Fejlesztések a pénzhiány árnyékában

Komárom. A pénzhiány és az óvatosság jegyében döntött az önkormányzat az idén megvalósuló egyes fejlesztésekről.

Idén 250 ezer eurót fordít Komárom saját pénzforrásaiból különböző fejlesztések megvalósítására. Ez önmagában – a korábbi évekhez viszonyítva – egy viszonylag alacsony összeg, ám ha a kivéreztetett önkormányzatok anyagi helyzetét nézzük országszerte, mégsem olyan kevés.

Andruskó Imre, a Magyar Szövetség képviselője emlékeztetett, Szlovákiában 500 millió euró hiányzik az önkormányzatok költségvetéséből, Komáromban is több millióval kevesebb forrás áll rendelkezésre a korábbi évekhez képest. Mindez a korábbi „remek“ pénzügyminiszter ténykedésének eredménye – vélekedett a képviselő, Igor Matovičra utalva. Sajnálatát fejezte ki, amiért az új kabinet egyelőre nem pótolta az önkormányzatok bevételkiesését, amit az „egyszerű emberes” kormányok döntései okoztak. „Egyes falvakban már a működésre sincs pénzük, innen nézve a negyedmillió euró nem is olyan kevés“ – jelentette ki Andruskó Imre.

A pénzcsomagból 13 tételt finanszíroz a város, melyek többségéről már korábban döntött a képviselő-testület. Többször egy-egy nyertes pályázat nyomán megvalósuló beruházás önrészét, illetve az építéshez kapcsolódó előkészületeket, terepmunkákat finanszírozza a város a keretből, vagy éppen egy-egy későbbi pályázathoz szükséges projektdokumentáció elkészítésének költségeit fedezi. Például a részben támogatásból megvalósuló, a Holt-Vágon már épülő Rodinka játszótérre, egy újabb városon belüli kerékpárút-szakasz terveire, szociális intézmény projektdokumentációjára, a kettes és hetes lakótelepek közötti terület revitalizációjára, továbbá óvodák és iskolák energiahatékonyságának növelésére költik az elkülönített pénzforrást.

Két járdaszakasz biztosan megújul

A pénzhiány sajnos a járda-felújítási program idei keretére is hatással van. 2017-ben indult, azóta a város minden évben 150 ezer eurót költött járdák felújítására saját kasszából, ám tavaly csak 100 ezer euró jutott erre a célra, idén pedig 80 ezer euró. Ez az összeg két járdaszakasz rendbetételére biztosan elég lesz: a Komenský utca és Nagy ér sor kereszteződésénél egy szakaszra, illetve a Széna tértől az Ispotály utcáig húzódó rövidebb részre. A felújításra váró járdák listája ugyanakkor ennél hosszabb, ám a besorolt többi utcára idén valószínűleg már nem lesz pénz, így a Határőr utca további részeinek térkövezésére, a Komáromi Kacz utca járdafelújításának folytatására, a Nap utca, a Nádor utca (a felnyitható hídtól a Fürdő utcáig), a Duna rakpart (belváros felőli oldal) és a Kereszt utca (Örsújfalu) járdái leghamarabb jövőre kerülhetnek sorra.

Idén a város sportlétesítményeinek felújítására is kevesebb pénz jut – néhány éve még 100 ezer eurót tudott erre a célra fordítani a város, most viszont csak 30 ezres a keret. Ebből az örsújfalusi sportklub tornatermének felújítására költenek 25 ezer eurót, illetve 5 ezer euróból a teniszpályák melletti mosdókat rakják rendbe.

Újabb nagy útfelújítás jöhet

Keszegh Béla polgármester kérdésünkre elmondta, pályázati támogatásokból azért feltehetően lesznek még fejlesztések, és valószínűleg még az idén egy újabb nagy útfelújítási program indul meg – hasonlóan a korábbi két fejlesztéshez, most is jó néhány utca felújítását szeretnék megvalósítani, a nyertes vállalat által nyújtott beszállítói hitel segítségével. Egyelőre az előkészületek zajlanak, a városi hivatal előbb azt méri fel, milyen az utcák alatti közműhálózatok elhelyezkedése, az érintett szolgáltatók tervezik-e ezek felújítását, és ha igen, mikor.

Az önkormányzat további, múlt csütörtöki döntéseiről a Delta következő számában számolunk be.

(csá)

Folytatják a járdák felújítását
Halad a nagy utcafelújítás
Azonnali intézkedéseket követelnek a városok
Nyolcvanezer euró sportfejlesztésekre

Top