Félidőben: interjú Perbete polgármesterével

A választási időszak feléhez érkeztünk, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Régiónk polgármestereinek négy kérdést tettünk fel a témával kapcsolatban, válaszaikat folyamatosan közöljük. Zsitva Norbertet, Perbete polgármesterét kérdeztük, aki első választási ciklusát tölti a poszton.

• A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni és mi nem jött össze?

– Az elmúlt két év alatt igyekeztünk befejezni az elkezdett munkákat és a község lehetőségeihez mérten újakba kezdeni. Megújult a községi hivatal épülete, modern hőcserélőket kapott az épület egy teljesen új központi fűtésrendszerrel. Korunk nagy kihívása a globális felmelegedés, a klímaváltozás. Ezen folyamat lassításához, illetve visszafordításához a saját eszközeinkkel mi is szeretnénk hozzájárulni. Községünkben a Váczy sor és a Túlsó kertek alja utcák között egykor vízgyűjtő tavak voltak, amelyeket az idők során betemettek, benőtte a növényzet. A tavak egy részét már kitisztították az elmúlt években, de vár még ránk a terület második szakaszának rendezése, amelynek megvalósítására a környezetvédelmi minisztériumához nyújtottunk be pályázatot. A vízgyűjtő tavak környékének parkosításával, pihenő-, és sportolásra alkalmas zónák kiépítésével ez a terület teljesen új arculatot kapna. A környezettudatos életmódot szeretnénk támogatni egy komposztáló kialakításával és gépesítésével.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében még idén felépül a reformátusóvoda és bölcsőde. Halad a munka az évek óta kihasználatlanul álló óvoda átépítésén is. Egyik felében közösségi központot alakítunk ki, a másikban kisebb alapterületű bérlakásokat idős lakosaink részére. Pályázati forrásból tavaly elkezdtük a kultúrház emeleti nagytermének rekonstrukcióját is, és ugyancsak pályázati pénzből szeretnénk megoldani a tetőcserét, valamint a homlokzat hőszigetelését. Múlt év szeptemberében kezdtük egy nyolclakásos bérház építését, amellyel a fiatal családokat szeretnénk segíteni, az átadás idén ősszel várható.

• A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

– Ahol csak lehetett, csökkentettük a kiadásokat, így sajnos le kellett faragnunk a helyi szervezetek támogatásait is. A községi hivatal korlátozott nyitva tartással működik. Rengeteg, eddig nem tapasztalt kiadás keletkezett: fertőtlenítőszerek, védőeszközök, új válaszfalak, ablakok kialakítása. A lakosok azonban nem okoztak csalódást, a vírus elleni védekezés első szakaszában sokan segítettek, számtalan önkéntes varrta a védőmaszkokat saját, vagy összegyűjtött anyagból.

• Miként reagál az önkormányzat a bevételcsökkenésre?

– Igyekszünk a község költségvetését a szűkösebb pénzforrásokhoz igazítani, olyan energetikai projektekre pályázni, amelyekkel tovább tudjuk csökkenteni kiadásainkat. Pályázunk továbbá új munkahelyek kialakítására is a komáromi munkahivatal közreműködésével.

• A hátralévő kétéves megbízatási időszak alatt mik a prioritások?

– Új telkeket szeretnénk kialakítani családi házak részére és egy központi játszóteret a gyerekeknek. Reméljük, megkezdődhet végre az új központi tér építése, ahol méltóképpen tudjuk megtartani majd kültéri rendezvényeinket. Szeretnénk folytatni a bérlakások építését. Nagy szükség lenne egy korszerű csatornahálózat és szennyvíztisztító kiépítésére, bízunk benne, hogy a kormány és az új Európai Felújítási Alap pénzügyi támogatásával sikerül ezt megvalósítani. Fokozatosan modernizálni szeretnénk intézményeinket, járdákat és parkolókat építeni, pályázatok útján fejleszteni a falut. Bízunk benne, hogy a világjárvány mihamarabb véget ér, és lesz elegendő anyagi forrásunk a méltó folytatáshoz.

(miriák)

Kapcsolódó cikkeink:

Interjú Dunaradvány polgármesterével
Közös projektekben gondolkodnak Szilason
Ifjúságfalva: családi házak építését szorgalmazzák
Félidőben: interjú Hetény polgármesterével
Félidőben: interjú Komárom polgármesterével
Félidőben: interjú Naszvad polgármesterével
Félidőben: interjú Izsa polgármesterével

Top