Milyen lesz a jövő?

A választások előtt számos ígéret, jól hangzó szlogen és hirdetéscunami árasztja el a lakosokat, szinte minden csatornán keresztül. Én az egyik legfontosabb dolognak azt tartom, hogy az önkormányzati választásokra bejelentkezők számoljanak el az eddig elvégzett munkával. Ha pedig új jelöltek, akkor mutassák be, mit tudtak eddig elérni szakmai vonalon, mit sikerült tenni a közösségért, ahol élnek. Az elmúlt 4 évben az oktatásért és kultúráért felelős szakbizottságot vezettem a komáromi önkormányzatban, így ezt a két területet tudom értékelni.

Az egyik Nobel-díjas magyar tudóstól, Szent-Györgyi Alberttől származik az a gondolat, hogy „olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”. Az iskolákban persze elsődleges a jó tanári gárda, az önkormányzatnak viszont biztosítani kell az oktatási folyamathoz a lehető legjobb feltételeket. Komáromban közel két évtizedig alig történt valami, elkeserítő tény, hogy egyetlen iskola sem volt felújítva és több óvoda volt rossz, nem ritkán balesetveszélyes állapotban. Az elmúlt években szerencsére markáns változás történt e téren, prioritást élvezett az oktatási intézmények fejlesztése. Összességében 4 millió eurót meghaladó összeg ment ilyen célra.

A fejlesztések kivitelezése látható koncepciót követett. Elsőként az iskolák éttermei újultak meg minden iskolában és egy új is létesült. A konyhák működtetését visszakapták az iskolák, így sokkal hatékonyabban készül naponta sok ezer ebéd a diákoknak és a pedagógusoknak. Ugyancsak átfogó terv volt a belső tornatermek és a külső sportpályák felújítása, amely különösen a járvány után volt kiemelten fontos. A napokban zárulnak az utolsó építkezések, így már az összes iskolában korszerű kültéri mozgási lehetőségek kínálkoznak. Az iskolákban az épületek felújítása is elindult, az Eötvös teljesen fel lett újítva, a Jókaiban a főépület. Több helyen zajlott a nyílászárók, a világítás és a fűtési rendszer cseréje. A Komenský utcai iskola teljes felújítására beadott pályázat elbírálás alatt van, hamarosan pedig a Határőr utcai alapiskola támogatási kérelme is elkészül.

Az óvodák felújítása is folyamatos volt. Befejeződtek a munkák a Víz utcán, de megújult a Kapitány utcai óvoda, fejlesztések voltak Őrsújfalun is. A katasztrofális állapotban lévő Hajós utcai óvodában elindult végre a felújítás 570 ezer euró értékben, aminek köszönhetően visszaköltözhetnek a város egyik legnagyobb ovijába a gyerekek. Az építkezés folytatására két pályázati anyag készül, amivel megvalósulhat az óvoda teljes felújítása.

Bizottságunk a kultúra ügyeit is rendszeresen tárgyalta, e téren is jelentős fejlesztéseknek örülhettünk. Szinte az összes jelentős komáromi kulturális tér megújult. A művelődési házban hőszigetelési fejlesztések zajlottak, az intézmény előtti tér megújulásával, az egyedi szobor leleplezésével pedig végre méltó környezetet kapott a kultúra egyik központja városunkban. A Kiss Péntek József Kamaraterem kialakításával egy hiánypótló kulturális tér született. Megújult a Tiszti Pavilon kültéri nézőtere és színpada, ezzel a nyári előadások is rendezett környezetben valósulhatnak meg. Fontos megjegyezni, hogy a külterületeken, Kaván és Őrsújfalun is megújultak a kultúrházak, így e helyeken is civilizált körülmények között folyhat a munka. Őrsújfalun hatalmas elismerés illeti az ÉS?! Színházat, amely nem csak a munkálatokban és pályázatok írásában tette keményen a dolgát, de tartalommal is rendszeresen megtölti a közösségi helyet.

A sok rendezett tér azonban még nem elég, köszönet jár azoknak, akik ezt az utóbbi időben megtelítik gazdag programkínálattal. A VMK berkein belül elképesztő lendülettel szervezték újra a munkát, nemcsak számos programot szerveznek, hanem a köznevelés terén – balett, néptánc, színjátszás – is tevékenyek. A HashtagKN projektjükkel felkarolták a helyi tehetségeket, gyakran varázsoltak jó hangulatot a Klapka térre is. Ha bárki bejött a belvárosba a nyár folyamán, láthatta önzetlen munkájuk gyümölcsét.

Tennivaló még biztosan akad, de az elmúlt pár évben hatalmas volt a változás ezen a két területen. Sok-sok ember munkája kell a folytatáshoz, de amikor látjuk a megújuló iskolákat, vagy a megtelt kulturális tereket, akkor biztosan kijelenthetjük: megéri.

Szénássy Tímea

Felújítások az iskolákban és az óvodákban
Új közösségi tér a VMK előtt
Teljesen megújult az Eötvös iskola
Tanévnyitóra befejeződik az iskolai sportpályák felújítása
Közel egymillió megy az iskolakonyhákra

Top