Mérföldkőhöz érkezett a stadionépítés

Rögös út vezetett addig, míg tavaly júniusban megkezdődött a Komáromi Football Club új stadionjának építése, azóta azonban folyamatosan zajlanak a munkálatok, melyek mérföldkőhöz érkeztek. Hamarosan ugyanis elkezdik építeni a főépület tetőzetét, ha ez elkészül, már gyorsabban haladhatnak a belső munkálatokkal. A fő kivitelező szerint tartható az ütemterv, ami azt jelenti, hogy szeptemberben már bajnoki mérkőzéseket lehet rendezni a teljesen megújult komáromi stadionban.

2023 júniusában a bontási munkálatokkal kezdődött meg a KFC új stadionjának teljes körű felújítása – gyakorlatilag egy új stadion építése – az észak-komáromi Delaty 9 Project s.r.o. és a magyarországi Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. alkotta konzorcium kivitelezésében, 19 millió euróból. A szükséges anyagiakat magyarországi támogatásból állja a futballklub, a pénz rendelkezésre áll.

A stadionrekonstrukció első fázisában elbontották a főépület felső szintjét és a falrészek zömét, illetve a pályát körülölelő földsáncokat és betonelemeket, majd az új pálya építése került sorra. Közelebb hozták a főtribünhöz, megemelték 1,2 méterrel, beépítve alá a fűtésrendszert, az öntözőberendezéseket és a vízelvezetést – magyarázta Csémy Attila, a Delaty 9 Project s.r.o. vállalat tulajdonosa.

Mostanra teljesen elkészült a pálya, szépen növekedik a fű, ülepedik a talaj. „Egy olyan új hibrid technológiával készült a pálya füvesítése, amely szinte egyedülálló Európában – eddig csak két másik pályán alkalmazták ezt az újszerű megoldást. A lényege az, hogy a pálya 15 százalékán van műfű, a többi részén természetes fű nő, ám ezek egy szőnyegbe vannak beültetve – ez azért fontos, hogy a labdarúgók ne tudják kirúgni a fűcsomókat“ – vázolta a kivitelező, hozzáfűzve, a napokban épp Zsolnáról jöttek megnézni, milyen ez a korszerű megoldás. Rámutatott, a pálya megemelése és a lelátókhoz közelebb helyezése azt szolgálja, hogy a nézőknek jobb rálátása legyen a pályán történtekre – ez nemcsak egy futballmeccs esetén kívánatos, hanem más rendezvények esetén is, például ha koncertet tartanak majd az új multifunkciós létesítményben.

Az új, U-alakú lelátók alapozása is elkészült már, erre húzzák majd fel az acélszerkezetű nézőteret – ezek legyártása folyamatban van. Jelenleg gőzerővel zajlik a főépületen két új szint építése (a legfelső régi emeletet korábban lebontották), aminek befejezése után – heteken belül – a tetőszerkezet építése kerül sorra. „Ez mérföldkő a stadion rekonstrukciójában, hiszen a tetőzet megépítése után már gyorsabban tudunk haladni a belső munkákkal“ – hangsúlyozta. Ezzel párhuzamosan elkezdik a stadion melletti kisebb edzőpálya építését is.

Csémy Attila kiemelte, a közbeszerzés megnyerése után konzorciumuk egyik fő célkitűzése az volt, hogy minél több helyi alvállalkozóval működjenek közre, ezzel munkát adva a régióban élőknek, illetve bevételhez juttatva a cégeket. Ez a törekvésük teljesült, a stadion építésén dolgozók túlnyomó többsége a komáromi régióhoz köthető.

Kérdésünkre megerősítette, kivitelezőként mind a klubbal, mind Komárom önkormányzatával jó a kapcsolatuk, zavartalan az együttműködés. „A beruházás fő célja, hogy a KFC és a tulajdonos város is egy remek létesítménnyel gazdagodjon, ami a futballon kívül más rendezvények befogadására is alkalmas lesz.“

Tavaly augusztusban egy tragikus baleset árnyékolta be a stadionépítést: egy bontási munkálatokat végző férfi – az egyik alvállalkozó alkalmazottja – két emelet magasságból lezuhant és a kórházba szállítás után meghalt. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a kivitelező cég tulajdonosa elmondta, a hatóságok lefolytatták a szükséges vizsgálatokat, de nem indult velük szemben eljárás, a munkavédelmi előírásokat ugyanis betartották – a szomorú esemény ezért nem okozott fennakadást az építkezésben.

A stadionépítés tehát folyamatos, a terveknek megfelelően halad, előreláthatólag nem lesz gond azzal, hogy a nyár végére be is fejeződjön. A nyáron kezdődő következő szezon első hazai bajnoki mérkőzéseit a KFC-nek valószínűleg még albérletben kell lejátszania, ám szeptemberben a teljesen megújult saját otthonában rendezheti a mérkőzéseket. Remélhetőleg már a feljutás után, a legfelső szintű bajnokságban, a Niké Ligában.

5300 néző lesz a teltház

Az új komáromi stadion befogadóképessége 5300 néző lesz, ám köszönhetően az U-alakban elhelyezett, acélszerkezetű lelátóknak, viszonylag könnyen bővíthető a jövőben, amennyiben szükséges. A főépülethez hozzáépítenek mindkét oldalon – ez jelenleg is zajlik –, a földszinti öltözők, bemelegítő helyiség fölött lesz egy szállodarész 20 szobával, a másodikon külön wellness-részleg szaunával, a legfelső emeleten pedig egy VIP-részleg – SKYBOX és VIP-székek –, továbbá irodahelyiségek. Természetesen lesz külön étterem, büfék a nézők számára, fanshop, szociális helyiségek, illetve két lift is üzemel majd. Vagyis a létesítményben minden adott lesz ahhoz, hogy ne csak futballmeccseknek adjon otthont, hanem más rendezvényeknek és eseményeknek is – az ezzel kapcsolatos bérleti díjakból a klub bevételhez juthat, amiből fedezhető a működési költségek egy része.

Csaba Ádám

A KFC felújítaná a röpicsarnokot
Radványi Miklós legjei: Diňa, Simon, Dunga és a többiek…
Terv szerint épül az új stadion
Nincs több akadály, kezdődik a stadionépítés

Top