Félidőben: interjú Dunaradvány polgármesterével

A választási időszak feléhez érkeztünk, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Régiónk polgármestereinek négy kérdést tettünk fel a témával kapcsolatban, válaszaikat folyamatosan közöljük.  Púchovský Ľubomírt, Dunaradvány polgármesterét kérdeztük.

• A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni és mi nem jött össze?

– Sikerült felújítani a községi hivatalt és az óvodát, a futballpálya öltözőjét, a tűzoltószertárt, a gyerekjátszóteret. A kivitelezés szakaszába lépett a Neszmély-Dunaradvány rév megépítése, az 5,36 millió eurós összköltségű beruházás a 2014–2020-as Interreg program keretében valósul meg, 85 %-át az Európai Unió állja, a fennmaradó részt pedig a magyar és szlovák állam költségvetéséből finanszírozzák. A tervek szerint 2021 nyár elején már megindul a tesztüzem. A projekt vezetője a magyar Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a szlovák oldal fejlesztéseiért az esztergomi székhelyű Ister-Granum EGTC határon átnyúló csoportosulás felel. Részünkről minden készen áll a fejlesztéshez. A telket a falu 140 ezer euróért vette meg a tulajdonosoktól. A komphoz vezető majdani letérőnél felállítottak egy szondát, ami a járműforgalom hangterhelését méri. A tervezett kikötő Dunaradvány és a részét képező Zsitvatő között található. Ki kell építenünk a Duna-partra vezető utat, járdával és közvilágítással, egy adminisztrációs épületet, várótermet jegykiadóval, parkolót. 2020 szeptemberében megkezdtük a 8 lakásos bérlakás építését, befejezése 2021 őszén várható.

• A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

– Sajnos, folyamatosan kevesebb pénzösszegek érkeznek az adóhivataltól. Kértünk 12 437 euró visszatérítendő támogatást a pénzügyminisztériumtól, ennek ellenére közel 20 ezer eurós kieséssel zártuk a 2020-as évet.

• Miként reagál az önkormányzat a bevételcsökkenésre?

– Csak a legszükségesebb kiadásokat rendezzük. Le lettek állítva a támogatások a kulturális és sportrendezvényekre. Az egyes szervezetek, mint a Csemadok, a futballklub, a tűzoltók sem kapták meg a megígért támogatásokat.

• A hátralévő kétéves megbízatási időszak alatt mik a prioritások?

– A világjárvány hónapok óta meghatározza mindennapjainkat. Természetesen törekedünk arra, hogy mindennel elkészüljünk, betartsuk, amit ígértünk. A kompkikötő és a bérlakások átadása mellett szeretnénk felújítani az orvosi rendelőt és a kultúrházat. Valahogy próbáljuk túlélni ezt az időszakot, a legfontosabb, hogy a község és intézményeink fennakadások nélkül működjenek, a gazdálkodás rendben legyen. Azaz elsősorban a kötelező feladatok elvégzésére koncentrálunk.

(miriák)

Kapcsolódó cikkeink:

Közös projektekben gondolkodnak Szilason
Ifjúságfalva: családi házak építését szorgalmazzák
Félidőben: interjú Hetény polgármesterével
Félidőben: interjú Komárom polgármesterével
Félidőben: interjú Naszvad polgármesterével
Félidőben: interjú Izsa polgármesterével

Top