Új buszok, megújult buszpályaudvar Komáromban

További 10 évig az Arriva társaság üzemelteti majd a városi buszokat Komáromban. Péntektől két teljesen új, klimatizált, környezetbarát autóbusz is hadrendbe állt – a városi tömegközlekedés, az országban egyedülálló módon, továbbra is teljesen ingyenes marad. Közben a buszpályaudvar felújítása is befejeződött egy sikeres pályázatnak köszönhetően.

Iván László, az Arriva közlekedési vállalat vezérigazgatója, Zemes Szilveszter, az Arriva Érsekújvár igazgatója, Kollár Gábor, a Comorra Servis városi cég igazgatója, valamint Keszegh Béla, Komárom polgármestere közös sajtótájékoztatójukon jelentették be a városi buszközlekedéssel kapcsolatos újdonságokat, fejlesztéseket.

Bejelentették, Komárom város és az Arriva társaság további 10 éves időtartamra szóló szerződést írt alá a városi buszközlekedés biztosításáról. Ennek előzménye, hogy ismét a busztársaság nyerte a vonatozó közbeszerzést. A versenytárgyalás feltételeiről bő másfél éve döntöttek az önkormányzati képviselők, megszabva azt is, hogy a majdani szolgáltatónak 16 évesnél nem öregebb járműveket kell biztosítania a városi tömegközlekedés céljaira.

„Célunk az, hogy biztonságos, korszerű és hosszú távon fenntartható, minőségi szolgáltatást nyújtsunk“ – hangsúlyozta Iván László vezérigazgató, megjegyezve, a várossal kötött szerződés feltételeinek teljesítésén túl is törekedni akarnak a tömegközlekedés minőségének növelésére.

Új, klimatizált járművek

Összhangban a feltételekkel az Arriva két új buszt állított hadrendbe Komáromban. A cseh gyártmányú SOR autóbuszok károsanyag-kibocsátási normája megfelel az Euro 6-os szabványnak, ami fokozottan környezetkímélő kategóriát jelent. Az alacsonypadlós buszok klimatizáltak, GPS-szel, elektronikus információs panellel és LCD képernyős panellel is fel vannak szerelve. Ingyenes vezeték nélküli internetet – wifi-t – kínálnak, továbbá a beépített USB-csatlakozókkal mobil elektronikai eszközök töltésére is nyílik lehetőség az új járművekben. A kisebb, 10 méteres hosszúságú busz 36 ülőhelyet és 38 állóhelyet biztosít az utasoknak, a nagyobb, 12 méteres járműben 42-en foglalhatnak helyet, de további 40 személy állva is utazhat.

Mozgássérültek, kerekesszékesek, babakocsis szülők fel- és leszállását lehajtható rámpák segítik. Újdonság, hogy egy automatikus számláló tartja nyilván, hányan szállnak fel. Egy beépített kamerarendszer a busz belső részét, az ajtókat és a jármű előtti teret is figyeli, így az utasok nagyobb biztonságban érezhetik magukat. A sofőr biztonságát pedig a teljesen elválasztott vezetőfülke növeli.

Korszerű buszpályaudvar

Néhány éve már felújították a komáromi fő buszpályaudvar épületének külsejét, most viszont egy sikeres pályázat nyomán a belső tér is megújult. A várótermet, az emeleti részeket és a szociális helyiségeket is teljesen felújították – ezek a részek reggel 6 órától délután 17 óráig tartanak nyitva. A helyiségek a mozgáskorlátozottak számára is gond nélkül megközelíthetők. Ugyancsak megújultak a kinti megállók, ahol az elöregedett tetőzetet cseréltek újra, valamint új padokat és szemeteseket is kihelyeztek. Figyeltek a kétnyelvűségre is, a megállók táblái és a menetrendek szlovákul és magyarul is olvashatók. A buszpályaudvar felújítása összesen 175 ezer euróba került – tájékoztatott Kollár Gábor.

