Jó úton jár a városi rendőrségKomárom. Tavaly 1272 lakossági bejelentés érkezett a városi rendőrséghez, összesen 1933 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, átlagosan 13 euró értékben. A közeljövőben szirénákat kell felszerelni a városi rendőrautókra, de a kamerarendszer további bővítésére is szükség lenne.

Tóth Alexander városi rendőrparancsnok a múlt héten terjesztette az önkormányzati képviselők elé a városi rendőrség 2019. évi jelentését. A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy 2019 végén törvénymódosítások léptek hatályba, melyek szerint ettől az évtől kezdve bővült a városi és községi rendőrségek hatásköre, elsősorban a közlekedési kihágások és szabálysértések terén, azok felderítésében és szankcionálásában. További változás, hogy beavatkozásaik során képi és hangfelvételeket készíthetnek. A helyi rendőrségek tagjai taxikat is leállíthatnak, hogy ellenőrizzék a működési feltételek betartását.

Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat zökkenőmentesen tudják végezni, szükség lesz a komáromi városi rendőrautókat szirénákkal felszerelni – elsősorban azért, hogy leállíthassák a szabálytalankodó járműveket –, továbbá kamerákkal is, hogy a felvételek bizonyítékként szolgáljanak.

A tavalyi év végén 26 alkalmazottja volt a városi rendőrségnek. Egy parancsnok, egy helyettes, egy szabálysértési referens, négy műszakparancsnok, továbbá 19 rendőrjárőr, beleértve két kutyás járőrt is. Civil alkalmazottak is segítik a rendőrök munkáját, mégpedig egy szakreferens, hét kamerarendszert figyelő alkalmazott, továbbá két polgári járőr. Jelenleg a komáromi rendőrök átlagéletkora 42 év, miközben kevesebb a városi rendőr, mint az előirányzott szám.

A rendőrség a múlt évben sikeresen folytatta a parkolóhelyeket foglaló és városképet csúfító autóroncsok eltávolítását a közterületekről, de a szemétkezeléssel kapcsolatos problémák megoldásába is bekapcsolódott – elsősorban a hulladékgyűjtő-pontok környékén megjelenő szemétkupacok felszámolásában.

A városi rendőrség sok esetben működött együtt az állami rendőrséggel, elsősorban közös járőrözés során, de például egyes engedélyezett rendezvények biztosítása, illetve illegális összejövetelek feloszlatása terén. Utóbbi kategóriába tartozik, hogy 2019-ben négy esetben számoltak fel olyan, nem engedélyezett találkozót, amelyeken autósok/motorosok vettek részt, kiváltva a lakosok tiltakozását – áll a rendőrség éves jelentésében. Volt példa arra is, hogy illegális lakásfoglalókkal szemben léptek fel Harcsás városrészben.

A városi rendőrség koordinálja a polgári járőrök munkáját is. Egy csaknem 47 ezer eurós uniós támogatásnak köszönhetően 2019 júniusától járőröznek polgárőrök Komáromban, a projekt 2021 májusáig tart. A polgári járőrök elsősorban a roma lakosság problémáinak megoldásában segítenek. Kezelik a konfliktusokat, ügyelnek a kiskorúakra, iskolalátogatásukra, beavatkoznak az egészség, az élet, vagy éppen a vagyon védelmében. Legtöbbször a többségi lakosság és a roma kisebbség között felmerülő konfliktusok elsimításában vettek részt.

Köztéri kamerák elhelyezkedése Komáromban

Jelenleg 23 köztéri kamera működik Komáromban, a rendszer egy részét tavaly felújították. A testületi ülésen azonban elhangzott, további bővítésre lenne szükség, például Őrsújfalu városrészben, ahol jelenleg nincs sem kamera, sem ún. fotócsapda. Molnár Marian, a városrész képviselője rámutatott, az utóbbi időben több helyen is fekete szemétlerakatok alakulnak ki, amiknek felszámolása komoly anyagi teherrel jár. Kamerákkal viszont el lehetne kapni az illegális szemetelőket. Ezzel kapcsolatban elhangzott, van egy aktuális pályázat, amely „okos“ kamerák beszerzésére vonatkozik, és a város a rendőrséggel közösen próbál támogatást szerezni erre a célra.

2019-ben a városi rendőrség 1933-szor szabott ki helyszíni bírságot, összesen 24 580 euró értékben. Egy bírság átlagosan 13 euróra rúgott, ami kevesebb, mint 2018-ban. A rendőrség szerint ez azt bizonyítja, hogy a rendfenntartás színvonalát alacsonyabb összegű bírságokkal is fenn lehet tartani. Tavaly 1272 lakossági bejelentés érkezett a rendőrökhöz. Hosszabb távon emelkedés figyelhető meg a bejelentések számában, ami egyúttal a városi rendőrség megítélésének javulását bizonyítja – áll a jelentésben.

Minden felszólaló képviselő dicsérőleg szólt a városi rendőrség munkájáról, az elmúlt évek pozitív irányú változásairól. A polgármester hangsúlyozta, a komáromi rendőrök rengeteget segítettek a járványügyi helyzet idején, maszkokat vittek a lakosoknak, ételt hordtak, élelmiszert szállítottak, és mindenben igyekeztek a lakosságnak segíteni.
(csá)

Top