Átadták az elektromos busztKomárom. Átadták az üzemeltetőnek azt az elektromos autóbuszt, mely a két Komárom között közlekedik majd menetrendszerűen. A zöld buszjárat napokon belül elindulhat egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően. Az 1 millió euró összköltségű projekt része okosmegállók létesítése és buszpályaudvarok felújítása is.

(fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Múlt kedden a gyártó BYD társaság dél-komáromi telephelyén ünnepélyes keretek között adták át az elektromos autóbuszt a járatot üzemeltető Volánbusznak. Az eseményen Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter, a két Komárom polgármesterei, valamint a BYD Electric Bus & Truck Hungary igazgatója is részt vettek.

A BYD K9 típusú környezetkímélő jármű Észak- és Dél-Komárom között közlekedik majd. A busz beszerzése része annak a projektnek, melynek célja a határon átnyúló közösségi közlekedés fejlesztése, és amelyre a két önkormányzat sikeresen pályázott az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében – az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 850 ezer eurót merítenek, szlovák és magyar állami keretből pedig 73 ezer euróval támogatják a közlekedési fejlesztést. A projekt további partnere a magyar Volánbusz és a Comorra Servis észak-komáromi városi cég. A sikeres pályázat írásában, illetve menedzselésében a határon átnyúló projektekben jártas Pons Danubii EGTC segédkezett.

„Komárom a fejlesztések tekintetében kiemelkedik a közepes méretű magyar városok sorából. Jogilag két város, de egyként működik, és fejlesztésének is csak integráltan, egymással összehangolva van értelme, hiszen az itt élőknek a határ mindkét oldalán vannak családtagjaik, és átjárnak dolgozni is a Duna egyik partjáról a másikra“ – emelte ki az átadáson Szijjártó Péter, hozzátéve, Szlovákia és Magyarország csak úgy tud sikeres lenni, ha felismeri az együttműködés jelentőségét és az abban rejlő lehetőségeket.

Yongping Chen, a BYD magyarországi cégének ügyvezető igazgatója kiemelte, a komáromiak ezentúl egy tisztán elektromos BYD eBus fedélzetén utazhatnak át a Dunán – biztonságban, kényelmesen és mindenekelőtt a két város tisztább, fenntarthatóbb jövőjének elősegítése érdekében. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere a járat környezetbarát voltát emelte ki, egyúttal – az új Monostori híddal egyetemben – a két Komárom összetartozásának jelképeként hivatkozott a közlekedési fejlesztésre. Keszegh Béla, Észak-Komárom vezetője is hasonlóképpen vélekedett: „Számos fejlesztés zajlik, amelyek erős szálakkal fűzik össze ezt a természetes régiót. Közlekedhetünk kölcsönzött kerékpáron, átmehetünk az új Duna-hídon, most pedig már elektromos busszal is erősítjük ezt a vérkeringést.“

A busz töltésére szolgáló berendezés a Volánbusz dél-komáromi autóbusz-állomásán kap helyet. A jármű 100 százalékos töltöttséggel 300 kilométert képes egyhuzamban megtenni, az akkumulátor 3,5 óra alatt tölthető fel. A korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt típus alacsony belépésű kialakítású, ami elsősorban az idősek, a babakocsival vagy kerekesszékkel utazók, valamint a mozgásukban korlátozott utasok számára jelent nagy segítséget. A járműben 36 ülés található, teljes befogadóképessége 76 fő.

A projekt keretében mindkét Komáromban buszmegállók újulnak meg, illetve a két végállomás is – a buszpályaudvarok. Észak-Komáromban néhány éve már felújították az épület külső részét, a mostani projekt keretében pedig a buszállomás belső tere újult meg: a váróterem, az emeleti részek, a szociális helyiségek. Jelenleg a kinti buszmegállók tetejének cseréje folyik, ez napokon belül befejeződhet. Ezen kívül megállók felújítására, illetve építésére is sor kerül a buszjárat útvonalán, Észak-Komáromban az Európa hotelnél, illetve a Petőfi utcán. Ezeknél – és a két fő buszpályaudvaron – egyúttal digitális okospaneleket helyeznek ki, melyek az utasok tájékoztatását szolgálják. Mutatják, mikor indul a busz, mi a célállomás, az adott megálló neve, mennyi a pontos idő. Sőt, a várakozók azt is megtudhatják, éppen merre jár a busz (GPS alapon). Ezen információkat és néhány más adatot egy mobilapplikáció segítségével is lehívhatják az emberek, melynek elkészítése ugyancsak része a fejlesztésnek.

Az ünnepélyes átadáson ugyanakkor nem hangzott el, pontosan mikortól jár majd a busz, és milyen menetrenddel. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt az üzemeltető Volánbusz sem. Úgy tudjuk, a járványintézkedések, illetve a két ország közötti határátlépéssel kapcsolatos szabályok következtében is akad bizonytalanság, és ebből kifolyólag néhány napig csak Magyarországon közlekedik majd a busz, viszont – jelen állás szerint – a június 24-től hatályba lépő új szabályoknak köszönhetően várhatóan már Észak-Komáromba is átjön az elektromos jármű.

(FRISS: Cikkünk nyomtatott megjelenése után a Volánbusz válaszolt kérdéseinkre: “Az elektromos autóbusz a pályázat értelmében a Dél-Komárom és Észak-Komárom között közlekedő járatokat végzi. A koronavírus járvány miatt bevezetetett határátkelésre vonatkozó szabályok miatt azonban ezen a vonalon bizonytalan ideig szünetel a forgalom. Annak érdekében, hogy a pályázat útján beszerzett autóbusz addig is az utasok kényelmét szolgálja, Dél-Komárom város helyi járatában – a 2-es, 23-as és 32-es vonalon teljesít, majd szolgálatot várhatóan 2021. július 1-jétől.”)

(csá)

Bővít a Foxconn dél-komáromi gyára

Szijjártó Péter dél-komáromi látogatásakor bejelentette azt is, hogy a helyi ipari parkban megtelepedett Foxconn elektronikai vállalat – a csoporthoz tartozó Cloud Network Technology Kft. – 5 milliárd forintos beruházást hajt végre. Ennek nyomán 17 ezer m2-rel növeli a raktár-kapacitási területét, valamint a cég foglalkoztatotti létszáma eléri a 600-at – értesüléseink szerint ez 50 új munkahelyet jelent. A vállalat ezáltal újabb megbízásokat tud teljesíteni a legnagyobb elektronikai cégek számára. A beruházáshoz a magyar kormány 1 milliárd forintos támogatást biztosít.

Top