E fejlesztések egy nagyobb projekt részeiként valósultak meg, melynek célja a határon átnyúló közösségi közlekedés fejlesztése, és amelyre Észak- és Dél-Komárom önkormányzata sikeresen pályázott az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében. A projekt partnerei a magyar Volánbusz és a Comorra Servis, miközben a sikeres pályázat menedzselésében a határon átnyúló projektekben jártas Pons Danubii EGTC segédkezett.

Az összesen 850 ezer eurós támogatásból vásárolták azt az elektromos buszt is, amely a két Komárom között jár majd – bár a járművet nemrégiben üzembe helyezték, a határátkelésre vonatkozó járványügyi szabályok miatt a járat egyelőre csak Dél-Komáromban közlekedik. A projekt keretében mindkét városban megállók újultak meg – nálunk a Petőfi utcán és az Európa hotellel szemben. Dél-Komáromban ugyancsak felújították a buszpályaudvart.

Hamarosan egy mobil applikáció is elkészül, mely pontos információkat közöl arról, hogy mikor milyen busz érkezik, hány perc múlva várható, és éppen hol jár. Egyúttal okospanelek is kikerülnek a felújított megállókba.

Autók helyett busz és kerékpár

Keszegh Béla hangsúlyozta, a városvezetés koncepcióban gondolkodik, melynek lényege, hogy a közlekedés minél környezetbarátabb legyen – azaz kevesebbszer üljenek személyautóba az emberek, és inkább az alternatív közlekedési módokat használják, amelyek nem okoznak dugót, kevesebb károsanyag-kibocsátással járnak. Ennek egyik vonzata a tömegközlekedés fejlesztése, vonzóbbá tétele. A mostani fejlesztések is ezt szolgálják, de ez volt a célja annak is, hogy Komáromban már másfél éve ingyen utazhatunk a városi buszokon – ennek költségeit ugyanakkor természetesen a városnak kell fizetnie.

A polgármester egyúttal a kerékpáros közlekedés fejlesztését is kiemelte, rámutatva arra, hogy városszerte tucatjával létesültek kerékpárállványok – részben pont az Arriva alapítványának támogatásával –, két zárható bicikligarázs is épült. A városi kerékpárutak bővítése is elkezdődött – hamarosan a Rákóczi utca egyik oldalán építenek ki egy sávot sikeres pályázat nyomán, de folyamatban van további szakaszok tervezése is. Ebbe a koncepcióba illeszkedik a nemrégiben elindult régiós bringakölcsönző rendszer is, a KOMBIbike.

A cél az, hogy az alternatív közlekedési módok kényelmesen és hatékonyan legyenek használhatók, így valódi alternatívát jelentsenek az autós közlekedéssel szemben – hangsúlyozta Keszegh Béla. Ez azt jelenti, hogy a vonat-, busz- és kerékpáros közlekedést minél jobban össze kell hangolni, illetve például a komáromi buszjáratok útvonalát a lehető leginkább a lakosok igényeinek megfelelve kialakítani, hogy segítse az iskolába vagy éppen a munkába járást. Hozzátette, egyeztetnek arról, hogy egyes városi járatok megállóit bővítik – ha a várpiac beindul, akkor ide is terveznek megállót a piaci napokon, de az egyetemisták közlekedését is szeretnék megkönnyíteni és egy megállót létrehozni a Selye Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának épületénél. A változtatásokban az Arriva is partner.

A busztársaság vezérigazgatója is hangsúlyozta, összhangban a városvezetéssel az ő céljuk is az, hogy a lakosokat motiválják a tömegközlekedés használatára a személyautókkal szemben, ami nemcsak a város gépkocsiforgalmát csökkentené, de az életkörnyezetet is javítaná.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Épülhet a bringaút a Rákóczi utcán
Átadták az elektromos buszt
Rajtolt a KOMBI, indul a bringakölcsönzés
Ingyenes lesz a buszközlekedés Komáromban

Top