Nincs több akadály, kezdődik a stadionépítés

Legkésőbb május közepén megkezdődik a Komáromi Football Club stadionjának teljes körű felújítása – vagyis gyakorlatilag egy új építése a meglévő főépület átépítésével. Rögös út vezetett idáig, ám mostanra elhárult az utolsó akadály is: Baráth György, a klub elnöke múlt hétfőn aláírta a közbeszerzést megnyerő konzorciummal a kivitelezésről szóló szerződést.

Még 2017-ben derült ki, magyar állami támogatással újjáépülhet a KFC stadionja. A futballklubnak végül, három lépcsőben összesen 11 millió eurónyi magyarországi támogatást utaltak át, emellett utánpótlás-nevelésre és eszközökre is pénzforrásokat kapott. A klub 2020 nyarán mutatta be a terveket, majd 2021 őszén írta ki a közbeszerzést, amely csak most márciusban zárult le végleg.

A vesztes cégek lassították a közbeszerzést

Összesen 5 vállalat és társaság tett ajánlatot a stadionépítésre, amelyek közül egy helyi és egy magyarországi vállalat alkotta konzorciumot értékelték a legkedvezőbbnek – a Skupinka SK2 elnevezésű konzorciumot az észak-komáromi székhelyű Delaty 9 Project s.r.o., valamint a felcsúti Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. alkotják, melyek közül előbbi a vezető partner.

Bár már tavaly ősszel kiválasztották a kivitelezőt, több vesztes társaság is panaszt tett, illetve kifogásokkal élt a közbeszerzés lebonyolításával kapcsolatban, így újra és újra el kellett halasztani a kivitelezési szerződés aláírását. Idén március közepére lezárult az utolsó ellenőrzés, elutasították az utolsó panaszt is, így március 27-én a nyertes pályázó részéről Csémy Attila, a Delaty 9 Project igazgatója, a klub részéről Baráth György elnök aláírták a megállapodást a stadion átépítéséről.

„Már régóta vártunk erre a napra. Komárom városa megérdemel egy modern sportkomplexumot, amely megfelel a szakmai és a nagyközönség elvárásainak egyaránt. Örülök, hogy túl vagyunk a kivitelező kiválasztásának rendkívül nehéz szakaszán. Az egész folyamat során számos problémával és bonyodalommal kellett szembenéznünk, amelyeket az egyes jelentkezők idéztek elő, de végül sikeresen, a törvényeknek megfelelően lezártuk a folyamatot. Szilárdan hiszem, hogy az új stadion a létesítményeivel együtt nemcsak a labdarúgókat fogja jól szolgálni, hanem a közösség számára is érdekes teret biztosít majd a különböző rendezvények és a Komáromban szervezett események számára” – nyilatkozta Baráth György, a KFC elnöke.

11 helyett 19 millióba kerül

A közbeszerzést ugyan 11 millió euróra írták ki 2021-ben (amely pénzösszeg a klub számláján van), a beérkező ajánlatok azonban ennél jóval magasabbak voltak – ennek fő oka, hogy az elmúlt bő másfél évben drasztikusan drágultak az építőanyagárak. Így a legalacsonyabb árat kínáló nyertes konzorcium is 19 millió eurós ajánlatot tett. Jelenleg azonban ennyi pénzforrás nem áll a klub rendelkezésére, ám ennek ellenére Baráth György és Hajtman Zoltán, a KFC alelnöke bizakodó – úgy vélik, amikorra kell, sikerül előteremteniük a hiányzó összeget. Kérdésünkre a klubelnök elmondta, folynak az ezzel kapcsolatos egyeztetések, többek között magyar és szlovák állami pályázatok útján próbálják biztosítani a szükséges pénzforrást.

A klubvezetők megerősítették, májusban mindenképp kezdetét veszi a stadionépítés. „Pontos időpontot még nem szeretnék mondani, ám a KFC május 12-én játssza a szezon utolsó hazai bajnokiját, valószínűleg a mérkőzést követő napokban kezdődik az építkezés. Először a pálya körüli beton- és földkaréjokat bontják el, majd a pálya rekonstrukciója következik, utána az új lelátók építése, végül a meglévő főépület, főtribün kerül sorra. A főépületen belül az öltözők felújítása zajlik majd, illetve mindazon fejlesztések prioritást élveznek, amelyek az előírások szerint elengedhetetlenek egy mérkőzés megrendezéséhez. Szándékunk szerint ugyanis a lehető leghamarabb szeretnénk újra saját stadionunkban játszani, lehetőleg már a következő idény tavaszán” – mondta el Baráth György, megjegyezve, amíg szükséges – a következő bajnokság őszi szezonjában biztosan – a KFC Vágsellyén játssza majd hazai bajnoki mérkőzéseit. Megerősítette, a stadion rekonstrukciója a 2020 nyarán bemutatott tervek szerint zajlik majd.

Legkésőbb jövő nyárra befejeződik

A stadionfejlesztés utolsó szakasza tehát a főépületet érinti majd. Olyan munkálatok maradnak a végére, amelyek nem befolyásolják egy bajnoki megrendezését – pl. a szállodarész, a wellness-részleg kiépítése. Annyi bizonyos, hogy a munkálatokat a kezdéstől számítva 15 hónapon belül be kell fejezni – tehát 2024 augusztusára el kell készülnie az új sportlétesítménynek.

Nem kispályások a kivitelezők

A kivitelező konzorciumot alkotó vállalatok nem először építenek stadiont. Csémy Attila, a helyi Delaty 9 Project, s.r.o. tulajdonosa elmondta, 2002 óta csak sportberuházások kivitelezésével foglalkoznak. „Cégünk az elmúlt évek során jónéhány kiemelkedő projekt kivitelezését mondhatja magáénak, mint például a Hidegkuti Nándor Stadion (volt MTK-stadion), a szombathelyi Haladás Sport Komplexum, a MOL Aréna Dunaszerdahely, a sepsiszentgyörgyi OSK Aréna Erdélyben, az új eszéki stadion Horvátországban, az UTE Szusza Ferenc Stadion, a Pancho Aréna, a szegedi Pick Aréna és nem utolsósorban a tatabányai Multifunkcionális Központ” – mondta el kérdésünkre.

A Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. pedig ugyancsak jelentős referenciákkal rendelkezik. A sporttal kapcsolatos beruházások tekintetében ők építették a Puskás Akadémia Sport és Konferencia Központját, a Nemzeti Lovardát, valamint a tatabányai Multifunkcionális Központ generálkivitelezői is ők voltak.

Csaba Ádám

Ilyen lesz a KFC új stadionja
Végre lezárult a KFC-ügy

Top