komáromban. Ez annak köszönhető, hogy néhány hete városi rendőrök irányítják a forgalmat a kritikus időszakban. Bár nem minden autósnak ideális ez a megoldás, a többség számára – akik Őrsújfalu irányából érkeznek – egyértelműen kedvező. Ujj Ernő, a városi rendőrség parancsnok-helyettese a lakosok türelmét kéri.

Évről évre egyre több gépjármű halad utainkon, aminek következtében egyre inkább bedugult az Őrsújfaluról Komáromba vezető útszakasz. A Monostori híd megnyitása tovább rontott a helyzeten, még több gépjármű érkezik. A Pozsonyi úton lévő körforgalom előtt a reggeli csúcsidőben feltorlódnak az autók, előfordultak olyan napok, amikor a reggel 8 óra előtti idősávban akár 40 percig is eltartott bejutni Komáromba. Az őrsújfalusi lakosok már jó ideje panaszkodnak a közlekedési problémák miatt. A városi rendőrség segítségével a napokban sikerült jelentősen javítani a közlekedés menetén, a reggeli csúcsidőben 10-15 percre rövidült a várakozási idő Komárom nyugati kapujánál. A valódi megoldást egy új Vág-hidat magába foglaló északi elkerülő út megépítése jelentené.

Az október elején megtartott szakmai tanácskozáson – melyen a közlekedésrendészet járási vezetői, a városi rendőrség képviselői, továbbá a város vezetői voltak jelen – Ujj Ernő, a városi rendőrség parancsnok-helyettese a kauflandi körforgalommal kapcsolatos tapasztalatokról számolt be. Hangsúlyozta, bár korábban a közlekedési szakértők, sőt, ő maga is úgy gondolta, a Tesco áruháznál lévő közlekedési lámpa okozza a reggeli dugókat, a helyszíni felmérésük egész mást mutatott. Kiderült, a fő gond (leszámítva az egyre növekvő autósforgalmat) abból ered, hogy a város felől, illetve Gadóc irányából érkezők az Erzsébet-sziget, illetve a belváros irányába fordulnak, vagyis időről időre megállásra késztetik az Őrsújfalu felől érkezőket.

Ezért néhány hete munkanapokon – eleinte 7 órától délelőtt fél 9-ig – városi rendőrök kezdték irányítani a forgalmat. Mivel a forgalom zöme a városba, illetve kifelé irányul, a gadóci és az Erzsébet-szigeti utakat lezárják, és csak egyenesen, a főúton engedik a forgalmat, miközben külön rendőr ösztökéli gyorsabb haladásra a sofőröket. Ujj Ernő elmondta, a Tescónál lévő közlekedési lámpa még ekkor sem akadályozza a haladást, ami köszönhető annak is, hogy ez egy „intelligens“ forgalomfigyelővel ellátott berendezés (meg talán annak is, hogy a Family Center üzletei csak 9-től nyitnak). Amikor a gadóci útszakasznál is feltorlódnak az autók, a rendőrök „kiszállnak“ a forgalom irányításából, ekkor a szokásos körforgalmi szabályok szerint haladnak az autósok egészen addig, amíg a gadóci útról el nem fogynak az autók. Ezután ismét közbelépnek a rendőrök, és ismét csak a főúton közlekedőket engedik át.

A rendőrparancsnok-helyettes elmondta, bár akadtak autósok, akik nehezményezték az új rendszert, a helyiek lassan kezdik megszokni a reggeli forgalomirányítást. Hangsúlyozta, míg az őrsújfalusiaknak egyszerűen nincs más lehetőségük bejutni a városba, csakis a Pozsonyi utat használhatják, a Gadóc felől érkezőknek más alternatív útvonalak is rendelkezésükre állnak – amit érdemes is kihasználniuk. Az új rendszernek akad néhány negatív hatása is, amikor valakit Pozsony felé terelnek el, holott például az Erzsébet sziget felé igyekezett, ám a benzinkutaknál, vagy legrosszabb esetben a Monostori hídnál lévő körforgalomnál ők visszafordulhatnak, és ez a kellemetlenség sokkal kevesebb autóst érint.

„Egy körforgalom nemcsak biztonságosabbá teszi a közlekedést, hanem egyúttal lassítja is. A reggeli irányításunk fő célja, hogy felgyorsítsuk a haladást, mindig ott, ahol szükséges, ugyanakkor a biztonság szintje se csökkenjen. Ez a gadóci út felől érkezőket kedvezőtlenül érinti, ám összességében sokkal több autósnak jelent pozitív változást“ – mutatott rá Ujj Ernő, hozzátéve, utóbbi autósok fél perc helyett 3-4 percet várakoznak az új rendszerben, az őrsújfalusiak viszont több mint fél óra helyett csak 10, legrosszabb esetben 15 percet. Mivel az autósok kezdenek belerázódni az új reggeli rendszerbe, a rendőröknek ma már elég 7.30-tól 8.00 óráig beavatkozni a közlekedés menetébe.

„Ezúton is arra kérem a lakosokat, próbáljanak türelmesek lenni, legyünk belátással azok irányába, akiknek nincs alternatív útvonaluk. Az igazságosság vezérel minket“ – fordult az autósokhoz a parancsnok-helyettes, kiemelve, a közlekedésrendészet járási illetékeseivel, szakértőivel egyeztetve döntöttek a forgalomirányítás mikéntjéről – kifejezetten konstruktív a munkakapcsolatuk. Az, hogy a városi rendőrség egyáltalán szerepet vállalhat a forgalomirányításban, egy idén januártól hatályba lépett törvénymódosításnak köszönhető.


Incidens

„Ma reggel pisztolyt rántott rám egy városi rendőr” – írta egy sofőr pénteken a közösségi oldalon, megjegyezve, fenyegetve érezte magát, miközben két iskolás gyereke is az autóban ült. Gadóc felől az Erzsébet szigetre akart menni, és szerinte a forgalmat irányító városi rendőr nem megfelelően jelezte, hogy csak a Pozsonyi út felé mehet.

Két órával az incidens után a sofőr bement a városi rendőrségre tisztázni a helyzetet, majd ennek nyomán jelentősen módosította korábbi bejegyzését. Úgy fogalmazott, hibázott, amikor „idő előtt“ bement a körforgalomba, ha néhány másodpercet vár, biztosan nem így reagál. Utalt rá, hogy a városi rendőr sem a legmegfelelőbben reagált, ám törölte azt a részt, miszerint pisztolyt fogott volna rá, egyúttal elismerte, a városi rendőr csak a dolgát végezte.

Ujj Ernő megerősítette, volt nézeteltérés a körforgalomban, ám hangsúlyozta, kollégája nem rántotta elő fegyverét. Hozzátette, sajnos naponta előfordul egy-egy kisebb incidens, de ezeket igyekeznek megfelelően kezelni, és a forgalom irányítására összpontosítani.


csá

Kapcsolódó cikkeink:

Megépült a Monostori híd
Polgármesterekkel tárgyalt a közlekedési miniszter
Jó úton jár a városi rendőrség
Intézik a bevásárlást, viszik a maszkokat

Top