Utak és iskolák felújítására is költ a megye

Decemberben elfogadták Nyitra Megye Önkormányzatának 2022-re vonatkozó költségvetését. Ebből kiderül, a Komáromi járásban jelentős fejlesztések várhatók. Régiónk közlekedése szempontjából az egyik legfontosabb, hogy 4,5 millió euróból megújul a Komárom – Gúta – Vágsellye útszakasz. A beruházások a Duna Menti Múzeumot, a Komáromi Jókai Színházat és több megyei fenntartású iskolát is érintenek.

A közgyűlés jóváhagyta a Nyitra Megyei Önkormányzat 2022-re vonatkozó költségvetését: a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt 284,5 millió euró szerepel. A megye jövőre több mint 68 millió eurót költ tőkejellegű kiadásokra, vagyis különböző fejlesztésekre és beruházásokra.

Újulnak a Gúta környéki utak

Míg az I. osztályú utak állapotáért az állam felel, a II. osztályú és III. osztályú utak fenntartója a megyei önkormányzat. Utóbbi utak közül több is megújul a jövő évben a Komáromi járásban. Így például a kamionok által tönkretett és „agyonhasznált“, egyébként is túl keskeny Komárom – Gúta útszakasz közel 4,5 millió euróból újul meg – szélesítik is egyes részeken –, ebből csaknem 3,8 milliót az Európai Régiófejlesztési Alapból (ERDF) merít a megye. A Gúta – Vágsellye szakaszra közel 1,2 millió eurót költenek jövőre. Egy további útfelújítás is kedvezően érinti Gútát, hiszen a Gúta és Érsekújvár közötti útszakaszt nagyjából 3,4 millió euróból teszik rendbe. Ezen kívül a Bajcs és Párkány között vezető II/509-es számú út is megújul, nagyrészt szintén az Európai Régiófejlesztési Alap támogatásából – a 2022-es megyei büdzsé nagyjából 8,7 millió euróra teszi ennek költségeit.

Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre minden esetben csupán becsült költségekről van szó, a pontos összegek a közbeszerzések lefolytatása után derülnek ki. Farkas Iván, a Szövetség megyei képviselőcsoportjának vezetője kiemelte, a megújítandó utak 64 százaléka a megye déli járásaiban található.

Kulturális és oktatási intézmények

Minden jel szerint 2022-ben végre valóban megvalósul a Duna Menti Múzeum főépületének rekonstrukciója, amire már 4 évvel ezelőtt rábólintott a megyei közgyűlés, ám különböző bonyodalmak hátráltatták a beruházást. A büdzsében a Kultúrpalota felújítására további 206 ezer eurót hagytak jóvá, de a múzeum 37 ezer eurót egy 8-személyes kisbusz vásárlására is elkölthet. A Komáromi Jókai Színház 53 ezer euróból az épület üveges felületeit, ablakait teheti rendbe, továbbá 18 ezer euróból egy 5 személyes személyautót is beszerezhet. Jövőre folytatódik a komáromi Szinnyei József Könyvtár felújítása, a második szakaszban 30 ezer eurót költ a megye erre a célra. A Komáromi Regionális Művelődési Központ (ROS) 8-személyes kisbusz vásárlására kapott 33 500 eurót.

A komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola 166 ezer eurót kap az iskola épületei szigetelésének folytatására, 2022-ben az „A“ pavilon déli homlokzata kerül sorra. A komáromi Műszaki Szakközépiskola mellett új épületet húznak fel, melyben iskolai műhelyeket alakítanak ki. Erre a célra 370 ezer eurót különített el a Nyitra Megyei Önkormányzat. A karvai Szakközépiskolának pedig 100 ezer eurót biztosít a megye, amit az iskolaépület energiahatékonyságának növelésére fordíthatnak.

Gondoltak az elszabaduló energiaárakra

Farkas Iván úgy látja, a jövő évi megyei költségvetés elegendő pénzforrásokat biztosít a megyei fenntartású intézmények zavartalan működéséhez, figyelembe veszi a kedvezőtlen külső körülményeket, így az energiaárak elszabadulását. „Például a fűtésre szánt földgáz költségeit az idei költségek nagyjából négyszeresében határozta meg a megye. Ugyanis ekkora áremelés várható jövőre a közintézmények és a nagyfogyasztók számára. A villamos energia nagyfogyasztási ára is emelkedni fog, ám korántsem ekkora mértékben. Mindkét energiahordozó áremelkedésének meglesz a megyei fedezete“ – fogalmazott a Szövetség frakciójának vezetője, hangsúlyozva azt is, a dologi kiadásokat és a beruházásokat illetően is regionálisan kiegyensúlyozott a jövő évi költségvetés.

Nagyobb beleszólást akarnak a régiók

A megyei képviselő megemlítette, Nyitra Megye Önkormányzata is követeli, hogy a megyék az országba érkező uniós régiófejlesztési fejlesztési pénzek nagyobb hányadáról dönthessenek. „Miközben Szlovákia a 2021 és 2027 közötti időszakban 28 milliárd eurónyi fejlesztési forrással gazdálkodhat, ebből a nyolc megye csupán 890 milliós kerettel rendelkezik, konkrétan Nyitra megye 93 millióval“ – mutatott rá Farkas Iván.

A megyék ennél jóval nagyobb beleszólást szeretnének kiharcolni: azt tartanák helyesnek, ha a megyei önkormányzatok döntenének az adott megyékben lecsapódó fejlesztési források – regionális fejlesztés, közlekedés, közművek, környezetvédelmi és infrastrukturális beruházások összesen – 30 százalékáról, míg 70 százalékáról a központi államigazgatás. Konkrétan a nemrégiben felállított, a megye és a régió helyzetét sokkal jobban ismerő, az érintett városok képviselőit is magába foglaló partneri tanácsoknak kellene nagyobb szerepet adni a térségbe irányuló pénzforrások minél hatékonyabb elosztásában.

(csá)

Kitiltanák a kamionokat a Monostori hídról
A Szövetség kiáll a polgármesterek mellett
Budapest után Pozsony is támogathatná a régiót
Megújul a Gúta és Vágsellye közötti útszakasz

Top