Ilyen lesz az egyházi iskola

Modern iskolaközpont épül Gútán. Vajon mikorra készül el?

Eredetileg 2018 decemberére kellene befejeződnie az idei iskolai tanévet öt különböző épületben elkezdő gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskola felújításának. Erre azonban az intézmény igazgatónője szerint már nincs sok esély, ugyanis még a közbeszerzési eljárás sem zárult le. Feltételezhetően tehát az iskola számára továbbra is marad az egyetlen megoldás: az „albérleti lét“. Érdemes azonban várni, lapunk birtokába került tervek ugyanis arról árulkodnak, hogy Gútán egy modern, 21. századi iskolaközpont épül.

II. Rákóczi Ferenc Alapiskola, Corvin Mátyás Alapiskola, az Erdő utcai szlovák óvoda, valamint a Templom tér 32. szám alatti épület, közismertebb nevén a szolgáltatások háza. 2017 szeptemberétől – „szétaprózódva“ – ezekben az épületekben működik a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont. Az eredetileg a Brünni téren található „otthonukból“ azért kellett elköltöznie az intézmény óvodai és iskolai osztályainak és a teljes igazgatóságnak, hogy az iskolaközpontban a magyar kormány 1,8 millió eurós támogatásának köszönhetően elkezdődhessenek a felújítási munkálatok.

A költözés azonban nem ment teljesen zökkenőmentesen: a tavalyi iskolai tanév végén a két önkormányzati alapiskola helyhiányra hivatkozva vonakodott befogadni az egyházi intézmény diákjait – egy ideig tehát úgy tűnt, patthelyzet alakul ki az ügyben. Ebben persze közrejátszhatott az is, hogy a két városi iskolának egymással sem volt felhőtlen a viszonya. A konfliktus (amely az utóbbi időben ugyan oldódni látszik) különösen akkor vált élessé, amikor (még tavaly tavasszal) felmerült egy „szuperiskola“, vagyis a két intézmény összevonásának ötlete. A történetet jól ismerhetik olvasóink, hiszen lapunk hasábjain több alkalommal is foglalkoztunk és írtunk a két iskola összevonásáról szóló, már elfogadott, majd a nagy ellenállás miatt polgármesteri vétóval eltörölt határozatról. A helyi iskolaügyi kérdés országos méretűvé kerekedett, és bár sok pozitívumot nem hozott, arra azért rámutatott, egy alapvetően szakmai jellegű vitában hogyan válhatnak meghatározóvá az érzelmileg túlfűtött, elfogult vélekedések.

Cirkv03 (1)

Nincsen öröm üröm nélkül

Kár lenne ugyanakkor tagadni, hogy a fentiek mellett az egyházi iskola egy másik, sajátos konfliktushelyzetbe is belekerült. Gútán többen is ferde szemmel néztek az intézményre, mert úgy vélték, egy olyan jelentős támogatás, mint amilyet a magyar kormány nyújtott a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontnak, egy olyan helyzetben, amikor az iskolák között – akár településeken belül is – óriási verseny folyik a gyermekekért, behozhatatlan versenyelőnyt teremt. Az öröm és az elégedettség, hogy egy modern, a 21. század kívánalmainak megfelelő iskola épül Gútán, nem volt tehát teljesen felhőtlen, így az egyházi iskolának ebben a „présben“ kellett gyors megoldást találnia a kérdésre: szeptemberben hol kezdheti meg az új tanévet.

„Senkit sem szeretnénk leterhelni, elsősorban egyenlőséget és együttműködést várunk. Fordított esetben nem haboztunk segíteni, amikor a városi ebédlő felújítása miatt a diákok nálunk étkeztek. Mivel az alapiskola alsó tagozatosairól van szó, akiknek bizonyos igényeik vannak, ezért az alapiskolai intézmények erre a megfelelőek” – próbálta kollégáit „jobb belátásra bírni“ még egy tavaly júniusi önkormányzati ülésen Tóth Árpád, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont igazgatóhelyettese, miután azt tapasztalta, a két városi iskola nem siet segítő kezet nyújtani. Hasonló szellemben nyilatkozott Madarász Róbert városi képviselő, az önkormányzat mellett működő iskolaügyi bizottság elnöke, aki szerint a felvázolt (elsősorban a helyhiány jelentette) problémák megoldhatók, csak jóindulat szükséges hozzá.

