Melyik utcákban lesznek még új lámpák?

Napokon belül befejeződhet a közvilágítás felújításának első szakasza. Hamarosan azonban folytatódhat is, miután nagyjából 300 ezer euró megmaradt a rendelkezésre álló pénzforrásból. A fejlesztés fő célja egyértelműen az energiatakarékosság, ezáltal az ezzel kapcsolatos költségek csökkentése.

A város a környezetvédelmi alap által folyósított 1,5 millió eurós hitelkeretből vágott bele az önkormányzati fenntartású intézmények világításának teljes körű felújításába, illetve a közvilágítás korszerűsítésébe – a rendkívül előnyös hitelkeret 20 éves futamidőre szól, 0,1 százalékos kamattal. Az óvodákban, iskolákban már meg is történt az átállás az energiatakarékos rendszerre, a közvilágítás felújításának első szakasza pedig napokon belül befejeződik. Keszegh Béla polgármester elmondta, bár több helyen a lámpaoszlopok cseréjére is szükség lenne, a mostani korszerűsítés során az energiatakarékosság volt a fő szempont, vagyis a lámpatesteket cserélték – oszlopcserére csak néhány helyen került sor, például a Rákóczi utcán.

Mivel azonban a vonatkozó két közbeszerzés során a tervezetthez képest jóval alacsonyabb árért vállalták a fejlesztéseket a nyertes vállalatok (a vágbesztercei IMAO Electric és a pozsonyi Business Funding Solutions), a fennmaradó összegből, közel 300 ezer euróból a város további utcákban is lecserélni a lámpatesteket. A hitelkeretet 2024 árpilis végéig kell meríteni, ezért már el is indították a közbeszerzést, amelynek nyertese az alábbi utcákban újítaná meg a közvilágítást: Kis ér sor, Munka utca, Bene városrész, Barátság utca, Ifjúság utca, Esztergályos utca, Hegesztő utca, Udvaros utca, Vasút utca, Állomás utca, Nádas utca, Kassai utca, Ferencesek utcája, Gombai utca, Thaly Kálmán utca, Sport utca, gyerekpark és Kabátfalu városrész – utóbbi helyen nem felújításról van szó, hanem a közvilágítás kiépítéséről. Bár a tervezett költség meghaladja a 400 ezer eurót, a polgármester bízik abban, hogy a versenytárgyalással most is le lehet majd szorítani az árakat.

Keszegh Béla elmondta, amint befejeződik a közvilágítás felújításának első szakasza és megtörténik a finomhangolása is, szabályozni tudják majd a fényerősséget – az éjjeli órákban felére csökkentik majd, ezzel is takarékoskodva. Mivel tavaly elszabadultak az energiaárak, a város néhány külső városrészben éjszakára lekapcsolta a közvilágítást, ám az új rendszer beindulásával ezeken a helyeken újra beindítják a világítást egész éjjel.

Függően a lokalitástól, a város 50-80 százalékos energiaspórolást tud majd elérni az új lámpafejeknek köszönhetően. Mivel az új lámpákra többéves garanciát nyújtanak, az esetleges javításokra sem kell költeni egy jó ideig. A polgármester szerint, ha a közvilágítás felújításának második szakasza is megvalósul, a komáromi utcai lámpák 70-75 százaléka rendelkezik majd a legkorszerűbb lámpatestekkel.

(cs)

Új lámpák az utcákon és az iskolákban

Top