Polgármesterekkel tárgyalt a közlekedési miniszter

Komárom. A Vág-híd további sorsáról, az elkerülő útról és az izsai kereszteződés közlekedési gondjainak megoldásáról is szó volt Andrej Doležal közlekedési miniszter és a régió polgármestereinek tanácskozásán. A miniszter többször hangsúlyozta, egyrészt egyelőre nem akar konkrét ígéreteket tenni, másrészt bírálta a minisztérium előző vezetését, amiért fontos közlekedési fejlesztések terén nem tették meg a szükséges előkészületeket.

Múlt péntek délelőtt Komáromba érkezett Andrej Doležal közlekedési és építésügyi miniszter, akit Keszegh Béla polgármester fogadott a városházán. A miniszter és delegációja előbb zártkörű tanácskozást folytatott régiónk városainak vezetőivel, konkrétan Komárom, Érsekújvár, Ógyalla és Naszvad polgármestereivel, illetve Gúta alpolgármesterével, továbbá Nyitra Megye Önkormányzatának elnökével és alelnökével, Milan Belicával és Csenger Tiborral. Ezt követően egy nyilvános fórumon a komáromi régió falvainak polgármestereit tájékoztatta a közlekedési minisztérium régiót érintő elképzeléseiről.

A Szent Borbála lőporraktár konferenciatermében megtartott fórumon Komárom polgármestere üdvözölte, hogy az új közlekedési miniszter hivatalba lépése után nem sokkal ellátogatott régiónkba, és reményét fejezte ki, hogy a konstruktív párbeszéd folytatódik, ami majd eredményeket is hoz a térség számára.

Elkerülő út

Andrej Doležal közlekedési miniszter elmondta, sok a megoldásra váró probléma, és a régió képviselőivel folytatott első egyeztetés során nem is tudtak minden területet érinteni: most elsősorban a közúti közlekedés gondjairól és a szükséges fejlesztésekről tárgyaltak. A Nagytapolcsánytól Nyitra érintésével Komáromba vezető főút kapcsán elmondta, nem létezik olyan terv, mely szerint erre építenék ki az R8-asként emlegetett gyorsforgalmi utat – ezt már a miniszter elődje, Érsek Árpád is jelezte. Azt azonban megerősítette, hogy az észak-déli közlekedési folyosót – I. osztályú főútként – korszerűsíteni fogják, mégpedig úgy, hogy a városokat elkerülő új útszakaszokat is építenek. Ezzel kapcsolatban csak az a bökkenő, hogy Andrej Doležal szerint eddig szinte semmilyen előkészület nem történt e téren – legfeljebb a komáromi elkerülő útról létezik valamiféle terv.

Hangsúlyozta, az előkészítetlenség miatt a komáromi elkerülő út építése biztos nem kezdődhet meg minisztersége alatt, ugyanakkor dolgozni fognak azon, hogy legalább a következő választási ciklus idejére minden készen álljon. Miloš Vicena, a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) beruházási igazgatója elmondta, nagyjából 2 és fél évig tart a projektdokumentáció elkészítése, illetve az összes szükséges engedély megszerzése, és csak ezt követően, leghamarabb 2023-ban kezdhetik felvásárolni az útszakasz alatti telkeket. Szerinte valamikor 2024-ben, vagy 2025-ben kezdődhetnek meg az építési munkálatok. Arra ki sem tért, mikorra fejeződhet be a beruházás, amely egy Vágon áthaladó új híd építését is magába foglalná – a meglévő tervek értelmében a Gyulamajortól induló, Holt-Vágot érintő nyomvonallal számolnak.

Vág-híd

Szó esett az alátámasztott komáromi Vág-hídról is. Keszegh Béla polgármester megjegyezte, Komárom nem elégedett az átmeneti megoldással, és egy új híd építését is el tudná képzelni. Az állami illetékesek korábban ezt elutasították, a teljes körű felújítással kapcsolatban történtek előkészületek. Jaroslav Kmeť közlekedési államtitkár nem fogalmazott egyértelműen a kérdésben, de jelezte, a lehető leghamarabb szeretnének hosszú távú megoldást. Tekintettel arra, hogy 2021-re, illetve 2022-re jelezte a megvalósítást, valószínűleg a minisztérium új vezetése is a Vág-híd teljes körű felújítását tervezi, nem pedig egy új hidat. A miniszteri delegáció egyébként terepszemlét tartott a Vág-hídnál, illetve ellátogatott a csaknem kész új Duna-hídra is.

Izsai körforgalom

Egy, a fentieknél sokszor olcsóbb beruházás azonban viszonylag gyorsan megvalósulhat, mégpedig az izsai kereszteződést érintő közlekedési gondok orvoslása, amit lassan egy évtizede követelnek a régió polgármesterei. Andrej Doležal megígérte, ezt megoldják, a tervekről egyeztetnek majd a településekkel is, ám azt nem közölte, hogy körforgalom építésében látják-e a megoldást.

A nyilvános fórumon a kerékpáros közlekedés, illetve turizmus fejlesztésének fontosságáról, a komáromi kikötő helyzetéről és a komáromi erőd fejlesztésének kérdéséről is szó esett. A miniszter jelezte, e területeken kész együttműködni Komárommal és a régió településeivel.

(csaba)

(Cikkünk a Delta július 7-i számában jelent meg.)

Top