Százezrekből épülnek új parkolók és zárt kukatárolók

Csaknem 1,3 millió euró maradt a városi kasszában tavalyról – derült ki Komárom 2023-as gazdasági zárásából, melyet jóváhagytak a képviselők. A megmaradt jelentős összeg további sorsáról is döntöttek, több fejlesztést is betervezve az idei évre. Többek között 200-200 ezer eurót fordít a város zárt kukatároló állomások és új parkolóhelyek kiépítésére, de – ha a vonatkozó pályázatok sikeresek lesznek – akár két további alapiskola is megújulhat.

Jól gazdálkodott az önkormányzat 2023-ban, hiszen közel 1,3 millió eurós többlettel zárta az évet. Csintalan Miklós főellenőr kifejezetten elismerően szólt a gazdasági teljesítményről, kiemelve, a városnak annak ellenére sikerült jó évet zárnia, hogy a gazdasági környezet nagyon kedvezőtlen volt: a járvány utáni gazdasági visszaesés, a háború miatti nehézségek, a korábbi kormányok kiszámíthatatlan döntései, a nagy drágulás mind komoly kihívást jelentett az önkormányzatoknak. Komárom mégis rekordmértékű bevételeket volt képes elérni (a kiadások is csúcsot döntöttek), ami tavaly először haladta meg a 40 millió eurót, emellett több szempontból is sikeresnek minősítette a város gazdálkodását. Andruskó Imre képviselő is dicsérőleg szólt, hozzátéve, szerinte – utalva a kormány jövőbeni intézkedéseire – az EP-választások után „jön a fekete leves”, még nehezebb időszak vár az önkormányzatokra (is).

További két iskola teljesen megújulhat, ha…

Keszegh Béla polgármester megemlítette, a Fico-kormány megválasztása után segítséget ígért a városoknak és falvaknak, ám ez egyelőre nem történt meg, a pénzhiány pedig végső soron a lakosokon csattan, hiszen az önkormányzatok ott spórolnak, ahol tudnak – ennek eredménye a lakosoknak nyújtott szolgáltatások színvonalának csökkenése. Kiemelte, Komárom az elmúlt időszakban rengeteget ruházott be az energiahatékonyság növelésébe, például a közvilágítás és az intézmények világításának felújításával, ami azt eredményezte, hogy jóval gazdaságosabban képesek üzemeltetni – az ezzel kapcsolatos áramfogyasztás például a két évvel ezelőtti felére csökkent. Hozzátette, ezen az úton kívánnak továbbhaladni – mint alább látható, több tervezett beruházás is az energiahatékonyság növelését célozza.

A képviselők döntöttek is a tavalyról megmaradt pénzösszeg sorsáról: 1,2 millió eurót különböző fejlesztésekre különítettek el. Nyolc tétel egy-egy pályázathoz kapcsolódik, amelyek vagy elbírálás alatt vannak, vagy a közeljövőben nyújtják be azokat – ha közülük bármelyik sikeres lesz, a fejlesztéshez szükséges önrész immár rendelkezésre áll. Kétmilliós nagyságrendű pályázat is játékban van, melyek a Munka Utcai Alapiskola, illetve a Komenský Alapiskola felújításáról szólnak, és itt a városi hozzájárulás mértéke is jelentős lenne – mindkét esetben nagyjából negyedmillió eurónyi összeg.

Új parkolók és kukatárolók

Két további nagy tétel szerepel a tervekben, amelyek biztosan megvalósulnak. A város új parkolók létesítésére és zárt kukatároló állomások építésére is 200-200 ezer eurót fordít az idén, folytatva a korábbi években elkezdett programokat. Egyelőre mindkét esetben zajlanak az előkészületek, a zárt kukatárolók esetében a közműhálózatok kezelőivel kell egyeztetni a talajban futó különböző vezetékek miatt, illetve az új parkolók létesítésével kapcsolatban sincs még végleges lista – annyi biztos, hogy a legproblémásabb helyeken zúzottköves parkolókat alakítanának ki.

A polgármester a parkolás kapcsán jelezte azt is, előreláthatólag júniusra készül el az új, lakótelepi parkolást szabályozó rendszer – elsőként a hetes lakótelepen vezetik be. Mint arról már többször is írtunk, ennek lényege, hogy fizetőssé tennék a közterületen való parkolást a lakótelepeken is, oly módon, hogy míg egy autó után csak jelképes összeget kell fizetni évente a lakosoknak, több autó után már egyre magasabb lesz a parkolási díj. A szolgálati és céges autók után is borsosabb parkolási díjat szednek majd, ugyanígy azoknak is mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlniuk, akik hivatalosan nem Komáromban élnek, és a helyi adókat és illetékeket másutt fizetik. A cél az, hogy megürüljenek a parkolóhelyek, ahogy ez Trencsénben történt egy hasonló rendszer bevezetése után.

Mellékelt táblázatunkban idei évre tervezett többi beruházás is szerepel, külön említést érdemel, hogy a Calor városi cég mindkét Kacz utcai óvodában felújítja a fűtésrendszert.

Negyedmillióról már februárban döntöttek

Mint korábban megírtuk, az önkormányzat még februárban döntött egy 250 ezer eurónyi pénzcsomagról, amelyből ugyancsak különböző, kisebb mértékű beruházásokat valósítanak meg. Két járdaszakaszt újítanak fel 80 ezer euróból: a Komenský utca és Nagy ér sor kereszteződésénél egy részt, illetve a Széna tértől az Ispotály utcáig húzódó szakaszt. Az örsújfalusi sportklub tornatermének felújítására 25 ezer eurót fordít a város, továbbá 5 ezer euróból a teniszpályák melletti mosdókat teszik rendbe. Ezeken kívül további pályázatokhoz szükséges projektdokumentációkra, önrészekre is jut.

Az ülést megelőző sajtótájékoztatóján Keszegh Béla elmondta, a jövőben egy újabb nagy útfelújítási program indul, melynek előkészületei megkezdődtek – ez azt jelenti, hogy nagyjából másfél év múlva újra jónéhány utca burkolatát cserélik újra, a Komenský utca biztos köztük lesz.

Csaba Ádám

2,8 millióból újul meg a komáromi iskola

Fejlesztések a pénzhiány árnyékában
Többet szeparálunk, ám még ez is kevés
Folytatják a járdák felújítását

Top