Épülhet a bringaút a Rákóczi utcán

Komárom. Néhány napja kiderült, a város sikerrel pályázott a régiófejlesztési minisztériumhoz, és 272 ezer eurót nyert el kerékpárút építésére a Rákóczi utcán. Egyelőre a déli oldalon épül meg, de további szakaszok építésére is pályázik majd az önkormányzat.

A város már korábban elkészítette a bringaút tervdokumentációját, mely szerint a Rákóczi utca mindkét oldalán futó járdák bővítésével kerékpárutakat alakítanának ki. Idén márciusban a képviselőtestület jóváhagyta, hogy az építésre pályázzon a város, illetve az ehhez szükséges önrészt, közel 15 ezer eurót is elkülönítették. A pályázat egyelőre csak a Rákóczi utca déli, Ister áruház felőli oldalára szól – vagyis az elnyert 272 ezer eurós támogatásból most csak itt épül ki a városi bringaút, 580 méter hosszan, a Vág-híd lábától a Kossuth téri kereszteződésig. Keszegh Béla polgármester elmondta, hamarosan kiírják a közbeszerzést a kivitelezőre, és ha minden jól megy, az ősz folyamán az építési munkák is elkezdődhetnek.

Ugyanakkor a város a Rákóczi utca északi felén is kiépítené a kerékpárutat, szintén pályázati támogatásból, hiszen a tervek készek. Sőt, hamarosan elkészül a bringaút folytatását célzó tervdokumentáció is, ami a Kossuth téri kereszteződéstől a főút mentén, a kórház mellett haladna, majd a Petőfi utcánál bekanyarodva a vasútállomásig vezetne. Ezen szakasz tervezésére nemrégiben 15 ezer eurót hagytak jóvá a képviselők.

Komárom polgármestere elmondta, fokozatosan további szakaszok kerülhetnek sorra. Az egyik elképzelés szerint az Erzsébet-híd irányába is leágazna a városi bringaút, de szó van arról is, hogy a VII-es lakótelepen keresztülvezető kerékpárút részletes terveit dolgoznák ki, egészen a II-es lakótelepig. Ezek a szakaszok is alapvetően a meglévő járdák bővítésével épülnének ki. Megjegyezte, elsősorban a városi bicikliutak építésére készülnek pályázni, miután ebben az időszakban ilyen kiírások elérhetőek. Ennek azonban az a feltétele, hogy a város saját pénzből előzőleg elkészíttesse a terveket.

Keszegh Béla megjegyezte, Komárom jelentős lépéseket tesz a kerékpárbarát város irányába. Nemrégiben indult be a KOMBIbike határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer uniós támogatásból, de két zárható, fedett, chipes rendszerrel ellátott kerékpártároló is kiépült a fürdőnél és a vasútállomásnál, ugyancsak pályázati forrásból – a Comorra Servis kezelésében működnek. Nemrégiben bringás szervizpontokat is kialakítottak városszerte, sőt, további kettő is létesül a termálfürdőnél és az új Duna-hídnál. Még az idén elkészül a szélesebb térség aktuális kerékpáros térképe is, a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment finanszírozásával – tájékoztatott a polgármester.

(cs)

Rajtol a KOMBI, indul a bringakölcsönzés
Dunamente: a kerékpáros turizmust fejlesztik
Kerékpárutak járdabővítéssel

Top