A szeptemberi tanévkezdésre – jóllehet némi önkormányzati „segédlettel“ – végül sikerült megegyezni: az egyházi iskola alsó tagozatosait (összesen öt osztályt) a két városi iskolába, illetve az Erdő utcai szlovák oviba helyezték el. Az egyházi alapiskola két elsős osztálya a Corvinba, másodikosai a Rákóczi, harmadikosai és negyedikesei pedig a volt Erdő utcai óvodakonyha épületébe kerültek. (A felső tagozatos diákokat és az igazgatóságot a szolgáltatások házában helyezték el, ez azonban városi iskolai intézményeket nem érintett.)

Cirkv01 (1)

Még csak „papíriskola“

Decsi Katalin igazgatónő lapunknak azt mondja, bár jelenleg a város öt különböző pontján működnek, ráadásul egy hatodik épületbe járnak étkezni, az oktatás szeptembertől problémamentesen zajlik. Azért, hogy immár fél éve minden gond nélkül megy, elsősorban a pedagógusoknak és a szülőknek tartozik hálával – teszi hozzá. Kérdés ugyanakkor, hogy meddig tart a szülők és a befogadó intézmények türelme. A költözéshez hasonlóan ugyanis a felújítás sem zajlik zökkenőmentesen. Az eredeti tervek szerint a 2018/2019-es tanévet már felújított épületekben szerették volna elkezdeni, erre azonban nem sok esély mutatkozik, ugyanis különböző okok miatt még a közbeszerzési eljárás sem zárult le.

„Egyelőre még csak a ‘papíriskolát’ építjük: vagy­is jelenleg is zajlik a közbeszerzés és az építkezési engedélyek beszerzése. A támogatást nyújtó magyar fél a felmerülő problémák ellenére továbbra is rendkívül megértő“ – ismeri el az igazgatónő. Arra, hogy mi az oka a projekt csúszásának, nincsenek egyértelmű válaszok. Úgy tudjuk, hogy a hatóságok egy közbeszerzést már lefolytattak, de formai okokra hivatkozva végül megszüntették azt. Jelen pillanatban csupán egyvalami biztos: a megállapodások szerint a felújítás körülbelül tíz hónapot vesz majd igénybe, vagyis – a legoptimistább verzió szerint – ha idén tavasszal végre elkezdődnek a munkák a Brünni téren, legkorábban az egyházi iskola akkor is csak egy év múlva, jövő tavasszal költözhet vissza eredeti, immár felújított otthonába. Addig pedig továbbra is marad az albérlet.

Újra lehet gimnáziumi osztály

Érdemes lesz azonban kivárni ezt az időt. Lapunk birtokába került tervek alapján ugyanis egy látványos, modern iskolaközpont épül majd fel Gútán. Nemcsak a belső vezetékeket, fűtésrendszert, nyílászárókat cserélik le, de új külsőt (és szigetelést) is kapnak az épületek. Az iskolaközpont jelenleg öt pavilonból áll, ez a felújítás után is így marad, ebből négy pavilonra azonban egy-egy emeletet húznak, ráadásul egy konyha, illetve étterem, egy-egy természettudományi szaktanterem és műhely is kialakításra kerül. Külön pavilonban kap majd helyet az intézmény két óvodai osztálya, a többiben pedig az 1-9. évfolyamokkal működő alapiskola, valamint az iskolaközpont újrainduló gimnáziuma. Hogy a gimnáziumi oktatás mikor kezdődhet el, még kérdéses, de nem előzmény nélküli: az egyházi intézmény ugyanis 1992-ben középiskolaként indult, igaz: akkor még nyolcosztályos évfolyamokkal. Az utolsó osztály 2016-ban érettségizett le, azóta nem működik a gimi, az újraindulást hagyományos, négyosztályos rendszerben képzelik el. Decsi Katalin igazgatónő szerint Gútának szüksége van gimnáziumra (a városnak jelenleg csupán közép- és szakiskolája van), és ráadásul sem a pedagógus-, sem a diákhiány nem jelentene számukra gondot: a tanárok nagy része ugyanis már a gimnáziumi időkben is az intézményben tanított, a diákokat pedig a végzős alapiskolásaik közül toboroznák.

Langschadl Mátyás

Top