Megkezdődött a telkek értékesítése a Déli Zónában

Gúta. Első körben 11, családi házak építésére szolgáló telket kínál eladásra a Déli Zóna elnevezésű városrészben a gútai önkormányzat. A tervek szerint épül majd itt két, egyenként 24 lakásos bérház, 13 épületegyüttesből álló sorház és egy üzletközpont is.

Közel két évtizede merült fel először, hogy a város déli részén zöldmezős beruházásként egy új lakóövezetet hozzanak létre, ahol elsősorban fiatal családok juthatnak építkezési telkekhez. A megvalósítás azonban egyre-másra elodázódott, elsősorban azért, mert a terület nem volt közművesítve. Volt olyan elképzelés, hogy a telkek eladásából származó bevételből finanszírozzák a közművesítést, de ez a számítás nem jött be. Később egy cseh befektető hitegette az önkormányzatot, hogy lakóparkot alakít ki ott, majd hosszas tárgyalások folytak a villanyteleppel megfelelő trafóállomás kiépítéséről. 2021-ben végre megszületett a döntés, hogy a város saját forrásból közművesítteti a területet, és a közbeszerzést 660 ezer eurós árajánlattal megnyert, somorjai székhelyű cég mostanra nagyrészt el is végezte a munkálatokat.

Így az önkormányzat végre felkínálhatta az első 11, immár közművesített telket eladásra. A februári testületi ülésen a képviselők által jóváhagyott feltételek közt szerepel, hogy az igénylőnek gútai illetőségűnek kell lennie. A hivatal egy ötpontos kritériumrendszert dolgozott ki, pl. magasabb pont jár a házastársaknak, a 35 évnél fiatalabb jelentkezőknek, a több gyermeket nevelőknek. Mindezek alapján kialakul egy sorrend, és a 11 legtöbb pontot szerző kérvényező juthat hozzá 31 euró/négyzetméter áron a 8-10 áras telkek valamelyikéhez. A vevőnek vállalnia kell, hogy két éven belül érvényes építkezési engedélyt szerez és öt éven belül felépíti házát.

A képviselők további 10, családi ház építésére alkalmas telek eladási szándékát is elfogadták, csakúgy, mint egy 13 lakásegységet tartalmazó sorház építésére szolgáló telek értékesítési szándékát. Ezeket nyilvános versenytárgyaláson hirdeti meg a város, a kritériumokról a következő testületi ülésen döntenek. Az viszont már biztos, hogy ezen építkezési telkek megvásárlására már nem csak gútaiak jelentkezhetnek. A kikiáltási ár ebben az esetben is 31 euró/négyzetméter.

Mészáros Imre, a városi hivatal építésügyi osztályvezetője az ülésen arról is beszámolt, hogy új közbeszerzést kell kiírni a szintén a Déli Zónába tervezett 2×24 lakásos tömbház megépítésére. A korábbi közbeszerzés nyertese ugyanis az építkezési anyagok árának drasztikus emelkedése miatt nem írta alá a szerződést. A háromszintes lakóházba egy-, két- és háromszobás lakásokat terveztek.

A hivatalhoz tavaly két beruházó is telekvásárlási kérvénnyel fordult. „Az egyik kérvényező, egy privigyei központú cég, a Kauflanddal tárgyal, amely itt nyitna bevásárlóközpontot, illetve több üzletet magába foglaló Family Centert is tervez ide építeni első fázisban – pontosított Halász Béla polgármester. – Ezt nagy lehetőségnek látom, a Déli Zónában végre elindul valami. A befektető ígérete szerint ők kiépítenék az infrastruktúrát is, a Kauflandot pedig már 2024-ben szeretnék megnyitni.” A telekeladás feltételeit a hivatal a következő testületi ülésen terjeszti be.

(vkm)

Top