Épülhetnek a játszóparkok és a bringakölcsönzők

Milliós beruházások valósulhatnak meg régiónkban a Pons Dabubii EGTC két sikeres pályázatának köszönhetően. Kilenc szlovákiai és magyarországi településen, köztük Komáromban, Gútán és Ógyallán látványos játszóparkok épülnek, de egy kerékpárkölcsönző rendszer is kiépül a Pons Danubii régióban. Előbbi beruházás összértéke 2,9 millió euró, utóbbié 1 millió euró. De mi az a KOMBI?

Nemhiába volt bizakodó Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC (Európai Területi Együttműködési Csoportosulás) igazgatója a tavaly benyújtott két pályázattal kapcsolatban, a múlt héten kiderült, mindkettő sikerrel zárult.

Kilenc tematikus játszópark

A térség szlovákiai és magyarországi városait összefogó csoportosulás 2,9 millió euróból építhet látványos játszóparkokat 9 helyszínen. Pontosabban a Pons Danubii tagjai gazdagodhatnak egy-egy nagyméretű játszótérrel, így a szlovákiai Gúta, Ógyalla és Észak-Komárom, valamint a magyarországi Tata, Kisbér, Oroszlány és Dél-Komárom, továbbá külsősként Érsekújvár és Vágsellye is. Tematikus játszóparkok épülnek, melyek egy-egy másik bekapcsolódó város turisztikai nevezetességét formázzák meg.

Így kerül majd Észak-Komáromba a dél-komáromi Csillagerőd interaktív játszótérként, Dél-Komáromban viszont az itteni Újvár és Öregvár mintájára épül játszópark. Gútán a tatai várban játszhatnak a gyerekek (lásd nyitóképünket), Ógyallán pedig egy bányászjátszótér létesül. Oroszlányban a vágsellyei reneszánsz kastély, míg Vágsellyén a majki néma barátok kolostora várja majd a gyerekeket. Tatán lesz látható a gútai vízimalom kicsinyített mása, míg Gúta másik nevezetessége, a fedett fahíd, a Kisbéren épülő parkban kap helyet. Egyedül Érsekújvár „lóg ki a sorból“, ahol saját egykori váruk – melyből mára semmi sem maradt – makettje épül meg játszóparkként. További kivétel Szőgyén község, mely ugyancsak részt vesz a projektben, itt viszont egy mobilszínpadot helyeznek üzembe.

komaromi
Észak-Komáromban a dél-komáromi Csillagerőd mása épül fel játszóparkként

Turistacsalogatás játékosan

Bár az élményparkok elsősorban gyerekek számára készülnek, a felnőttek számára is rejtenek majd hasznos információkat: az adott turisztikai nevezetesség múltjáról tájékoztatnak, esetenként feladatok, játékok segítségével, három nyelven – magyarul, szlovákul és angolul. Egységes rendszerként működtetnék a parkokat, közös, határon átnyúló reklámanyagokkal, tematikus tartalomfejlesztéssel – mondta el Bara Zoltán. Ezáltal a turisták – de akár a helyiek is – kedvet kaphatnak ahhoz, hogy felkeressék a határ menti térség egy másik nevezetességét, városát, így az egész régió turizmusát erősítik. Éppen ezért az élményparkok csak az egyes települések turisztikailag vonzó helyein épülhetnek fel, és nem lakótelepeken – ez a projekt egyik feltétele. Fontos, hogy mindegyik játszóparknak lesznek olyan elemei, amiket mozgássérült gyerekek is használhatnak.

Az érintett városok többségében egyelőre nyitott kérdés, hogy pontosan hol létesülnek a játszóterek. Dél-Komárom viszont már végleg döntött arról, hogy a Jókai liget lesz a helyszín, illetve az is eldőlt, hogy Gútán a Szent Rozália park mellett, a sportcsarnok közelében épülhet fel a tatai vár játékelemekből.

gyalla képek-8
Az ógyallai játszópark látványterve

Észak-Komáromban a városatyák közül többen kifogásolták, hogy az Anglia parkba kerüljön a Csillagerődöt formázó játszópark. További öt lehetséges hely merült fel: a termálfürdő előtti parkrész (Rózsapark), a víztorony melletti park (Rácz kert), az Újvár előtt, továbbá az Erzsébet-sziget két különböző pontján – mondta el Keszegh Béla alpolgármester a sikeres pályázatokról szóló sajtótájékoztatón, hozzátéve, a helyszínről vélhetően szeptember 22-én dönt a képviselő-testület. A város főépítésze, a városfejlesztési bizottság elnöke, illetve a városi hivatal illetékesei a strand előtti helyszínt javasolják. Fontos szempontnak minősül az állagmegőrzés, a megközelítés, a közbiztonság, a térelhelyezés, továbbá a mellékhelyiségek és más szolgáltató egységek közelsége.

