Új játszóterek épülnek Komáromban és Gútán

Régió. Idén utoljára, ötödik alkalommal rendezték meg azt az internetes szavazáson alapuló versenyt, amely során a legtöbb szavazatot gyűjtő települések játszóteret nyerhettek. Régiónkból több város is benevezett, végül több mint félmillió szavazatot gyűjtve Gúta és Komárom is nyert, így nyárig mindkét városban egy-egy méhecskés játszótér épül. Néhány hónapon belül a régóta várt Cultplay játszóparkok is megépülhetnek a két városban. Dél-Komáromban pedig március 27-én már át is adják a komáromi központi erődöt megjelenítő interaktív játszóteret. Az új játszóterekre nagy szükség van, annál is inkább, mivel idén januárban hatályba lépett az a tavaly ősszel elfogadott törvény, amely nagyon szigorú biztonsági előírásokhoz köti a játszóterek működését. Ez egyrészt növeli a gyerekek biztonságát, másrészt viszont két éven belül több helyen is el kell távolítani a régi mászókákat, hintákat, mivel már nem felelnek meg az új szabályoknak.

Január közepén rajtolt és február végén ért véget a Lidl áruházlánc online szavazáson alapuló versenye – ha úgy tetszik, jól kigondolt marketingakciója –, melynek során a legtöbb voksot gyűjtött 10 város játszóteret nyerhetett. Egész pontosan egy 87 ezer eurós értékű játszótér volt a tét, mely a Maja, a méhecske című rajzfilm motívumait viseli.

5d318d49c36e7496500860Tavaly a II-es lakótelep szélén épült méhecskés játszótér

Komáromban és Gútán is civilek, helyiek, városi képviselők, polgármesterek buzdítottak szavazásra, készítettek plakátokat és szórólapokat, bekapcsolódtak iskolák is, illetve sokan különböző nyeremények felajánlásával motiválták a szavazókat. Mivel a verseny az utolsó pillanatig szoros maradt, szükség is volt a széles összefogásra. Gúta végül a második helyen futott be, Komárom a 9. lett, vagyis mindkét város nyert egy-egy játszóteret – több mint félmillió szavazattal, miközben a lista élén álló városok között csupán néhány száz, illetve pár ezer voks volt a különbség.

A szélesebb régióból Dunaszerdahely is a nyertesek közé került, Nagymegyer viszont épphogy lemaradt a 11. hellyel. A Komáromi járásból Ógyalla nevezett még a versenybe, ám a tavalyi sikeres szereplés után idén nem nyert játszóteret.

ihrisko_zihadielko-1-e1561643068750

Komárom az egyetlen olyan város Szlovákiában (Kassán három különböző városrész nyert 1-1-et), ahol már a harmadik méhecskés játszótér épülhet meg a lakosok összefogásának köszönhetően – miután a szavazós verseny korábbi két évadában is sikeres volt a város. 2018-ban a Megyercsi utca közelében épült meg a nyereményjátszótér, tavaly júniusban pedig az egykori Szabadság utcai iskola udvarán adtak át egyet. A mostani a Komenský utca és a Tél utca között épül meg. Gútán Puruk városrészben, az Állomás utca és a Pozsonyi utca találkozásánál jelölték ki a méhecskés játszótér helyét. Nyár elejéig vélhetően mindkét városban el is készülnek.

A Maja, a méhecske című rajzfilm motívumait viselő játszóterek 16×20 méter nagyságúak, nyolc különböző játékelemet – minivárat, kis házikót, homokozót, körhintát, libikókákat – tartalmaznak, melyeket 2 és 12 év közötti gyerekek használhatnak. Padokat és kerékpárállványt is kihelyeznek.

Okos élményparkok

Nemcsak méhecskés játszóterek épülnek az elkövetkező hónapokban régiónkban. Még 2017 augusztusában derült ki, hogy a térségünk szlovákiai és magyarországi városait összefogó Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) sikerrel pályázott látványos, interaktív játszóparkok építésére. Kilenc szlovákiai és magyarországi városban összesen 2,9 millió euróból épülnek tematikus játszóparkok, mindegyik egy-egy másik régióbeli település turisztikai látványosságát formázza.

komaromi-e1502180166911Észak-Komáromban a Csillag erőd mása épül meg

Bár az élményparkok elsősorban gyerekeknek készülnek, a felnőttek számára is rejtenek hasznos információkat: az adott turisztikai nevezetesség múltjáról tájékoztatnak, esetenként feladatok, játékok segítségével, három nyelven – magyarul, szlovákul és angolul. Ez ún. kiterjesztett valóság segítségével történik, ami egy számítógép által generált információs réteg kivetítését jelenti a valós térre, vagy egy objektumára. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a tematikus parkokban elhelyezett QR kódokat a felhasználó beolvassa okostelefonjával vagy tabletjével, és így eljut egy tartalmi oldalra. Az egyes oldalakon az adott városról, annak történelméről, nevezetességeiről szóló történetet mutatnak be egy rövid szöveges, képes és/vagy videós formában. Ezen felül kiemelten tájékoztatnak arról a turisztikai nevezetességről is, amelynek mintájára a kérdéses játszópark épült. A „tananyag” elsajátítását követően egy kvíz versenyen vehetnek részt az érdeklődők, valamint számos érdekes ügyességi és logikai játékot próbálhatnak ki a kiterjesztett valóság Cultplay alkalmazás keretei között. Mindez erősíti a határ menti turizmust, hiszen a turisták – de akár a helyiek is – kedvet kaphatnak ahhoz, hogy felkeressék térségünk egy másik nevezetességét.

