Felújítások az iskolákban és óvodákban

Komárom. Hat oktatási intézményben zajlik valamilyen fejlesztés a nyár folyamán. A város saját forrásból idén több mint 1,3 millió eurót költ iskolákra és óvodákra.

A Kapitány utcai óvoda

Idén áprilisban hagyta jóvá a képviselőtestület az iskolaügyi fejlesztéseket. A legnagyobb összeget, félmillió eurót a Hajós utcai szlovák óvoda épülete statikai gondjainak megoldására fordítja a város. Szénássy Tímea, az iskolaügyi és kulturális bizottság elnöke elmondta, ugyan nem teljes körű felújításról van szó, viszont az épület végre biztonságossá válik, és az óvodások szeptemberben visszaköltözhetnek korábbi helyükre – az elmúlt két évben ugyanis a Határőr utcai iskola egyik épületszárnyát voltak kénytelenek használni. Folyamatban van a Kapitány utcai óvoda felújítása is, pontosabban a fejlesztés utolsó szakasza – az idén 125 éves óvoda épületének külső homlokzata újul meg, valamint a szociális helyiségeket is átépítik, amelyek már nem feleltek meg a közegészségügyi előírásoknak. A szeptemberi tanévkezdésig itt is befejeződnek a munkálatok. A Megyercsi utcai óvodában pedig a tetőt javítják ki 18 ezer eurós városi beruházással.

Jelentős fejlesztések lesznek több iskolában is. A Munka Utcai Alapiskolában teljes felújítás vár az atlétikai pályára és az iskola medencéjét is rendbe rakják – így végre használhatják majd a tanulók –, továbbá a belső világítást is korszerűsítik. A munkálatok összköltsége 250 ezer euró. A Jókai Mór Alapiskolában ugyancsak a világítást, továbbá a teljes fűtési rendszert modernizálják. Az iskola atlétikai pályája és kinti kosárlabdapályája is teljesen megújul. A fejlesztések 370 ezer euróba kerülnek. Végül a Határőr Utcai Alapiskolában a vízvezetéket 56 ezer euróból javítják – erre a célra a minisztérium is támogatást nyújt.

„A kultúráért és oktatásért felelős szakbizottság elnökeként örömmel mondhatom, hogy mindkét területen nagy előrelépés történt az elmúlt években – nyilatkozta a Deltának Szénássy Tímea. – Az elmúlt három évben, beleértve a most zajló beruházásokat, csaknem 4 millió euró értékben történtek fejlesztések az iskolaügy terén. Nagyon fontos volt, hogy az összes városi fenntartású iskola konyháját felújítottuk, hiszen ezekben naponta több ezer gyereknek főznek. Elmondhatjuk, hogy az idei évre az összes iskolánk sportpályája megújul – egy járvány utáni időszakban, amikor a rendszeres mozgás kulcsfontosságú. Több oktatási intézmény épülete újult meg, vagy éppen most zajlik a munka, az önkormányzat pedig további iskolák és óvodák rekonstrukciójának tervét is kidolgoztatta, néhány esetben pályázatok elbírálására várunk.” Hozzáfűzte, a gyarapodó és fejlődő város egyik alapja a színvonalas oktatás, és ehhez az önkormányzatnak a lehető legjobb feltételeket kell biztosítani a jövőben is.

A bizottság elnöke szerint a kultúra terén is látható a fejlődés, a járvány és a háború okozta nehézségek ellenére is: felújítások és átépítések zajlottak az Egressy Béni Városi Művelődési Központban és környékén, a Tiszti Pavilonban kívül-belül, a szabadtéri színpad és nézőtere is megújult, de még a városrészek kis kultúrházait is rendbe hozták.
(cs)
(Cikkünk a Delta augusztus 2-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Kezdődik az úrfelújítás Komáromban és a régióban
Teljesen megújult az őrsújfalui kultúrház
Új közösségi tér a komáromi VMK előtt
Új játszótér és új termek a komáromi oviban

Top