Új közösségi tér a komáromi VMK előtt

Komárom. Teljesen megújult az Egressy Béni Városi Művelődési Központ előtti tér, kövezett járdákkal, kistérrel, padokkal, fákkal és zölddel. Egyúttal egy új köztéri szoborral is gazdagodott a környék: leleplezték Čech Gábor szobrászművész Fémszínház című alkotását.

Múlt szerdán ünnepélyes keretek között adták át a komáromi művelődési központot körülölelő megújult közösségi teret. Új padokat helyeztek ki, virágágyásokat alakítottak ki, fákat és egyéb zöldet ültettek, kövezett járdákat építettek, kerékpárállványokat telepítettek, egyúttal akadálymentessé tették a főbejárathoz való lejutást. A 107 ezer eurós fejlesztést teljes egészében a város finanszírozta, a terveket Domján Nikolett és csapata készítette, a kivitelező a Korekt Kft. volt.

Lakatos Róbert, a művelődési központ igazgatója az avatón mérföldkőnek nevezte a felújítást, örömét fejezve ki, hogy immár méltó látványt nyújt az épület környéke – egyúttal megköszönte a városnak a beruházást. A jövőben közösségi térként szeretnék használni, akár különböző kisebb zenei vagy más produkciók helyszíne lehet. Az első fellépés már az átadáskor lezajlott: a VMK-ban működő Komáromi Táncműhely néptáncosai dobták fel a hangulatot.

Keszegh Béla polgármester emlékeztetett, nemrégiben megnyílt a VMK-ban a Kiss Péntek József Kamaraterem (magyar kormánytámogatásból), most az épület előtti tér szépült meg, hamarosan pedig az erre vezető útszakasz, továbbá a közvilágítás is megújul. Ezeken kívül két pályázat is elbírálásra vár: siker esetén a műszaki felszereltséget bővítenék, illetve az energetikai rendszert újítanák fel. Kiemelte, a város a jobb körülmények megteremtésében tud szerepet vállalni, az intézményt viszont a VMK szakmai csapata képes megtölteni kulturális tartalommal, ami láthatólag sikerül is.

Legutóbb a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozót szervezték meg 800 táncos részvételével, jelenleg pedig a hashtagKN elnevezésű zenei projekt szervezése zajlik, ami fiatal zenészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, és amelyre a várakozásokhoz képest sokkal többen jelentkeztek. Eközben egyre nő az intézményben működő kulturális műhelyek és csoportok száma is.

Az átadó végén leleplezték a VMK előtt felállított, Fémszínház című köztéri fémszobrot, amely Čech Gábor alkotása.

(csá)

Újjáéledő táncházmozgalom Komáromban
Bábterem lesz a VMK-ban, szépül a környék is
Lakatos Róbert a VMK új igazgatója

Top