Ilyen lesz az új gadóci lakónegyed

Komárom. Ezer ember lakhatását biztosíthatják az egykori gadóci silókban kialakítandó lakások és a mellette épülő négyszintes lakóházak. Az új lakónegyed projektje az Ikertornyok – Gadóc (Dvojičky – Hadovce) nevet viseli. Már eldőlt, hogy milyen tervek alapján készülne a lakópark, ugyanakkor az építkezés megkezdéséhez szükséges engedélyeztetési eljárások még kezdeti szakaszban vannak. A beruházó tehát dolgozik a projekten, ugyanakkor egyelőre még nem jelenthető ki, hogy biztosan meg is épül a lakópark, illetve az sem ismert, hogy mikor kezdődhetne a kivitelezés.

Még a kommunista rendszerben, a ’80-as években kezdték építeni a Komáromhoz tartozó Gadócon azt a két betontornyot, amit elsőként vesznek észre a Gúta felől érkezők. Eredetileg gabonasilóknak épültek, ám soha nem készültek el teljesen, így magtárként sem használták a 16 emelet magas építményeket – a rendszerváltás közbeszólt. A ’90-es években aztán fokozatosan megkopasztották a szocialista mementót: az ablakkeretek a vasgyűjtésbe vándoroltak, minden mozdítható és pénzzé tehető dolgot széthordtak a környék „gyűjtögetői“. Eltelt három évtized, a gabonasilók még mindig szilárdan merednek az ég felé, ám kifejezetten ronda látványt nyújtanak.

2021-ben aztán a betonépítmények és a környező terület tulajdonosa, a pozsonyi székhelyű PROCTOR Kft. kérvényezte az önkormányzatnál a telek átminősítését mezőgazdasággal kapcsolatos ipari területről lakóövezetre, egyúttal azt, hogy a beépíthetőség 25 százalékos legyen, miközben a zöld területek arányát legalább 40 százalékban határozzák meg. 2021 decemberében az önkormányzat jóváhagyta, hogy a kérvénynek megfelelően módosuljon Komárom területrendezési terve.

Kiépítik az infrastruktúrát

A képviselők részéről ugyanakkor még az első körben elhangoztak aggályok, ám ezekre a társaság azóta megfelelő válaszokat adott. A Tristan studio vezető tervezője, Marián Frejo építész tavaly májusi dokumentációjában (mely az építési engedély megszerzéséhez készült) szerepel, hogy a beruházó kiépíti a közműhálózatot és infrastruktúrát, beleértve a villany-, gáz- és vízvezetékeket, esővíz- és szennyvízcsatornákat, közvilágítást, bekötőutakat és járdákat. Ezeket aztán csatlakoztatják a meglévő hálózatokhoz, infrastruktúrához. „Az összes hálózat üzemeltetője pozitívan értékelte a projektben vázolt megoldásainkat“ – válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre a beruházó vállalat. Korábban a komáromi vízmű, a KOMVaK vezérigazgatója, Ruman Patrik elengedhetetlennek nevezte, hogy egy szivattyúállomást építsenek a csatornázás lefektetésekor – ez része is a terveknek. Ugyancsak a beruházónak kell megoldania az új lakónegyed rákötését a Gúta és Komárom közötti 532-es másodosztályú megyei útra – ezt egy új kereszteződés kialakításával oldanák meg.

Ezer embernek nyújthat új otthont

A 60 méter magas, acélszerkezetű betonsilókat a tervek szerint 15 emeletes lakóházzá alakítják át – a területrendezési terv 16 emeletet engedélyezne. Mindegyik toronyban két-két lépcsőházat alakítanak ki, természetesen liftekkel. A tornyokban összesen 208 lakás kap helyet, ezek zöme kisebbnek mondható. Összesen 130 kétszobás lakás készül – 48 négyzetméterestől csaknem 60 négyzetméteresig –, valamint 78 háromszobás is, 74 és 81 m2 között.

A két magas építményt egy új épületrésszel kötik össze, melyben egyrészt garázsokat alakítanak ki, másrészt kényelmi szolgáltatások befogadására alkalmas tereket, helyiségeket. Az új épületrész négyszintes lesz, kettő talajszint alatti.

A lakópark része két négyszintes lakóház is, melyet az ikertornyoktól északnyugatra építenének meg – egy lakótömbnek 5 bejárata lenne. Ezekben 110 lakást alakítanak ki, mindegyiket kétszobásra és 51 négyzetméteresre tervezik.

A lakópark egészében tehát 318 lakással számolnak, melyek nagy többsége kétszobás. Összesen 500 parkolóhelyet létesítenek, ezek közül 246 garázs, a többi szabadtéri parkolóhely. A Proctor vállalat képviselője szerint a gadóci lakónegyedben valamivel több mint ezer ember lelhet új otthonra – nagyjából 700-an a tornyokba, 330-an a négyszintes lakótömbökbe költözhetnek.

Két évig épülne

Egyelőre azonban teljesen bizonytalan, hogy mikor kezdődhet a kivitelezés. „Az engedélyeztetési eljárás kezdetén tartunk, egyelőre még az építési engedély kiadására vonatkozó kérvényt sem nyújtottuk be. Az emissziós, valamint a közlekedéssel és a zajszinttel kapcsolatos tanulmány ugyanakkor már elkészült, ahogy a környezeti hatástanulmány is pozitív elbírálással zárult“ – válaszolta kérdésünkre a beruházó, megerősítve azt is, a lakópark Marián Frejo tervei alapján építenék meg.

Az építkezés viszont csak a jogerős építési engedély birtokában indulhat, illetve akkor, ha biztosított az ingatlanfejlesztés finanszírozása is – a teljes beruházás költségét több mint 32 millió euróra becsülik. A projekt dokumentációjából kiderül, az építkezés időtartamát 2 évre teszik.

Csaba Ádám
(látványtervek: Tristan studio, Marián Frejo)

Kapcsolódó cikkeink:
Lakóházzá alakítanák át a gadóci silókat
A vitás ingatlanfejlesztéseket is jóváhagyták
Gőzerővel épül a VIVA Lakópark
Megkeződött a telkek értékesítése a gútai Déli Zónában

Top