Vág-híd petíció: a következő kormányra gyakorolnának nyomást

Komárom. Múlt hétfőn a Vág-híd közelében tartottak sajtótájékoztatót a híd teljes körű felújítását, továbbá körforgalmak építését követelő aláírásgyűjtés petíciós bizottságának tagjai. Eddig 8 ezren csatlakoztak követeléseikhez, céljuk 10 ezer aláírás összegyűjtése.

peticios bizottsagA petíciós bizottság tagjai a Vág-hídnál

Rozbroy Éva, a hetényi Gólya Polgári Társulás elnöke november közepén indította el az aláírásgyűjtést. Azon a napon, amikor a közútkezelő vállalat Vág-hídon végzett kátyúzási munkálatai miatt – amelyekről szokás szerint nem szóltak előzetesen – hatalmas dugók alakultak ki és csúcsidőben 1 órán át várakoztak az autósok, mire be tudtak jutni Komáromba. A petícióval követelik a Vág-híd mihamarabbi teljes körű felújítását, illetve körforgalom kiépítését a 63-as és 64-es főutak kereszteződésénél, vagyis az izsai letérőnél – amit hosszú évek óta kérnek a régió polgármesterei –, továbbá egy másik körforgalom kiépítését a 64-es főút hetényi kereszteződésénél is. Ezeken a helyeken évről évre súlyosabbak a közlekedési gondok, csúcsidőben egyre kockázatosabb kikanyarodni a mellékutakról a növekvő forgalom miatt, rendszeresek az ütközések, balesetek.

Rozbroy Éva hangsúlyozta, kezdeményezésük pártok feletti, több régiós politikust és közszereplőt is megszólítottak, hogy csatlakozzanak, segítsenek. Hozzátette, eleinte a Híd képviselője is pozitívan állt a petícióhoz, ám rövid időn belül kihátrált – ezzel Érsek Árpád hidas közlekedési miniszter állítására reagált, aki politikai haszonszerzéssel vádolta meg őket. Így a petíciós bizottságban végül Domin István izsai polgármester, Ipóth Szilárd komáromi városi képviselő, Kárpáty Ernő gútai városi képviselő, Jancsóová Eva civil aktivista, valamint Orosz Örs Nyitra megyei képviselő foglaltak helyet. Mindannyian jelen voltak a múlt heti sajtótájékoztatón is, ahol elhangzott, mivel a jelenlegi kormány napjai meg vannak számlálva, az aláírásgyűjtésükkel már nem is a mostani illetékesekre akarnak nyomást gyakrolni, hanem a márciusban felálló új kabinet döntéshozóira.

IMG_20200129_154021

Kárpáty Ernő arra mutatott rá, gútaiként naponta szembesül a Vág-híd okozta gondokkal, hiszen a teherforgalom jelentős része most abba az irányba halad. Elhangzott az is, az új komáromi Duna-híd megépülése után – a nyár elején vélhetően átadják a forgalomnak – további teherforgalom zúdul majd a régióra. Ez már sokkal inkább sújtja majd Komárom közlekedését, hiszen addigra már biztosan aládúcolják a Vág-hidat, így a északi irányban a járási székhelyen keresztül haladnak majd a kamionok. A megnövekedő forgalomra viszont nincs felkészülve a régió úthálózata.

Domin István izsai polgármester arra mutatott rá, sajnálatosnak tartja, hogy nincs szándék az izsai körforgalom megépítésére, hiszen az nem szerepel a közútkezelő vállalat terveiben. „A körforgalom megépítése nem kampány függvénye, ez emberi szükséglet a régiónkban“ – fűzte hozzá.

(d)

Kapcsolódó cikkeink:

Áradás miatt csúszik a Vág-híd aládúcolása

Két hónap, mire aládúcolják a Vág-hidat

Eddig 7 ezren írták alá a petíciót

Top