Gútán megtalálták az örök boldogságot

Lélekemelő és érzelemgazdag életvezetési programba csatlakozott tavaly a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont. Sikeresen teljesítették az ajánlott feladatokat, megkapták az Örökös Boldog Iskola címet.

Kis dolgokban is meg lehet találni a boldogságot. Röviden így lehetne jellemezni a Boldogságóra nevű iskolai programot, amit tavaly Szlovákiában elsőként a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont vezetett be. A kicsik annyira megkedvelték és örömmel teljesítették az ajánlott feladatokat, hogy a napokban több száz más iskolával egyetemben Budapesten, a Boldogság­óra-program éves találkozóján megkapták az Örökös Boldog Iskola megtisztelő címet. Dombi Katalin, az egyházi iskolai intézmény egyik igazgatóhelyettese, a Boldogságóra-program koordinátora vidáman újságolta a hírt, és részletesen elmesélte a program tanórákon való alkalmazásának módszerét. A Boldogságprogram megálmodója Bagdi Bella volt, aki Bagdy Emőke, neves magyar klinikai szakpszichológussal közösen alkotta meg a programot. Ennek lényege, hogy a pozitív pszichológia alapján ötletekkel és módszertani segítséggel a programban résztvevők fejleszthessék a boldogságra való képességüket. Az egyre szélesebb körben elismert módszer Gútán is számos pozitív eredménnyel járt. „Megmutatom a kisdiákoknak, hogy még egy negatív esetben is meg lehet találni azt, amivel aztán az adott élményt pozitívan tudjuk megélni. A rossz dolgokban is keressük a jót. Tavaly másodikosaim voltak, idén már egy év tapasztalatával tudunk ismét nekiállni” – fogalmaz Dombi.

b03

Jót a jóval

A tizenkét témát felölelő játékos és élménydús feladatok hónapról hónapra új kihívás elé állítják a résztvevőket. Ám semmi sem kötelező vagy kényszer, a feladatsorok kidolgozása önkéntes alapon történik. A gyerekek pedig rendkívül nyitottak rá. „Nem egy problémamentes életmodellt kínál, hanem, hogy a program segítségével a gyerekek könnyebben tudjanak szembenézni a kihívásokkal és megbirkózzanak az életükben felmerülő problémákkal” – ecseteli Dombi Katalin. Magát a programot illetően sem kell nagy nehézségű feladatok elvégzésére gondolni, hiszen lépésről lépésre haladva lehet megismerkedni a boldogság különböző összetevőivel és feltételeivel, mint a hála, az optimizmus, a kapcsolatok ápolása és a jócselekedetek, valamint a célratörő magatartás és az ahhoz vezető megküzdési stratégiák, illetve az apró örömök megtalálása, a testmozgás jótékony hatása és mindezzel együtt a fenntartható boldogság állapotának elérése. Mindez nem egy egzakt tudomány, sem pedig elérhetetlen életérzés. „Minden kihívás tanít valamire, vagy éppen figyelmeztet. Diákjaimnak elmagyarázom, hogy még a rossz jegy is lehet ösztönző és ott nincs vége a világnak, újabb feladatok állnak előttük.” Az elméleti rész mellett a Boldogság­óra-program számos kiegészítő, módszertani és gyakorlati segítséget is nyújt. Az érdeklődő pedagógusok egy óravázlatot kapnak, aminek alapján az egyes témákat adaptálhatják a tanrendbe. A tanulók számára elkészített tíz témát háromféleképpen lehet feldolgoztatni és az egyes témákhoz Bagdi Bella-dal is kapcsolódik.

b04

Örülni a kevésnek is

A Boldogságóra-programot elsőként az osztályfőnöki órák keretében tartják, azonban Dombi Katalin szerint bármelyik tantárgy oktatásában alkalmazni lehet. “Nincs semmilyen megkötés, a boldogsagora.hu oldalon bárki ingyenesen regisztrálhat, megkapja az alap módszertani anyagokat, térítésmentesen használhatja. A Boldog Iskola, illetve az Örökös Boldog Iskola cím megszerzése vagy elnyerése pedig elismerő cím, ami jelzi, hogy az adott iskolában a feladatokat több osztály rendszeresen feltöltötte a program honlapjára. Ez minden résztvevőnek jelzés a munkájáról” – fogalmaz Dombi Katalin. Nagy segítséget nyújtanak a korosztályonként kidolgozott és új, bővített kiadásban megjelent Boldogságóra kézikönyvek és munkafüzetek is. A gútai pedagógus tapasztalatai szerint a programban résztvevő diákoknál megnő a magabiztosság, sokkal kitartóbbak, nyitottabbak lesznek és könnyebben észreveszik az élet szépségeit, az örömteli pillanatokat. Bár az iskola egyházi jellegét tekintve közelebb állhat hozzá a lelki-szellemi nevelés, Dombi szerint mégis bármelyik iskolában és bármelyik korosztálynál alkalmazható a program. Ebben munkafüzetek és kézikönyvek segítenek.

b01

Boldog világ

A Boldogságóra komoly és nagynevű szakemberek ötleteiből állt össze. Köztük van Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának vezetője, illetve számos nemzetközileg is elismert boldogságkutató. A különlegessége és egyben előnye az, hogy nem teljesítményorientált, hanem az elvégzett feladatok a lélekben hagynak nyomot, jóérzéssel töltenek el – a pozitív szemlélet képes áthidalni a még legnagyobb kihívással bíró élethelyzeteket is. A 2014-ben indult programot már számos országban sikeresen alkalmazzák. Szlovákiában tavaly Gútán indították el a programot, idén már Pozsony és Losonc egy-egy iskolája is csatlakozott. A magyarországi oktatási intézményeken kívül romániai, ukrajnai, szerbiai, horvátországi és ausztriai iskolák is részt vesznek a programban. A nagy presztízsű zürichi egyetem pedig kifejezett érdeklődést mutat a Boldogságóra-program iránt.

Borka Roland,
fotók: Dombi Katalin archívuma

Van egy boldog iskola

Top