Áradás miatt csúszik a Vág-híd aládúcolása

A magas vízállás miatt több napra leállították a komáromi Vág-híd alátámasztását célzó munkálatokat, ám az illetékesek bíznak abban, hogy március végéig sikerül befejezni azokat. Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter a híd lábánál tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy foglalkoznak az izsai kereszteződés problémájának megoldásával.

DSC_1810

Érsek Árpád és az állami utak karbantartásáért felelős Szlovák Közútkezelő Vállalat vezérigazgatója, Roman Žembera is megnézte, hogyan haladnak a híd alátámasztását célzó munkálatok. A miniszter megsürgette a kivitelező MBM Group jelenlévő illetékeseit, mondván, ha az időjárás engedi, gyorsítsák meg az építési munkálatokat. Múlt csütörtöki látogatásukkor azonban szüneteltek a munkák a folyómederben, a Vág szintje ugyanis 4 méterrel emelkedett az elmúlt napokban.

A folyó közepéig húzódó pontonhidat már tavaly megépítették, néhány hete pedig leverték azokat a vascölöpöket is, mellyel egy kis szigetet alakítottak ki a majdani átmeneti pillér helyén, azonban jelenleg az apadásra várnak. A Vág-híd mihamarabbi felújítását követelő aláírásgyűjtés kapcsán Érsek Árpád megjegyezte, „petíciós időket élünk”, és reméli, hogy a magas vízállás ellen nem indul egy újabb aláírásgyűjtés.

A Vág-híd szerkezetét egy átmeneti pillérrel támasztják majd meg, a miniszter szerint ez két hónapon belül megépülhet a csúszás ellenére is. Ezt követően újraaszfaltozzák a híd burkolatát – mint ismert, tavaly májusban egy réteget azért martak fel, hogy csökkentsék az építményre nehezedő nyomást. Ha mindez megvalósul – a szerződés értelmében legkésőbb május végéig be kell fejezni –, az ideiglenesen alátámasztott hidat újra használhatják majd a 25 tonnánál nehezebb járművek.

Nem lesz új híd, a régit újítják fel

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy az átmeneti alátámasztás után az idén 45 éves Vág-híd teljes körű felújítását is tervezik – tehát a tárca és a közútkezelő mégsem fontolgatja egy teljesen új, másik híd építését a Vág felett, bár korábban elhangzott ez is. Előbb elkészítik a projektdokumentációt, illetve lebonyolítják a különböző engedélyeztetési eljárásokat, majd kiírják a közbeszerzést a híd felújítására. Ha nem merülnek fel különböző akadályok, a felújítási munkák 2021-ben kezdődhetnek meg.

Érsek Árpád közölte, foglalkoznak az izsai kereszteződéssel is. Itt meg kell várni a tavaszt, amikor elvégezhetik a forgalomfelmérést, és ennek figyelembevételével, szakmai alapon javasolnak megoldást arra, hogy egyrészt biztonságosabb legyen a kereszteződés, másrészt gördülékenyebb legyen rajta az áthaladás. Leszögezte, nemcsak körforgalom építése jöhet szóba, más megoldásokat is megvizsgálnak, például egy fényjelzéses – szemaforos – kereszteződés létesítését.

(csaba)

(Cikkünk a Delta február 11-i számában jelent meg.)

Top