Két hónap, mire aládúcolják a Vág-hidat

Tavaly december eleje óta folyik a komáromi Vág-híd alátámasztása. Bár korábban a közlekedési miniszter úgy nyilatkozott, akár a 2019-es év végére be is fejeződhetnek a munkálatok, nem így történt. A kivitelező MBM Group vállalat szerint március végére épülhet meg az átmeneti pilon, ami után feloldják a közlekedési korlátozásokat. Azt viszont nem lehet tudni, hogy a teljes körű felújításra, netán egy új híd építésére mikor kerülhet sor. A kérdésben indult aláírásgyűjtés mindenesetre jelenleg is tart.

Az alátámasztás kivitelezője a közbeszerzés útján kiválasztott MBM Group társaság. A szerződést november 15-én írták alá, ami után a vállalat megtette a szükséges előkészületeket, beszerezték az engedélyeket – Komárom önkormányzata is jóváhagyta, hogy használhassák a part menti városi területeket –, majd december elején a munkálatokat is megkezdték. Először egy pontonhidat építettek ki a híd alatt a folyó közepéig, ezzel még tavaly végeztek, majd elkezdték az átmeneti pillér felépítéséhez szükséges kis sziget kialakítását. Ez kell ahhoz, hogy meg tudják építeni az átmeneti pillért, mely megtámasztja a Vág-híd szerkezetét. Az MBM Group illetékese érdeklődésünkre elmondta, rögtön a munkálatok elején, másfél méteres mélységben egy kemény kőrétegbe ütköztek, ami lassította a munkát.

IMG_20200129_154021

A vállalat képviselője hangsúlyozta, nemcsak az autósoknak és lakosoknak, hanem nekik is az az érdekük, hogy mihamarabb befejezzék az építkezést, jelenleg március végét tartják reális határidőnek – amennyiben nem merülnek fel előre nem látható nehézségek. A szerződés értelmében egyébként május végéig kell végezniük. Miután az átmeneti pillér megépül, újra használhatják majd a Vág-hidat a 15 tonnánál nehezebb járművek.

Megtudtuk azt is, hogy a folyó közepén megépülő pillér nem okoz majd gondot az úszó járműveknek, hajóknak sem, hiszen mindkét oldalán 30-30 méter áll rendelkezésükre, hogy kikerüljék azt.

Tavaly májusban kaptak észbe

Az elmúlt években többször lehetett hallani arról, hogy a Vág-híd borzalmas műszaki állapotban van, például azon a 2017-es szakmai fórumon is, amelynek fő témája Komárom majdani elkerülő útja volt. Ezek a hangok azonban nem értek el az állami illetékesekhez (a főutak karbantartása, felújítása állami hatáskör, a közlekedési minisztérium és az alá tartozó Szlovák Közútkezelő Vállalat feladata), hiszen tavaly májusig nem történt semmilyen érdemi lépés a híddal kapcsolatban – még tavaly áprilisban is terv szerinti felújításról beszéltek az illetékesek, mondván, ez 2020 második felében kezdődhet és vélhetően 2021 májusában fejeződik be.

Május elejére már minden másképp volt, az állami utak állapotáért felelős Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) ugyanis minden előzetes tájékoztatás nélkül váratlanul munkálatokba kezdett a komáromi Vág-hídon – 8 centiméter aszfaltréteget martak fel, hogy a hídszerkezetre nehezedő terhelést enyhítsék. Néhány héttel később Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter közölte, statikai felmérések kimutatták, mihamarabb szükség van a Vág-híd aládúcolására – a hetes fokozatú veszélyeztetettségi skálán ugyanis hatos besorolást kapott. Június végén újabb intézkedés történt, 15 tonnás súlykorlátozást vezettek be, terelőutat azonban nem jelöltek ki, és nem is tartatták be a korlátozást, így továbbra is vígan dübörögtek a kamionok a hídon.

IMG_20200129_154346_1

Egészen szeptember 20-ig, amikor kijelölték a terelőutat a 15 tonnánál nagyobb készenléti súlyú járművek számára Gadóc, Keszegfalva, Gúta, Kamocsa útvonalon. A megnövekedett teherforgalom elsősorban ezen települések lakosainak okoz kellemetlenséget. Ugyanakkor a régió lakossága viszonylag türelmesen viselte a megpróbáltatásokat egészen november közepéig, amikor a közútkezelő ismét előzetes tájékoztatás nélkül kezdett munkálatokba a Vág-hídon: mivel a felmart aszfalton hatalmas kátyúk alakultak ki, elkezdték azokat befoltozni. A három napig tartó munkálatok hatalmas dugókat okoztak, a reggeli csúcs idején 1 óráig tartott bejutni Komáromba.

Folytatják az aláírásgyűjtést

Már a dugók első napján online aláírásgyűjtés indult Rozbroy Éva, a hetényi Gólya Polgári Társulás vezetőjének kezdeményezésére annak érdekében, hogy ne csak átmeneti jelleggel oldják meg a Vág-híd gondjait, hanem mihamarább újítsák fel, továbbá építsék meg a régóta követelt körforgalmat az izsai letérőnél, illetve a hetényi kereszteződésnél is. Később hagyományos írásos formában is gyűjteni kezdték az aláírásokat – több régiós politikus, önkormányzati képviselő is helyet foglalt a petíciós bizottságban, valamint Komárom városvezetése is támogatásáról biztosította a szervezőket. December közepéig 7 ezer aláírás gyűlt össze, ám a gyűjtés jelenleg is folytatódik, miközben a cél a 10 ezer aláírás összeszedése. „Ez az a mennyiség ugyanis, ami ahhoz kell, hogy országos ügyként kezeljék a követeléseinket“ – mutatott rá Rozbroy Éva, hozzátéve, a petíciós íveket a komáromi Hoffer és Real benzinkutakon, illetve az ógyallai Jurki töltőállomáson, a Tatra moziban, a Krisztián virágboltban, a Madách könyvüzletben és a Klapka étteremben is alá lehet írni – illetve online. Tavaly egyébként egy kisebb forgalomlassító tüntetést is szerveztek a Vág-híd lábához, melyen egy teljesen új híd építését követelte a nagyjából 70 résztvevő.

Bár a Vág-hidat két hónapon belül – de legkésőbb május végéig – alátámasztják, azt egyelőre nem tudni, hogy hosszú távon mi lesz a sorsa. Egyelőre ugyanis sem a közútkezelő vezérigazgatója, Roman Žembera, sem pedig a közlekedési miniszter nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy új híd épül-e, vagy pedig a régi teljes körű felújítására kerül sor. Valamikor.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta február 4-i számában jelent meg.)

Top