2,8 millióból újul meg a komáromi iskola

Teljesen megújul a Határőr Utcai Alapiskola épületének külseje, fűtésrendszere és világítása. Ezzel nemcsak az energiaköltségek csökkenek, de egy újabb történelmi épület is újra régi pompájában tündököl majd. Komárom 2,8 millió eurós támogatást nyert el erre a célra.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere múlt szerdán jelentette be, a város a közlekedésügyi minisztérium által meghirdetett pályázaton 2,8 millió eurónyi támogatást nyert el a Határőr Utcai Alapiskola patinás épületének felújítására.

A fejlesztés során kicserélik az ajtókat, ablakokat, az épület udvarra nyíló homlokzatát speciális hőszigetelő vakolattal vonják be, továbbá az utca felőli homlokzatot is felújítják. Cserélik a homlokzati díszek bádogkonstrukcióit és az esőcsatornákat, felújítják a fűtésrendszert, LED-világítást szerelnek be. Az épület főbejáratánál lévő kapualjat restaurátorok teszik rendbe – a teljes felújítás a műemlékvédelmi hivatal jóváhagyásával zajlik. A fejlesztés során lebontanak egy kisebb épületrészt, ami egy hozzáépítés, és statikailag menthetetlen állapotban van – ez utóbbi munkálatok költségeit ugyanakkor teljesen az önkormányzat állja.

A teljes körű rekonstrukció jelentősen megnöveli az épület élettartamát, olcsóbbá teszi a szlovák tannyelvű iskola működését, egyúttal növeli a tanulók és pedagógusok kényelmét. A restaurátori munkák pedig a történelmi örökség megóvását szolgálják – mutatott rá Keszegh Béla, hozzátéve, a felújítás után az iskolában 40 százalékkal csökkenhet az energiafelhasználás, az épület környezetbarát, egyben esztétikus lesz.

A polgármester kérdésünkre elmondta, a közeljövőben akár más komáromi iskolákban is hasonló nagyságrendű fejlesztésekre kerülhet sor. A városon nem fog múlni, ugyanis a Munka Utcai Alapiskola és a J. A. Komenský Alapiskola, sőt, a városi Szabadidőközpont teljes körű felújítására is pályázik.

Komáromban a közelmúltban a magyar kormánynak köszönhetően zajlottak a legnagyobb volumenű iskolai felújítások: az Eötvös Utcai Alapiskola 1,16 millió eurónyi, a Marianum Egyházi Iskolaközpont főépülete 2,1 millió eurónyi magyarországi dotációnak köszönhetően újult meg. A Jókai Mór Alapiskola épületének külső felújítására viszont a szlovák környezetvédelmi minisztérium nyújtott 300 ezer eurós támogatást, kisebb fejlesztésekre pedig a Munka utcai, a Rozmaring utcai és a Komenský iskola is kapott pénzügyi segítséget szlovákiai forrásból. Bőkezűbben támogatta a magyar állam a komáromi óvodákat is az elmúlt években – a református Csillag óvoda például csaknem 1,4 millió eurónyi magyarországi dotációból épült meg. (cs)

Top