Eddig 7 ezren írták alá a Vág-hidas petíciót

A Vág-híd alátámasztása ugyan megkezdődött, ám továbbra is folytatódik az aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy ne csak átmeneti jelleggel oldják meg a híd gondjait, hanem kerüljön sor mihamarabbi felújítására, továbbá körforgalom kiépítésére az izsai és a hetényi letérőknél, amik mérsékelhetnék a kialakuló forgalmi dugókat.

peticio_1

Mint arról beszámoltunk, online és írásos formában is elindult az aláírásgyűjtés, melyet a Gólya Polgári Társulás kezdeményezett. Rozbroy Éva, a társulás, egyben a petíciós bizottság elnöke lapunknak elmondta, eddig összesen 7000 komáromi régióban élő ember támogatta követeléseiket. Az aláírásgyűjtést folytatják.

Rozbroy Éva elmondta, csalódott, amiért Érsek Árpád közlekedési miniszter a beinduló kampány során megkérdőjelezte szándékuk őszinteségét, politikai haszonszerzéssel vádolva meg kezdeményezésüket, miközben a miniszter több állítása is megkérdőjelezhető. „Semmi más szándékunk nincs a petícióval, mint a közlekedési gondok, illetve a biztonsági kockázat mihamarabbi csökkentése. Az ötlet akkor jött, amikor Gyulamajornál álltunk a dugóban, egy tapodtad sem haladtunk Komárom felé, a sofőrök pedig egy idő után elveszítették türelmüket és szolidaritásból elkezdték nyomni a dudát“ – hangsúlyozta a petíciós bizottság elnöke, hozzátéve, mindenkit megszólított, politikai szereplőket is párthovatartozásra való tekintet nélkül, hogy kapcsolódjanak be az aláírások gyűjtésébe, ám voltak, akik ezt elutasították.

Az állami főutak találkozásánál lévő izsai kereszteződés körforgalommá építését, amely az állam számára nem egy költséges beruházás, már 5 éve kérvényezte a közútkezelő vállalatnál (SSC) 13 járásbeli község és Komárom. Eddig azonban nem történt érdemi előrelépés. Idén év elején a közlekedési miniszter Komárom városnak írt válaszában közölte, hogy a körforgalom megépítése szakmailag nem indokolt. Később hangoztatta, hogy az események felgyorsítása érdekében Komárom és a környező települések készíthetnék el a projektdokumentációt, több mint 50 ezer euróért, annak ellenére, hogy ez az állam, illetve az SSC feladata lenne. Roman Žembera, az SCC vezérigazgatója pedig néhány héttel ezelőtti, Rozbroy Évának küldött válaszlevelében már arról tájékoztatott, hogy jelenleg folyamatban van a közlekedésmérnöki felmérések elvégzésére kiírt közbeszerzés, ugyanakkor ezeket a felméréseket csak tavasszal vagy ősszel lehet elvégezni. Ha elkészül, „közbeszerzés útján bebiztosítják a projektdokumentáció elkészítőjét”. Ezt követően elintézik a további engedélyeket, végül kiírják a közbeszerzést a kivitelezőre. Roman Žembera legutóbbi közlése szerint 2021 második felében kezdődhet meg az izsai körforgalom építése.

vag_hid

Rozbroy Éva szerint az izsai körforgalom jó példa arra, miért indult a petíció, és miért folytatják az aláírások gyűjtését. „Évekig semmi nem történt. A petícióval nyomást akarunk gyakorolni, hogy felgyorsuljanak az események, és ne kelljen sok évet várni, hogy megvalósuljanak a fejlesztések“ – fűzte hozzá.

Rámutatott arra, hogy a komáromi térség közlekedési gondjai sok ember napi életét keserítik meg, a dél-komáromi ipari parkba ingázóknak például az éjszakai műszak után át kellett sétálniuk a Vág-hídon, hogy aztán hajnalban megvárják a másik buszt a folyó túloldalán. Hozzátette, több észak-komáromi üzem szinte egy emberként írta alá a petíciót. „Az emberek azért támogatják, mert saját bőrükön tapasztalják a negatív hatásokat” – mondta. Rozbroy Éva szerint a közlekedést érintő problémák a múltban gyökereznek, ám csalódott, hogy a mostani miniszter három éves tevékenysége sem hozott áttörést. „Lehet, hogy másutt voltak közlekedési fejlesztések, de az minket nem boldogít. Amikor a minisztérium a komáromi régiós fejlesztéseket sorolja, kivétel nélkül dunaszerdahelyi járásbeli beruházásokat említ, úgymint Nagymegyer, Csilizradvány, Medve és Izsap kereszteződéseit és az ottani térség első osztályú útjait” – mutatott rá az aláírásgyűjtés kezdeményezője.

(csaba)

(Cikkünk a Delta december 17-i számában jelent meg.)

Top