guta-vár-e1502179793324A tatai vár mintájára épül játszópark Gútán

Nyárra Komáromban és Gútán is megépül

Már 2 és fél év eltelt azóta, hogy a Cultplay elnevezésű pályázat sikeréről döntöttek, ám egyelőre csak két élménypark épült meg. Az egyik még 2018 őszén Ógyallán, az Oroszlányi Bányászati Múzeum mintájára, tavaly ősszel pedig Vágsellyén, ahol a majki néma barátok kolostorát építették meg játékelemekből. A többi játszópark építése azonban csúszott, a közbeszerzések elhúzódása, illetve más bürokratikus akadályok miatt. Egészen mostanáig. Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója ugyanis elmondta, idén vélhetőleg minden érintett városban megépülnek a játszóparkok.

Dél-Komáromban, a Jókai ligetben a napokban már el is készült az észak-komáromi központi erődöt – az Öregvárat és az Újvárat – megjelenítő élménypark (lásd címlapfotónkon), a kollaudáció is megtörtént, már csak az ünnepélyes átadás van hátra, amire március 27-én kerül sor. Érsekújvárban jelenleg is folyik az építkezés – itt az egykori helyi várat formázzák majd a játékelemek.

IMG_20200305_150408Dél-Komáromban hivatalosan még nem adták át, de elkészült

Nyárra Komáromban és Gútán is megépülnek a játszóparkok. Mindkét városban sikerrel zárult a közbeszerzés, még egy utolsó állami ellenőrzés van folyamatban, ezt követően aláírják a szerződést a kivitelezővel – vagyis nagyjából egy hónap múlva akár kezdődhet is az építés. Komáromban a termálfürdő előtti parkos részben, a nemrégiben kialakított fittpark mellett a dél-komáromi Csillag erődöt építik meg játékelemekből. Gútán pedig a Szent Rozália park mellett épül fel a tatai vár mása. Bara Zoltán elmondta, ha további váratlan akadályok nem merülnek fel, a nyár folyamán a gútai és a komáromi játszóparkot is birtokba vehetik a családok. Az év végéig a fennmaradó három magyarországi helyszínen ugyancsak elkészülhetnek a játékparkok: Oroszlányban a vágsellyei reneszánsz kastély, Tatán a gútai vízimalom, Kisbéren pedig Gúta másik nevezetessége, a fedett fahíd mintájára épülnek meg.

Kisebb fejlesztések városi kasszából

Járásunk két legnagyobb városában saját pénzből is épülnek játszóterek. Gútán az elmúlt napokban adtak át egy új játszóteret a Brünni téren, mely hintákat, mászókákat és zsinórpiramist is magába foglal. A város 12 ezer eurót költött a beruházásra, hamarosan füvesítésre is sor kerül, illetve padokat helyeznek ki.

guta_onlineÚj játszótér Gútán, a Brünni téren – fotó: GútaOnline

Komáromban hamarosan néhány játékelemmel gazdagodik a kavai és gyulamajori játszótér, illetve a víztoronynál 16 500 euróból épül egy új játszótér. A most megnyert méhecskés játszótér alapjára, illetve a tereprendezésre közel 10 ezer eurót költ majd a város.

Nagyobb játszótereké a jövő

Keszegh Béla, Komárom polgármestere kérdésünkre elmondta, a januártól hatályos új törvény értelmében a játszótereknek a korábbinál jóval szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, például az esést tompító felületekre, biztonsági távolságokra vonatkozóan, vagy éppen bizonyos elemek dőlésszögét, összeszerelését, anyagát illetően. Kötelezővé tették azt is, hogy az üzemeltetők – az önkormányzatok, szállodák, iskolák – nevet adjanak a játszótérnek, még akkor is, ha csak egy darab hintáról vagy mászókáról van szó, és ezt jól látható helyen függesszék ki a tulajdonos összes adatával együtt.

„Az elmúlt hetekben a városi hivatal illetékesei felmérték az összes városi játszóteret, és összeírták a hiányosságokat. Ezeket még az idén fokozatosan eltávolítjuk, illetve megtesszük a szükséges intézkedéseket. Sajnos akadnak olyan régi, hegesztett játék-elemek, amelyeket el fog kelleni távolítani” – mondta a polgármester. Megjegyezte, az új törvényre reagálva a városvezetés arra törekszik majd, hogy a sok kicsi, egy-két hintás játszótér helyett nagyobbak létesüljenek, ahol egy helyen sok játék érhető el – így jobban be lehet tartani a normákat, egyúttal kevésbé költséges a fenntartásuk.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta március 10-i számában jelent meg.)

Top