A városok önkormányzatai saját maguk írják majd ki a közbeszerzést a játszóparkok kivitelezésére, kivétel Észak-Komárom, ahol – mivel a várost feketelistára tették a pályázások terén – a Pons Danubii folytatja le az eljárást. Előreláthatólag jövő tavaszra, nyárra készülhetnek el a játszóparkok.

Indul a régiós KOMBI

Egy másik pályázat is sikerrel zárult, aminek köszönhetően kerékpárkölcsönző rendszer épül ki a Pons Danubii 7 tagvárosában – tehát a két Komáromban, Gútán, Ógyallán, Tatán, Kisbéren és Oroszlányban –, illetve Naszvadon és Érsek­újvárban is. Ennek köszönhetően a jövőben a turisták, de mi magunk is megtehetjük, hogy bringát kölcsönzünk Komárom északi részén, átkerekezünk a déli oldalra, vagy éppen Gútára, és az ottani gyűjtőállomáson leadjuk a kerékpárt, ha úgy tartja kedvünk.

481-b

A beruházás keretében 130, GPS nyomkövetővel ellátott bringát szereznek meg, ezek közül 45 darab elektromos. Összesen 13 dokkoló állomást alakítanak ki, a nagyobb városokban – a két Komáromban, Érsekújvárban és Tatán 2-2 kölcsönző állomás, a többi helyszínen 1 épül. Elektromos kerékpárok számára csatlakozókat is telepítenek ezekbe, egy megálló 16 dokkoló helyet foglal magába. Észak-Komáromban a Lehár-parkban és a vasútállomás közelében helyezik el az állomásokat, míg Dél-Komáromban a termálfürdőnél, illetve ugyancsak a vasútállomás mellett. Gútán a kerékpárkölcsönző állomás a körforgalomnál lévő kis parkos részhez kerül.

A komáromi régió kerékpárkölcsönző rendszerét, illetve a bringákat KOMBI névre keresztelik, ami a komáromi bicaj (szlovákul bicykel) szavakból alkotott mozaikszó. Egyelőre nem tisztázott a rendszer pontos működése, például az sem, hogy mennyi ideig lesznek ingyenesen használhatók a kölcsönbicajok. Más városokban – például Győrben, Budapesten – fél óráig teljesen ingyen kerekezhetünk, ezen az időn túl viszont fizetőssé válik a szolgáltatás. Vélhetően a komáromi régiós kölcsönzőrendszer is hasonló feltételek mellett lesz használható.


Kerékpárutakban jól állunk

Ha sok tekintetben el is vagyunk maradva más járásoktól, kerékpárutakban kiemelkedő a régiónk, országos összevetésben is. A Duna mentén már csak a Csicsó-Komárom és Karva-Párkány szakasz megépítése szükséges ahhoz, hogy Pozsonytól Párkányig összefüggő kerékpárúton tekerhessünk, ráadásul ezek tervei már el is készültek a Vág-Duna-Ipoly eurorégió sikeres pályázatának köszönhetően. Így már csak az építésre kellene pénzt szerezni.

kerekparut

A Gúta-Komárom szakasz a Pons Danubii pályázata nyomán már 3 évvel ezelőtt megépült. A komáromi székhelyű csoportosulásnak köszönhetően a Komárom-Ógyalla szakasz, továbbá a Komáromon belüli bringautak tervdokumentációi ugyancsak elkészültek – azaz már itt is csak az építésre kell sikeresen pályázni. Tervben van továbbá a Gúta-Komárom szakasz meghosszabbítása a vízimalomig, illetve egy Gútán belüli bicikliút, valamint a Gúta-Érsekújvár és a Gúta-Vágsellye bringautak megépítése is. Ha még az említett hiányzó szakaszok is megépülnek, jó esetben pár éven belül, akkor minden adott lesz ahhoz, hogy a kiépülő kerékpárkölcsönző rendszer igazán népszerű és kihasznált legyen.


Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Csillagerőd a gyerekparkban

Megépülhetnek a hiányzó kerékpárútszakaszok

Kerékpáros paradicsom

Top